Yapılan restorasyon çalışmalarından sonra kültür turizminin hizmetine sunulan Yatağan’ın Turgut mahallesindeki Türk Müzeciliğinin kurucusu Osman Hamdi Bey Evi, Müzesi ve Parkına kilit vuruldu. Büyükşehir Yasasının ardından Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesinin kapatılmasına yöre halkı tepki gösterdi.
Muğla’nın kültür ve turizm beldesi olan ve Büyükşehir Yasasının ardından Mahalleye dönüştürülen Turgut’ta geçmiş yıllarda Muğla Valiliği’ne bağlı MELSA kurumu tarafından işletilen Osman Hamdi Bey Parkı ve ziyarete açık olan müzesi Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesine rağmen müzenin kapısına kilit vurulması ve parkın zarar ettiği gerekçesiyle hizmete kapatılmasına Turgut halkı tepki gösterdi.
Belde halkının geçmiş yıllarda Turgut Belediyesi tarafından işletilen bu parkın özellikle yaz gecelerinde çevre köylerden, Yatağan’dan hatta Muğla’dan aileleriyle gelip otantik bir ortamda oturarak vakit geçirdiği parkın bakımının yapılarak tekrar açılması isteniyor.
Turgutlu emekli öğretmen Erol Çelik ve yöre halkı; “ Turgut halkının geceleri aileleriyle tek gidebilecekleri serin bir ortamda oturarak hoşça vakit geçirebilecekleri parkın kapatılması halkımıza yapılan saygısızlıktır. Ama ne yazık ki zarar ediyor diye parkın kapatılması ve müzenin kapısına kilit vurulmasına anlam verebilmiş değiliz.
Yatağan-Bodrum ve Turgut yol kavşağındaki “Osman Hamdi Bey Müzesi” tabelasını gören yerli ve yabancı turistler Turgut’a sapıp müzenin önüne geldiklerinde müzenin ve parkın kilitli olduğunu görünce geri dönüyorlar. Bu Muğla ve Yatağan kültür ve turizmi adına da bir kayıptır. Büyükşehir Belediyesi’nin kendi sorumluluğuna geçen bu kültür eserini ziyarete kapatmasına da anlam veremiyoruz. Muğla merkezdeki benzer örnekler son derece güzel uygulamalar. Ama niçin Osman Hamdi Bey Evi, Müzesi ve Parkı kapatılıyor?” diye sordular.
“Yatağan Belediye Başkanı Haşmet Işık, Turgut halkına karşı gereken hizmeti ve duyarlılığı göstermemektedir. Beldemizde yapılacak olan Lagina Müzesi konusundaki tutumunu unutmadık.” diyen yöre halkı; “ Türk Müzeciliğinin ilk kurucusu, Şair, Ressam Osman Hamdi Bey, 1890 yılında başlattığı 30 yıl süren Lagina Kazı’ları sayesinde çok önemli eserler gün ışığına çıkarılmış ve bu eserler kağnı arabalarıyla Güllük Limanı’na ve oradan gemilerle taşınarak İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde koruma altına alınmıştır.
O dönemde Osman Hamdi Bey’in yöremize yaptığı kültürel hizmeti ile şimdiki aydın ve kültürlü geçinen kişilerin tutumlarına bakın. Dünyaca ünlü Kaplumbağa resmini restore edilip müze haline getirilen bu evde yapmıştı. Geçmiş yıllarda tekrar başlatılan Lagina kazıları maalesef durdurularak kültürel hizmete darbe vurulmuştur. Sayın Valimiz Amir Çiçek bey Osman Hamdi Bey Evi Müzesi’ne gelip bahçesinin içler acısı halini yerinde görürse seviniriz. Bahçe bakımsızlıktan otlar bürümüş ve kurumaya yüz tutmuş ve ağaçlar susuz bırakılmıştır. Bir yangın çıksa ahşaptan yapılan bir milyon liraya mal olan Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi kısa sürede kül olur. Valilik makamının bu olaya el koyarak parkın tekrar yöre halkına hizmete sunulmasını ve müzenin sürekli açık tutulması konusunda gereken hassasiyeti göstereceğine inanıyorum” diye konuştular.