Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı, Maldiv Adalarını aratmayan ve Muğlalıların vazgeçilmez denizi olan Akbük sahilinde yaşanan olaylar gündemden düşmüyor.
Sahile girişin ücretli olması, şezlong fiyatları ve otopark ücreti başta olmak üzere yaşanan birçok sorunla ilgili Menteşe Kent Konseyi, Sınırsızlık Meydanı’nda basın açıklaması yaptı.
9 Eylül Cumartesi günü ise Akbük Plajı’nda ‘Havlunu Al Gel’ eylemi yapılacak.
Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 43. Maddesi ve Türk Medeni Kanunu’nun 715. Maddesi ve Kıyı Kanununun 5. maddesine göre ‘Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır ve herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır. Kamu yararını taşıması ve her vatandaşın eşit ve serbest olarak yararlanması anayasal güvence ile teminat altına alınmış olan kıyılar, sahiller son yıllarda devleti yöneten iktidarın siyasi politikaları sonucu yurttaşların eşit ve özgürce kullanımına kapatılmıştır. Bu alanlar yalnızca parası olanların, şezlong ve şemsiye kullanımı adı altında, yüksek meblağlar ödeyerek faydalandığı yerler haline getirilmiştir. Kıyılarımız Anayasa ve kanunlar yok sayılarak yapılan imar plan düzenlemeleri ile sermayeye peşkeş çekilmiş, sermaye gücünü elinde tutan özel kişi ve kurumlara tahsis edilerek gerçek sahibi olan halkın elinden alınmıştır.
“MUÇEV’İN KIYILARI İŞLETMELERE NE KADAR ÜCRETLE KİRAYA VERDİĞİNİ HİÇBİRİMİZ BİLMİYORUZ”
MUÇEV, 4 Nisan 2014 tarihinde, Muğla’ya Hizmet Vakfı ve Türkiye Çevre Koruma Vakfı ortaklığı ile kurulmuştur. MUÇEV’in kurulduğu 2014 yılından bugüne kadar, Muğla’da halkın kullanımına açık olan ne kadar yerin MUÇEV’in kullanımına tahsis edildiğini, Muçev’in kıyıları işletmelere ne kadar ücretle kiraya verdiğini hiçbirimiz bilmiyoruz. Bu ihaleleri alan kişi ve kuruluşların kim oldukları bilgisi derhal kamuoyu ile paylaşılmalıdır.
“BU KEYFİ UYGULAMALAR NETİCESİNDE VATANDAŞIN DENİZE GİRME HAKKI GASP EDİLMEKTEDİR”
Bugün burada toplanmamızın nedeni olan Akbük Plajı, ticari şirket gibi faaliyet gösteren vakıf görünümündeki Muğla’ya Hizmet Vakfı’nın işletmesine verilerek kamu yararına aykırı olarak ticarileştirilmiştir. Plaj yıllardır birçok yol denenmek suretiyle giderek halktan uzaklaştırılan, halkın kullanımına kapalı hale getirilen bir yer haline dönüştürülmüştür. Plaja arabalarıyla gelen vatandaşlardan plaj girişinde arabalarını park etmek istediklerindeözel mülkiyetli otopark işletmesi uygulaması nedeniyle araba başına 100 TL otopark ücreti alınmaktadır. Plaja girildiğinde de özel işletmeler şezlong ve şemsiye kullanımı adı altında vatandaşlardan afaki bedeller istemektedir. Bu keyfi ve yasa dışı uygumalar neticesinde vatandaşın özgür ve serbestçe, ücretsiz olarak denize girme hakkı gasp edilmektedir.
“HALK ÜCRETSİZ OLARAK DENİZE GİREMEZ HALE GELMİŞTİR”
Akbük plajında günübirlik denize girmenin günlük maliyeti neredeyse 1000-1500TL.ye mal olmaktadır. Yine Akyaka’dan başlayarak, Turnalı ve Akbük koyuna kadar uzanan sahil şeridindeki kıyılar da ne şekilde ve nasıl olduğu bilinmeden özel işletmelere peşkeş çekilmiş ve işletmelerce parsellenerek yine halkın serbestçe kullanımına kapatılmıştır. Akyaka Akbük arasındaki kıyı şeridinde halkın denize ücretsiz girebilecek yeri neredeyse kalmamıştır. Muğla, Türkiye’nin en uzun kıyı şeridine sahip olan il olmasına rağmen Muğla’nın tüm ilçelerinde neredeyse halk ücretsiz olarak denize giremez hale gelmiştir.
“HALKIN ATACAĞI HER ADIMI PARAYA ÇEVİRMEYE ÇALIŞAN BU ZİHNİYETİ ASLA KABUL ETMİYORUZ”
Giderek zorlaştırılan yaşam şartlarıyla birlikte evine hapsedilmeye uğraşılan halkın, yegane rahatlama aracı olan denize girme hakkının, bu şekilde yasa dışı ev keyfi uygulamalarla gasp edilmeye çalışılması kabul edilemez. Kamusal alana koyulan bir kapı ile tutturabildiğinden para talep eden ve halkın atacağı her adımıparaya çevirmeye çalışan bu zihniyeti asla kabul etmiyoruz.Muçev’in usulsüzlüklerinin yanı sıra, bir de Akbük’deki işletmelerin şezlongları ve masalarıyla kıyılarıalenen işgal etmiş oldukları görülmekte ve halka şemsiyesini ve havlusunu koyacağı en ufak bir alanbırakılmadığı, bu sayede de fahiş fiyatlarla kiralanan şezlonglar dışında, para vermeden denizegirmenin imkansız hale getirildiği bir sistem bize dayatılmaktadır.
‘KIYILAR HALKINDIR’ EYLEMİNE DAVET
Hali hazırdaki tüm kıyı işletmeleri derhal kamulaştırılmalı ve asıl sahibi olan halka geri verilmelidir. Biz bu sistemi var gücümüzle reddediyor, kıyılar halkındırve herhangi bir gerekçeyle kamunun kullanımına kapatılamaz diyor ve herkesi 09.09.2023 tarihinde saat 15.00’da meşru hakkımızı kullanarak sahibi olduğumuz kıyılarımıza sahip çıkmaya ve yapacağımız ‘kıyılar halkındır’ eylemine katılmaya davet ediyoruz.”
HABER: SİNEM KARAKAYA