Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu, arıcılık sektörünün uzun süredir devam eden pazarlama sorunlarının bu yıl zirveye ulaştığını duyurdu. Yapılan basın açıklamasında, özellikle sosyal medyada ve ulusal market raflarında çok düşük fiyatlarla satılan ve bal adı verilen ürünlerin sektöre büyük zararlar verdiği ifade edildi.
Arıcılık maliyetlerinin en önemli harcama kalemlerinden birinin akaryakıt olduğunu belirten Maybir Yönetim Kurulu Başkanı Veli Türk, zor bir yılı geride bıraktıklarının altını çizdi. Tarımsal faaliyetlerini ve üretimlerini güç şartlarda gerçekleştiren arıcıların birçok risk ile karşı karşıya olduğunu dile getiren Türk, “2023 yılında arıcılık faaliyetleri çerçevesinde kaza ve değişik nedenlerle aramızdan ayrılan değerli arıcı kardeşlerimizi rahmetle anıyoruz” dedi.
ARICILARIN ÜRETİM MALİYETLERİ VE FİYAT REKABETİ GÜNBEGÜN ARTMAKTA
Geçtiğimiz yıllarda Muğla’da yaşanan orman yangınları nedeniyle bal üretim alanlarının ciddi bir bölümü yok olmuştur. Çam balı üretiminin yapı taşlarından biri olan aracı Basra böceği, yüksek hava sıcaklıkları ve düşük nem değerleri nedeniyle nüfusunun önemli bir kısmını kaybetmiştir. Bu durum ise bal rekoltesinin oranlarında ciddi bir düşüşe neden olmuştur. Ancak 2023 yılında hava koşullarının geçen senelere nazaran bal üretimine daha uygun olması sayesinde; arıcıların yüzünü güldürmüş, üretimlerine verimlilik getirmiştir.
Arıcılık sektörünün geçmişten günümüze en önemli sorunlarının başında gelen pazarlama sıkıntısının bu yıl had safhaya ulaştığını anlatan Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Veli Türk, “Üreticilerimizin ürünlerini pazarlamada yaşadıkları sorunları tetikleyen en önemli etken ise gerek sosyal medya üzerinden, gerekse ulusal market raflarında çok düşük fiyatlarla bal adı altında satışa
sunulan ürünlerdir” dedi.
DOĞAL BAL ÜRETİMİ TEHLİKE ALTINDA VE ARICILARIN EMEKLERİNİN DEĞERİ KAYBOLMAKTA
Sözlerine şu şekilde devam eden Veli Türk, “1 kilogramlık olarak geçen net 850 gramlık balların 50-55 lira gibi rakamlarla, 26 kilogramlık teneke bal olarak ifade edilen balların perakende olarak 1000TL-
2000TL gibi rakamlarla satışa sunuluyor olması sektörümüze ciddi zararlar vermektedir. Binbir zahmetle kilometrelerce yollar kat ederek, Anadolu'nun dört bir kösesinde sosyal hayatın dip noktada olduğu bölgelerde üretim yapan arcılarımızın hakkı gasp edilmektedir. Sizlere konuyu daha detaylı anlatacak olursak 26 kilogramlık boş tenekenin şuan fiyatı 70 TL civarıdır. 1000TL’ye satılan balın kilogram fiyatı 35,76TL’ye gelmektedir. Bugün 1 kilogram şekerin fiyatının dahi 25-27 lira olduğu düşünülürse; ‘bu ürünler nedir’ bu konuda takdiri kamuoyuna bırakıyoruz. Bu ürünlerin halk sağlığını tehdit edebilecek ürünler olabileceği gerçeği göz ardı edilmemelidir. Söz konusu fiyatlara bal olur mu? Bu ürünler nasıl üretilmektedir? Biz arıcılar bu fiyata doğal balı satabilmeyi bırakın, üretemiyoruz bile. Doğal balın üretim maliyeti 2023 yılı için 100-110TL'dir. Artik biz arıcıların dayanacak gücü kalmamıştır” şeklinde konuştu.
ARICILARIN ÇAĞRISI: DENETİM MEKANİZMALARININ İŞLETİLMESİ GEREKİYOR
Hangi sektör olursa olsun, tarımsal ürün ile sanayi ürününün fiyat rekabeti edemeyeceği nasıl ortada ise; bal konusunda da bu rekabetin mümkün olmadığından dem vuran Maybir Yönetim Kurulu Başkanı Türk, “Artık arıcılarımız bu mesleği bırakma noktasına gelmişlerdir. Arıcılarımız her gün bu konuyla ilgili birliğimize şikayetlerde bulunmaktadırlar. Bu çerçevede Muğla ili Arı Yetiştiricileri Birliği
Yönetim Kurulu olarak ilimiz başta olmak üzere tüm ülke arıcılarımız ve aileleri adına, özellikle sosyal medya başta olmak üzere; imalathane ve perakende sektöründe çok düşük fiyatlarla bal adı altında ürünleri satışı yapan kişi ve firmaların denetlenmesidir. Ülkesel bazda eş zamanlı etkin denetim mekanizmaları işletilmelidir. Bu çerçevede bu sorunun çözüme kavuşturulması için devletimizin ilgili tüm kurum ve kuruluşlarını göreve davet ediyoruz” şeklinde konuşmasını noktaladı.