Muğla Valisi Amir Çiçek, 15 Temmuz akşamı yaşanan kanlı kalkışma sonrası Muğla ve ilçelerinde toplam bin 089 kişi hakkında soruşturma açıldığını açıkladı. Çiçek; "Bunlardan 373'ü görevden uzaklaştırılırken, 253'ü tutuklandı. 458 kişi görevinden atıldı, 5 kişinin ise aranmasına devam ediliyor." dedi
Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla ve ilçelerinde başlatın ve devam eden FETÖ/PDY soruşturmasında görevden uzaklaştırılan ve gözaltına alınanlar hakkında bilgi verdi. Bodrum’da düzenlenen basın toplantısına Vali Çiçek'e, İl Jandarma Komutanı Albay Yavuz Özfidan, Bodrum Kaymakamı Dr. Mehmet Gödekmerdan, Bodrum İlçe Emniyet Müdürü Can Candaş ile Sahil Güvenlik Marmaris Grup Komutanı Albay Oğuz Bavbek ve İl Turizm Müdür Vekili Filiz Karacaağaç da eşlik etti.
Muğla Valisi Amir Çiçek, Bodrum'daki basın toplantısında il genelindeki güvenlik uygulamaları ile 12 ay turizm konusundaki çalışmalar hakkında bilgi verdi. Çiçek'in gündemindeki bir diğer konu da Muğla ve Bodrum'daki FETÖ operasyonlarıydı. Vali Amir Çiçek, Emniyet, jandarma ve sahil güvenlik birimlerinin 24 saat boyunca vatandaşların can ve mal güvenliği ile kamu güvenliğini temin etmek amacıyal çalıştığını belirtti. Bu tedbirlerden en önemlisinin Bodrum ana arterinde kurulan yol kontrol noktası olduğunu söyleyen Çiçek, "Emniyet ve jandarma koordinasyonunda 24 saat yol aramaları yapılıyor. Bodrum'da insanları ve işletmeleri rahatsız eden bir olay yaşanmaması, bu çalışmaların etkili olduğunu gösteriyor. Tüm bu güvenlik hizmetinin odağında vatandaş var" diye konuştu.
Bin 089 kişiye FETÖ soruşturması açıldı
Muğla'da başta FETÖ olmak üzere PKK ve DEAŞ da dahil tüm terör örgütlerine yönelik operasyon ve soruşturmaların devam ettiğini belirten Vali Çiçek, 15 Temmuz darbe girişiminin hemen ardından başlatılan soruşturmalarla ilgili rakamsal verileri de Bodrum basını ile paylaştı. Öncelikle kamu kurumları olmak üzere il genelinde ve Bodrum'da bölücü terör örgütleriyle ilgisi olan, mensubu bulunan ve irtibatı tespit edilen herkesin görevden uzaklaştırıldığını söyledi. Bu doğrultuda gelen ihbarların tek tek değerlendirildiğini belirten Çiçek, sadece kamu kurumlarında değil iş dünyasında, sendika, dernek ve vakıflarda operasyonların sürdürüldüğünü ifade etti.
Muğla genelinde bugüne kadar bin 89 kişi hakkında inceleme ve soruşturma başlatıldığını kaydeden Çiçek, "Bunlardan 373'ü görevden uzaklaştırılırken, 253'ü tutuklandı. 458 kişi görevinden atıldı, 5 kişinin ise aranmasına devam ediliyor" dedi. Kamu görevlileri arasında hakim, savcı, doktor, öğretmen, komutan, adliye görevlisi ve emniyet mensupları da dahil hemen her kesimden kişi olduğunu kaydeden Çiçek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"İlimizde, FETÖ ile mücadele kapsamında bugüne kadar 20 yurt, 14 okul, 9 dershane, 5 dernek, 19 verici istasyonu, 1 gazete, 5 sendika temsilciliği kapatılarak, bunlara ait taşınır ve taşınmaz mal varlıkları Hazine'ye devredildi. Bütün bunlar KHK usulünce yerine getirildi. Soruşturmalardan sivil hayat, iş dünyası da etkilendi. Bu kapsamda, 286 kişi hakkında soruşturma başlatıldı. Bunlardan 68'i tutuklandı, 92'si de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Bu kişilerin yargılanmalarına devam edilecek. FETÖ, PKK ve DEAŞ ile ilgili istihbarat, emniyet ve jandarma birimleri koordineli bir şekilde etkin mücadelesini sürdürüyor. Biz, PKK ile de aynı şekilde mücadele ediyoruz. Eskiden kaçaklar, Bodrum'a gelir saklanırdı. Bodrum'dan Yunan adalarına kaçmak kolaydı. Şimdi vatandaşımızın da yardımıyla bunlar hemen yakalanıyor"
Düzensiz göç olaylarının azaldığını ancak yaşanan münferit olaylarına da Sahil Güvenlik ekipleri tarafından hemen müdahale edildiğini söyleyen Vali Çiçek, bu geçişlerin arasında zaman zaman FETÖ mensuplarının da ele geçirildiğini kaydetti.
