Her yıl 25 Eylül-1 Ekim tarihlerinde kutlanan İtfaiye Haftası kapsamında Tüm Yerel Sen Muğla Şube Başkanı Yücel Kılınç, açıklama yaparak itfaiye emekçilerinin yaşadığı sorunları dile getirdi. Kılınç, “309. kuruluş yılını buruk kutluyoruz. İtfaiyecilik hala meslek olarak kabul görülmüyor” dedi.
Kılınç açıklamasında şunları söyledi:
“Her sabah hiçbir canlıya zarar gelmesin diye görevine dua ile başlayan itfaiye emekçileri sorunları ile baş başa bırakılmış olarak 309. kuruluş yılını buruk kutlamaktadır. İtfaiye emekçileri, her sabah evinden belki de son kez görülen bir eş, bir evlat kokusu ile ayrılmaktadır. Çocuklarımızın hayallerini süsleyen kahramanlar, çocuklarımız kadar hiç kimse tarafından dikkate alınmamıştır. Çocuklarımıza ‘ileride ne olacaksın ?’ sorusuna verilen ‘İtfaiyeci’ cevabı sadece çocuklarımızın gönlünde olan bir meslek olarak kalmış, resmiyette meslek olarak görülmemiştir.”
“İtfaiyeciliğin meslek lisesi, yüksekokulu, üniversitesi var. Hatta Ulusal Meslek Standartlarında bile yapılan değişiklik ile meslek standartları belirlendi. Ama İtfaiyecilik hala meslek olarak kabul görülmüyor. İtfaiyeciler en çok enerji harcayan mesleklerden biri (resmiyette kabul görmese de ) olarak bilinsede, yönetmeliklerde ve toplu iş sözleşmelerinde yazmasına rağmen sıcak yemek istihkakı birçok belediyede verilmemekte, itfaiyeciler ellerinde sefer tasları ile mesaiye gidip-gelmektedir. Mesaiye gidiş ve dönüşlerde görev yaptığı kurum tarafından işletilen ulaşım vasıtalarından tam ücret ödeyerek yararlanmaktadır.”
“İTFAİYECİLER ERKEN YAŞTA YIPRANIYOR”
“Birçok araştırma ile çalışma esnasında en çok meslek hastalığı ile karşılaşanlardan birinin itfaiyeciler olduğu ve itfaiyecilerin erken yaşta yıprandıkları yapılan araştırmalarda çıkmıştır. Çalan her zil ile beraber insanların ve her türlü canlının kaçarak uzaklaşmış olduğu ateşe gülümseyerek giden itfaiyecilerin yıpranma hakkı bile tam olarak verilmemektedir. İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin Tehlike Sınıfları Listesi tebliğine göre itfaiyecilik çok tehlikeli işler sınıfında yer almakta; iş yükü ve riskine rağmen komik denecek derecede "İş Riski Ve Güçlüğü Tazminatı" almaktadırlar. Yapılan çalışmalar ile bulunduğu yerleşim yeri veya sanayi bölgesinde görevini eksiksiz ve faydalı olarak yerine getirebilmesi amacıyla onaylanan kadro miktarının çok çok altında personel ile çalışmaktadır. Birçok büyükşehir belediyesi kadrosunun çok altında personel ile olaylara müdahale etmekte ve bu durum iş kazalarına sebep olmaktadır.”
“BAZI KURUMLARDA ÖDENEN DALGIÇLIK TAZMİNATI VERİLMiYOR”
“Kanunun “Kamu çalışanı ayda en fazla 50 saat, yıllık 600 saat fazla mesai yapabilir” hükmüne rağmen itfaiyecilere ayda 80 saat; yıllık 960 saat mesai yaptırılarak, kanunun belirlediğinden aylık 30 saat, yıllık 360 saat daha fazla mesai yaptırılmakta ve bunun karşılığı verilen düşük mesai ücretinden bile vergi kesintisi yapılmaktadır. İtfaiyeciler yangın ve kurtarma gibi olaylarda hedef olmakta, birçok kez olay yerinde darp ve şiddete maruz kalmaktadır. Resmi ve Dini Bayram tatillerinde görev yapan itfaiye emekçilerinin, diğer bazı meslek kollarında uygulanan ek ücret ödenmesi uygulamasının dışında tutularak hiçbir ek ücret ödenmemektedir. Yapmış oldukları görevleri gereği son teknolojiye sahip, maddi boyutu çok yüksek araç kullanan İtfaiye personelinin, kanunda belirtmesine ve her yıl ilgili bütçe ayrılmasına rağmen Kasko yapılmayan araç ile olaylara gitmektedir. Görevleri gereği birçok su altı ve su üstü arama ve kurtarma olayında faal olarak dalgıçlık yapan itfaiye personeline, bazı kurumlarda ödenen dalgıçlık tazminatının verilmemektedir.”
‘İTFAİYECİLERİN SORUNLARI’ ÜZERİNE VERİLEN ARAŞTIRMA ÖNERGESİ TBMM'DE KABUL EDİLMEMİŞTİR
“2006 yılında çıkan Belediye İtfaiye Yönetmeliğinin günümüz şartlarına uygun değildir. Yönetmelikte geçen; MADDE 6 İtfaiyenin Görevleri K bendi ‘Belediye Başkanının verdiği diğer görevleri yapmak’ ifadesi ile asli görevi dışında yol yıkayıp, kanalizasyon temizliği yapan itfaiyeciler bulunmaktadır. Ve en önemlisi birçok milletvekili imzası ile ‘İtfaiyecilerin Sorunları’ üzerine verilen araştırma önergesi ve kanun teklifleri TBMM'de kabul edilmemiştir. Tüm bu şartlara rağmen, hayatını hiçe sayarak görevlerini yapmaya devam eden, herkesin kaçtığı ateşe koşarak giden, 7/24 fedakarca görev yapan tüm itfaiye çalışanlarının haftası kutlu olsun.”