2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü etkinlikleri çerçevesinde Muğla’daki otistik çocuklar ve aileleri Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer’i ziyaret ettiler.
Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü nedeniyle Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ali Akkuzu, Muğla Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Menderes Çetinözlü ve Başkan Yardımcısı Sibel Matur, Muğla Engelliler Derneği Başkanı Emine Çakıroğlu ve Başkan Yardımcısı Ali Kariptaş, otizmli çocuklar ve ailelerini makamında kabul etti.
Erken yaşta eğitimin önemini vurgulayan Vali Güvençer: “Bütün engel gruplarında olduğu gibi otizmde de eğitime erken yaşta başlanması otistik çocukların belli bir seviyeye gelmesini sağlar. Erken teşhis eğitime erken başlanması için çok önemlidir. Teşhisten sonra ailelere verilecek profesyonel yardımlarla durumu kabul sürecini hızlandırmak önemlidir.” ifadelerini kullandı.
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ali Akkuzu ise: “ Engelli çocuklarını saklayan, kabullenemeyen ailelerimiz var. Uzun bir eğitim süreciyle engelli çocuklarımız da topluma karışabilir, toplumla iletişim kurabilir. Bu yüzden engelli çocuğu olan aileler mümkün olduğu kadar çocuklarının eğitimine erken başlamalı ve çocuklarını sosyal aktivitelerle topluma alışmalarını sağlamalıdır.” diye belirtti.
Otizmli çocuklarla ilgili bilgi veren Muğla Zihinsel Engelliler Derneği Başkan Yardımcısı Sibel Matur: “Otizmli çocuklar duygu ve düşüncelerini ifade edemezler. Genellikle mimiklerle duygu ve düşüncelerini ifade edebilirler. Otizmli çocuklarımızın hayatını kolaylaştırmak için eşyaların yerini değiştirmemeye, yer değişikliği yapmamaya özen göstermeliyiz. Otizmli çocuklar birbirlerine benzemezler. Konuşmakta da sıkıntı çeken otizmli çocukların kullandığı kelime sayısı onu geçmez. Ancak erken teşhis ve eğitimle otizmli çocuklar belli bir seviyeye gelir.” dedi.
Otizmli çocukların sosyalleşmesinin gerekliliğini vurgulayan Muğla Engelliler Derneği Başkan Yardımcısı Ali Kariptaş: “Aileler küçük yaştaki çocuklarının tavırlarına dikkat etmeli otizmin belirtilerini bilmelidir. Erken teşhis ve eğitim önemlidir. Otistiklerin çok az bir kısmı deha seviyesindedir. Yaşıtları ile birlikte eğitim alan otistik çocuklar topluma ayak uydurmaya, sosyalleşmeye başlar. ” diye belirtti.