Özcan, Muğlalı Çiftçilerin Sorunlarını Dile Getirdi

CHP Muğla Milletvekili Avukat Gizem Özcan, Türkiye'nin portakal üretiminin yüzde 16'sını, limonun yüzde 8'ini, greyfurtun ise yüzde 3'ünü gerçekleştiren Muğlalı narenciye üreticilerinin sorunlarını Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya sordu.

Muğla Milletvekili Avukat Gizem Özcan, Muğla'daki narenciye üreticilerinin karşılaştığı zorluklar ve sıkıntıları Meclis gündemine taşıdı. Muğla'nın portakal üretiminin yüzde 16'sını, limon üretimini yüzde 8'ini, greyfurt üretiminin de yüzde 3'ünü gerçekleştiren önemli bir narenciye üreticisi olduğunu vurgulayan Özcan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi.

“Bari ağacını yükünden kurtarayım”

Özcan, "Dalaman, Ortaca ve Köyceğiz ilçelerimizde narenciye üretimi önemli bir gelir kaynağıdır. 2023 yılında üreticimiz portakal, mandalina ve greyfurtu maliyetinin altında satmak zorunda kalmıştır. Limon ise üreticimizin elinde kalmıştır. Tüccarların limon üreticisinden limonu “bari ağacın yükünden kurtarayım” diyerek ücretsiz almaya çalıştığı bölgede konuşulmaktadır.

Ülkemizde narenciye dalında çürümeye, narenciyeden geçimini sağlayan çiftçilerimiz de çaresizliğe terk ediliyor. Maliyetlerin altında seyreden üretici satış fiyatları narenciye sektörünü daha da krize sürüklüyor. Hükümet narenciye sektöründe üreticisinden ihracatçısına kadar doğru ve etkin politikalar yürütmediği için sektör zor durumda kalıyor. Türkiye'nin önemli tarım sektörlerinden birisi olan narenciyeye devlet desteği verilmeli, Tarım Kanunu’nun gerekleri yerine getirilerekdevlet yerli tarıma ve üreticiye sahip çıkmalıdır" dedi.

“İktidar ülkemizin tarımına 2 trilyon 648 milyar lira borçlu”

Tarıma yeterli destek verilmediğini vurgulayan Özcan, “2006 yılında AKP’nin kendi çıkardığı Tarım Kanunu’na bile uyulmuyor. Bu kanuna göre, tarım desteklemeleri en az Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 1’i olmak zorunda. Ancak çiftçimiz bundan daha az destek alıyor. Kanunun yürürlüğe girdiği 2007 yılından bu yana tarıma, 2023 yılı fiyatlarıyla 2 trilyon 648 milyar lira daha az destekleme yapılmıştır. Bu rakam iktidarın ülkemizin tarımına olan borcudur.

2023 yılında çiftçimiz devletten 16.1 milyar lira mazot desteği almıştır. Çiftçilerimizin 1 yılda tarımsal amaçla kullandığı mazot ise yaklaşık 3 milyar litredir. Çiftçilerimiz bu mazotu kullanırken devlete 46 milyar lira vergi ödemektedir. İktidar çiftçiye ÖTV’siz mazot vermek için hala neyi bekliyor?” diyerek sözlerini tamamladı.

Özcan'dan Bakan Yumaklı'ya 4 soru

Muğla Milletvekili Özcan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın yanıtlaması için şu soruları yöneltti;

  • Narenciye üretimi artarken, narenciye ihracatımız düşmektedir. İhracatı arttırmak hususunda Bakanlığınızın Ticaret Bakanlığı ile ortak yürüttüğü bir çalışma var mıdır?
  • 2022 ve 2023 yıllarında ihraç edilen ancak kontroller sırasında limit üstü pestisit tespit edilmesi nedeniyle iade edilen narenciye miktarı nedir? Bu iadelerin ülkelere göre dağılımı nedir?
  • Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik kriz koşullarında, başta enflasyon ve kurun yüksekliği, girdi fiyatlarını (gübre ilaç, mazot vs.) çok arttırmıştır. Çiftçinin içinde bulunduğu ekonomik darboğaza karşı, yeni bir destekleme çalışmanız var mıdır?
  • Daha önce Tarım ve Kredi Kooperatiflerinin salçalık domates için yaptığı destekleme alımına benzer biçimde, elde kalan limon üretimi için bir destekleme alımı veya farklı bir destekleme çalışmanız var mıdır?

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Muğla Haberleri