Muğla’da tütüne alternatif ürün çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen patates ekimlerinde başarılı sonuçlar alınıyor. Muğla genelinde son 3 yılda 15 farklı türün ekimi gerçekleştiriliyor.
Muğla genelinde son üç yıldır 15 değişik türde patates üretimi yapılırken, Muğla’ya en uygun ve verimi yüksek patates cinsi üzerinde deneme üretimi devam ediyor. Yılda iki defa İlkbahar ve Sonbaharda patates ürünü alınan ender illerden birisi olan Muğla’da, verimi arttırmak için Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Gül Günkırcalıoğlu üreticilere eğitim verdi. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) salonunda verilen eğitime Muğla genelinden üreticilere katıldı.
Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nazif Ekici, 2015 yılında, Fethiye, Kavaklıdere, Dalaman, Marmaris, Datça, Ortaca, Köyceğiz, Seydikemer, Yatağan, Menteşe Milas ve Ula ilçelerinde “Patates Üretimi” için çalışmalarının 103 üretici ile 152 dekar alanda devam ettiğini açıkladı. Muğla’nın patates ihtiyacının komşu illerden karşılandığını açıklayan Ekici, “2014 yılından itibaren Muğla’nın patatesleri de Pazar tezgâhlardaki yerini almaya başlamıştır. Çiftçilerimizin bu patatesleri pazarlarda 1,5-2 TL ücretle satarak iyi kazanımlar elde etti. İlimizde erkenci, orta erkenci ve geççi çeşitlerden oluşan patates üretiminde hasat Mart ayından Aralık ayına kadar yayılmakta hem erkenci hem de son turfanda şeklinde üreticilere imkânlar sunmaktadır. Üretilen patateslerin tadı, aroması ve diğer tüm özellikleri tüketiciler tarafından beğenilmekte ve aranmaktadır. Patates üreticilerimizin sorunlarının çözümü ve patates tarımının sürdürülebilmesi için Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Müdürlüğümüz işbirliğinde çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmalarda üreticilerimizi bilinçlendiriyor ve daha yüksek verim alınması için uzmanlar tarafından üreticilerimiz bilinçlendiriliyor” dedi.
Muğla’da yaklaşık 15 değişik cins patates üretimi ile yıllık üretim kapasitesinin 1 milyon tona ulaştığı açıklanırken, üreticinin dönümde 7 ila 10 bin TL arasında gelir elde ettiği öğrenildi.