“12 ay turizm için çok çalışıyoruz”
Muğla Valisi Amir Çiçek toplantıda 12 ay turizm hedefli çalışmalara da değindi. 2016 yılının tüm Türkiye için olduğu gibi Muğla bölgesi için de parlak bir turizm yılı olmadığına işaret eden Çiçek, "Turizm öldü demeyin. Buranın tarihi, ekonomisi, potansiyeli en ileri düzeyde. Turizmciler hemen karamsarlığa kapılıyor. Bodrum her yönüyle marka olmuş bir yer. Bugün itibariyle Muğla'daki havaalanlarına gelen turist sayısı 1 milyon 800 bin olarak gerçekleşti. Kurban ve Ramazan bayramlarında yerli turist sayısı 5 milyona ulaştı" diye konuştu.
Bodrum'da ve Muğla genelinde deniz, kum güneş turizmine ek olarak tarih, kültür, agro, eko, spor ve kongre turizmi yapılabileceğine işaret eden Çiçek, "Hedefler koyduk. Turizmde biraz daha karaya, kırsala, ormana, tarihi yerlere doğru açılacağız. Ören yerlerimizi ziyarete açacağız. Kültür turizmini geliştirecek adımlar atıyoruz. Son iki yıl içinde 10 kazı yerini ziyarete açtık. Hindistan, Kore, Çin'den bu bölgeye kültür turizmi olması doğrultusunda görüşmelerimiz devam ediyor" dedi.
Muğla'nın ve Bodrum'un her alanda sporcu yetiştirdiğini söyleyen Çiçek, hem karada hem de denizde yapılan spor organizasyonlarının turizmi geliştireceğini kaydetti. Çiçek, Bodrum'da düzenlenen Ulusal Turizm Kongresi ile Fethiye'ye yapılan Arıcılık Kongresi'nin büyük bir başarı olduğunu belirterek, "İlimizde kongre turizmini canlandırırsak, oteller boş kalmaz" ifadelerini kullandı. Çiçek, Bodrum'un Mumcular bölgesinde eko-turizm yapılması konusunda çalışmaları da sürdürdüklerini sözlerine ekledi.
“Bodrum altyapısı için bürokratik engelleri kaldırıyoruz”
Muğla Valisi Amir Çiçek, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bodrum'un altyapı ve çöp sorunu ile ilgili bir soruya yanıt veren Çiçek, "Atıkların çevreyi, kıyıları kirletmemesi, katı ve sıvı atıkların bertarafı için ortak akılla hareket ediyoruz. Belediye de bu konseptte çalışmaya devam ediyor. Bizim görevimiz bu konudaki bürokratik engelleri ortadan kaldırmaktır. Bu amaçla Valilik bünyesinde bir birim oluşturduk. Vatandaş odaklı hizmet için zihniyetin bu yönde değişmesi gerekiyor" dedi.
Çiçek, Bodrum Devlet Hastanesi ile ilgili bir soruya da "İhalesi yapıldı, önümüzdeki günlerde temeli atılacak" diye yanıt verdi.
Muğla Valisi Amir Çiçek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın SİT alanlarında düzenleme yapmayı hedefleyen planı ile ilgili bir soruya ise "Bugüne kadar adına SİT denmiş ama hiçbir bilimsel araştırma yapılmamış yerler var. Vatandaş buraya ayak bile basamıyor. Bizim hedefimiz koruma, kollama ve kullanma. Bu çalışma, iki yıldır devam ediyor. Bilim ışığı altında yapılan bu çalışma, 14 kişilik bir heyet tarafından sürdürülüyor. Anladığımız kadarıyla bu ekipten dışarıya bilgi sızdırılmış. Şimdi insanlar bilmeden konuşuyor, eleştiriyor. Kıyılar elden gidiyor diyenlere lütfen inanmayın. Ne benim dediğim, ne de sizin dediğiniz olacak. Doğru ne ise o olacak. Kimse, ormanı, SİT alanlarını yok etmeyecek. Bu bir güncelleme çalışmasıdır. Coğrafya da güncellenir. Haritalar, imar planları yapılır. Muğla'nın en büyük sıkıntısı, altyapı imar planlarının olmaması. Devlet, bu imar planlarını yapacak" ifadelerini kullandı.