MUĞLA’DA “AİLE” KONUŞULDU

Muğla Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından ülkedeki sosyal sorunların tespiti ve çözümü ile ailenin korunması, güçlendirilmesi ve sosyal refahının artırılması amacıyla “Aile Çalıştayı” düzenlendi.

Türkiye’deki sosyal sorunların tespiti ve çözümü ile ailenin korunması, güçlendirilmesi ve sosyal refahının artırılması yönünde çalışmaların geliştirilmesi için Muğla Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nce MSKÜ, sivil toplum kuruluşları ve kamu kurum ve kuruluşların görüşlerinin derlendiği “Aile Çalıştayı” düzenlendi.

İl Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen çalıştaya; Muğla Vali Vekili- Menteşe Kaymakamı Mehmet Eriş, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Osman Toprakçı, MSKÜ öğretim üyeleri, kurum çalışanları ve STK Temsilcileri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan çalıştayda konuşma yapan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Osman Toprakçı, aile yapısının önemine değindi.

“AİLE BİR TEMEL TOPLUMSAL KURUMDUR”

“Aile bir temel toplumsal kurumdur” diyen İl Müdürü Toprakçı, konuşmasında şunları söyledi:

“Toplumu ayakta tutan temel öğelerdendir. Sosyal hizmetin odağı da genellikle ailedir ve ailenin sağlıklı ve uyumlu olması, aile yapısının ve alt sistemlerin güçlü ve işler olmasını, ailenin toplumda görünür olmasını sağlayan bütüncül hizmetlerden oluşmaktadır. Hizmet modellerimizden olan koruyucu ailede amaç, korunma ve bakım altında bulunan çocuğun, karmaşık ve sorunlu dönemini örselenmeden geçirmesini ve toplumdaki diğer bireyler gibi hayatını normal bir şekilde idame ettirmesini sağlamaktır. Yine bir başka hizmet modelimiz olan çocuk evlerinde de çocuğun komşuluk, arkadaşlık, mahalle gibi kavramlar ile toplumsal örf ve adetlerimizi, ahlak ve değerlerimizi yaşayarak toplumla iç içe yaşamın gereklerinin öğrenilmesi ve toplumsal hayata entegrasyonu, etkin katılımının sağlanarak kendine güvenen, geleceğe umutla bakan nesillerin yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

“5 BİN 732 KİŞİYE ULAŞARAK EĞİTİM VERDİK”

“Bu amaçlar doğrultusunda da ilçelerimizde Aile Eğitim Programları düzenlenmektedir. 2023 yılı itibariyle 5 bin 732 kişiye ulaşılmıştır. Bunlardan Evlilik öncesi eğitimlerimiz kapsamında 824 kişiye, bağımlılıkla mücadele eğitimi kapsamında ise 2 bin 164 kişiye ulaşılmış olup, eğitimlere düzenli olarak devam edilmektedir. Bilindiği üzere Bakanlığımızın en önemli gayesi de ailenin bütünlüğünü korumak, parçalanmış ailelerin korunmaya, yardıma ve bakıma muhtaç fertleriyle çocuklarına her türlü maddi, manevi ve sosyal destek sağlamak ve bu noktada gerekli planlamaları yapmaktır. Bu kapsamda aile kurumuna sahip çıkmanın, bu kutsal kurumu milli ve manevi değerlerimizle uyumlu bir şekilde güçlendirmenin, ayakta tutmanın bilincinde olarak hareket etmenin önemini bilmekteyiz. Dünyada sırtımızı her zaman dayayabileceğimiz tek şeyin ailemiz olduğunu hatırlatmak isterim.”

“MEYDANA GELECEK TÜM ÇIKARIMLARIN TOPLUMA FAYDA SAĞLAYACAĞI BİR GERÇEKTİR”

Muğla Vali Vekili- Menteşe Kaymakamı Mehmet Eriş ise, “Aile, Türk toplumunun temel taşı oluşturmaktadır. Aile ve Soayal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün koordinasyonluğunda yürütülen söz konusu çalıştayın önemle üzerinde durduğu ailenin korunması ve güçlendirilmesi noktasında meydana gelecek tüm çıkarımların topluma fayda sağlayacağı bir gerçektir. Bu çalıştayın Türk toplumu ve aile yapısı için önem arz ettiğini düşünüyoruz. Buradan çıkarılacak önemli hususlar, bizlere toplum hayatının uyumlu ve sağlam bir şekilde devam ettirilmesinde önemli rolü olan ailenin gelişimi için ışık tutacaktır. Bu programın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederiz” diye konuştu.

Çalıştay; MSKÜ Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Aile Danışmanlığı Anabilim Dalı Başkanı DoçDr Raşit Avcı Moderatörlüğünde; MSKÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, MSKÜ Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Taylım, MSKÜ Seydikemer Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Öngören, MSKÜ Seydikemer Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Görevlisi Aykut Can Demirel, Aile Sosyal Destek görevlisi Sosyolog Tuğçe Demirkol’dan oluşan bilim kurulu ve Muğla’daki kamu kurum ve kuruluşları, STK temsilcilerinin katılımlarıyla iki oturum şeklinde gerçekleşti.

6 ana başlıktan oluşan çalıştayda; Aile, Eşitlik ve Adalet, Aile, Sosyal Kalkınma ve Refah, Aile, Hayat Boyu Öğrenme ve Gelişim, Aile, Çevre ve İklim, Aile, Teknoloji ve Dijitalleşme ve Aile Odaklı Sosyal Hizmetler konuşuldu.

Konu başlıklarına ilişkin raportörler tarafından hazırlanan raporun son hali Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına gönderilecek.

HABER: SİNEM KARAKAYA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Muğla Haberleri