Muğla’da açık iş oranı yüzde 2.03

Muğla İş-Kur Müdürlüğü tarafından Eylül ve Ekim aylarında Muğla il genelinde Bin 478 işyerinde yapılan araştırmanın sonuçları açıklandı.Muğla’da işgücü piyasası talep boyutunu tespit edebilmek amacı ile 2012 yılında...

Muğla İş-Kur Müdürlüğü tarafından Eylül ve Ekim aylarında Muğla il genelinde Bin 478 işyerinde yapılan araştırmanın sonuçları açıklandı.

Muğla’da işgücü piyasası talep boyutunu tespit edebilmek amacı ile 2012 yılında işgücü piyasası talep araştırması yapıldığı açıklanırken, saha çalışmasında elde edilen veriler doğrultusunda Muğla genelinde açık iş oranı yüzde 2,03 olarak hesaplandı.

Muğla İş-Kur Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Sektörler itibariyle bakıldığında en yüksek açık iş oranının yüzde 6,23 ile Madencilik ve Taşocakçılığı sektöründe olduğu görülmektedir. Madencilik ve Taşocakçılığı sektörünü yüzde 4,82’lik açık iş oranı ile Bilgi ve İletişim sektörü ve yüzde 4,04’lük açık iş oranı ile Toptan ve Perakende Ticaret sektörü izlemektedir. Ancak bu oranlar değerlendirilirken ilgili sektörlerdeki işyeri ve çalışan sayılarının göz ardı edilmemesi gerekmektedir. Meslek grupları itibariyle en yüksek açık iş oranı; yüzde 4,51 ile sanatkârlar ve ilgili işlerde çalışanlar meslek grubundadır. Açık iş oranının yüksek olduğu diğer ana meslek grupları ise yüzde 3,71 ile tesis ve makine operatörleri ve montajcılar ile yüzde 2,54 ile büro hizmetlerinde çalışan elemanlardadır. İl genelinde açık işlerin en fazla olduğu ilk beş meslek şu şekilde sıralanmaktadır: Garson (Servis Elemanı), şoför-yük taşıma, büro memuru (Personel), mermer işçisi ve akaryakıt satış elemanı (Pompacı)’dır. Muğla işgücü Piyasası Talep Araştırması sonuçlarına göre 2012 yılının Aralık ayı sonu itibarıyla net istihdam artışı beklentisi yüzde -8,6 iken, bu beklenti 2013 yılı Haziran ayı sonunda yüzde 16,0’a yükselmiştir. 2012 yılı sonu itibariyle sektörler içerisinde istihdam değişimine oransal olarak bakılacak olursa, sektör içerisinde oransal olarak en yüksek net istihdam artışı beklenen üç sektörün; yüzde 16,8 ile inşaat, yüzde 11,2 gayrimenkul faaliyetleri ve yüzde 5,6 ile su temini; İstihdam beklentisi olan meslekler

Kanalizasyon, Atık Yönetimi ve İyileştirme Faaliyetleri sektörü olduğu görülecektir.

2012 yılı Aralık ayı sonu itibariyle en fazla net istihdam artış beklentisi olan ilk beş meslek şu şekilde sıralanmaktadır: Beden İşçisi (İnşaat) , Tur Operatörü, İnşaat Elemanları Kalıpçısı (Elle) , Aşçı (Özel Hizmet), Mermer Blok Kesme Makinesi Operatörü. Aynı dönem itibariyle en fazla net istihdam azalışı beklenen meslekler ise Aşçı, Garson (Servis Elemanı), Kat Görevlisi-Temizlik, Satış Elemanı (Tanıtım) ve Resepsiyonist (Ön Büro Elemanı) şeklinde sıralanmaktadır.

2013 yılının ilk yarısı sonu itibariyle en yüksek net istihdam artış beklentisi olan sektörler sırasıyla; yüzde 103,5 ile Kültür, Sanat, Eğlence, Dinlence ve Spor sektörü, yüzde 29,1 ile Konaklama ve Yiyecek Hizmeti Faaliyetleri sektörü ve yüzde 23,8 ile Mesleki, Bilimsel ve Teknik Faaliyetler sektöründe gerçekleşeceği tahmin edilmektedir.

Garson (Servis Elemanı), Aşçı, Kat Görevlisi-Temizlik, Satış Elemanı (Tanıtım) ve Komi (Garson Yardımcısı) meslekleri 2013 Yılı Haziran ayı sonu itibariyle en fazla net istihdam artış beklentisinin olduğu ilk beş meslektir. Buna karşılık; Beden İşçisi (İnşaat), inşaat Kalfası(Genel), Ağır Kamyon Şoförü, Betonarme Demircisi, Boyacı-Bina meslekleri ise 2013 Yılı Haziran ayı sonu itibariyle en fazla net istihdam azalış beklentisinin olduğu ilk beş meslektir.

Eleman sıkıntısı olan meslekler

Araştırma kapsamında işyeri ziyaretleri sırasında görüşülen işverenlere hangi mesleklerde eleman temininde güçlük çektikleri ve hangi nedenlerden dolayı eleman temininde güçlük çektikleri sorulmuştur. Eleman temininde en fazla güçlük çekilen ilk beş meslek; Garson (Servis Elemanı), Kat Görevlisi-Temizlik, Bulaşıkçı, Resepsiyonist (Ön Büro Elemanı) ve aşçıdır. Diğer taraftan, bu kapsamda görüşülen işverenlerin; yüzde 60,34’ü ilgili mesleklerde yeterli beceriye/niteliğe sahip eleman olmamasından, yüzde 55,45’i yeterli iş tecrübesine sahip eleman olmamasından, yüzde 47,09’u ilgili meslekte çalışacak eleman olmamasından, yüzde 27,38’i çalışma ortam ve koşullarının beğenilmemesinden ve yüzde 22,84’ü önerilen ücretin az bulunmasından dolayı eleman temininde güçlük çektiklerini belirtmişlerdir” denildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberleri