MUĞLA’DA İLK DEFA EKOS İŞLEMİ YAPILDI

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ilk defa A.B. isimli 87 yaşında kardiyak şok tablosunda olan yüksek riskli hastaya kateter vasıtasıyla akciğerin damarlarına ilaç gönderme işlemi ‘Ekos’ yapıldı.

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 87 yaşında bir hastaya ilk defa akciğere pıhtı atması hastalığında kullanılan ‘Ekos’ denilen işlem uygulandı.

Kardiyoloji Uzmanı Prof.Dr.Özcan Başaran, Doç.Dr.Oğuzhan Çelik ve Doç.Dr.Volkan Doğan tarafından yapılan işlem başarıyla gerçekleştirildi.

Akciğerde pıhtı atmanın cerrahi ameliyatlardan sonra ve gebelikten sonra sık görülebilen bir durum olduğunu söyleyen Doç.Dr.Volkan Doğan, kateter vasıtasıyla akciğerin damarlarına direk ilaç gönderme şeklinde yapılan bir işlemin Muğla’da ilk defa uygulandığını, bundan sonraki süreçte de yapılacağını belirtti.

87 yaşında kardiyak şok tablosunda olan yüksek riskli hastaya yapılan işlem hakkında gazetemize bilgi veren Doç.Dr.Volkan Doğan, şunları söledi:

“Akciğere pıhtı atması hastalığında kullanılan ‘Ekos’ denilen işlemi Muğla’da ilk defa uyguluyoruz. Akciğer damarına pıhtı attığı zaman normalde pıhtı eritici ilacı damardan uyguluyorduk. Bu işlemde akciğer damarına direk ulaşarak oradan yavaş intizyon şeklinde pıhtı eritici ilacı direk pıhtının üzerine uygulama işlemi yaptık. Bu işlemde komplikasyon oranı düşük çünkü yüksek doz pıhtı eritici ilaç kullanmıyoruz. Kanama ihtimali daha düşük. Kontrol ederek pıhtının eriyip erimediğini de kontrol edebileceğiz. Yaş kriteri de bizim için önemli. Pıhtı eritici ilaçları yaşı yüksek hastalarda veya bazı gruplarda bu ilaçları kullanamıyoruz. Bu ilaçları kullanamadığımız hastalarda da bu işlemi başarıyla gerçekleştirebileceğiz.”

“BAZI HASTALARDA PIHTI ERİTİCİ İLAÇ KULLANAMIYORUZ”

“Bir kısım hastada, örneğin beyin kanaması geçiren bir hastada, kanama diyatezi olanlarda, ciddi tansiyon yüksekliği olanlarda vs. bu pıhtı eritici ilaç kullanamıyoruz. Kullanamadığımız için pıhtı erimediği sürece ilerleyen dönemde o pıhtı taşlaşıyor ve akciğerde tansiyon yüksekliği dediğimiz hastalığa neden olabiliyor. Bu da bizim hiç istemediğimiz, ilerleyen dönemlerde tedavisi zor, hastanın hayat kalitesini bozan, nefes darlığına giden ciddi bir hastalığa gidebiliyor. İhtimal düşük ama böyle hastalarla da karşılaşabiliyoruz. Onun da önüne geçmiş olacağız.”

HABER: SİNEM KARAKAYA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Muğla Haberleri