‘Otizmde Spor ile Yaşam’ projesinin tanıtım kokteyli nail çakırhan salonunda gerçekleşti. Proje koordinatörü Ali Salih Eroğlu, projenin uygulama süresinin 3 ay olduğunu açıkladı.
Muğla Zihinsel Engelliler Derneği’ne ait, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Spor Bilimler Fakültesi, Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın destek verdiği ‘Otizmde Spor ile Yaşam Projesi’nin tanıtım kokteyli Konakaltı Kültür Merkezi Nail Çakırhan salonunda yapıldı. 16 Şubat’ta GEKA ile proje sözleşmesi imzalanan proje 3 ay süre ile uygulanacak.
Muğla Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Menderes Çetinözlü, 1996 yılında kurulan derneğin 19 yıllık sürecini anlatırken, “Derneğimizin kuruluş aşamasının ardından sayımız her geçen gün büyüdü. Dönemin Valisi Hüseyin Aksoy ve Belediye Başkanı Orhan Çakır’ın katkıları ile derneğimiz belli bir noktaya geldikten sonra okulumuzu açtık. Okulumuz da zamanla yetersiz kalınca hemen yanında ek bina yaparak otistik bireylere eğitim vermeye başladık. Otizmde Spor ile Yaşam projesi otistik bireylerin spor yapmalarını sağlayacak. Destek veren her kesime teşekkür ediyorum” dedi.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Cumhur Çoban; “Bizler kadınımızla erkeğimizle, yaşlımızla gencimizle bir toplumuz. Bu toplumda beraber yaşarken mutlaka artılarımız eksilerimiz oluyor. Devletimizin ve yerel yönetmilerin görevi bu artıları daha da güzelleştirmek ve arttırmak, eksileride artıya dönüştürmektir. Bizler sivil toplum kuruluşlarının üretmiş olduğu her türlü projeye büyükşehir belediyesi olarak destekçisiziyiz ve her zaman yanındayız” dedi.
Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş ise yaptığı konuşmada; “Menteşe Belediyesi yeni kurulan bir belediye. 10 aylık bir belediyeyiz. 10 ay boyuncada biz Menteşe’de engelleri kaldırıyoruz dedik. Gerek zihinsel engelliler olsun gerek diğer engelli derneklerimizle beraber Menteşe’de neler yapmamız konusunda bugüne kadar elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalıştık. Devamlı iç içeyiz, beraberiz. Bu noktada normal her vatandaş gibi engelli vatandaşlarımızında spor yapmasının hakkı olduğu düşüncesiyle bu projeyi duyduktan sonra çok mutlu olduğumu belirtmek istiyorum. Bu tür projelerde de Menteşe Belediyesi olarak beraber çalışmaya hazırız. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Spor Bilimleri Fakültesi Bölüm Başkanı Doç Dr. Mehmet Bayansalduz; “Yüksek lisansa almış olduğumuz arkadaşları belirli bir eğitimden belirli bir tecrübeyle birlikte bu çalışmaların gerek Muğla’da artarak devam etmesi gerekse diğer illerde de devam etmesi konusunda çabaları olacak. BESYO olarak çalışmaya başladığımız çalışmalar bugün Spor Bilimleri Fakültesi’ne dönüşmüş durumda. Türkiye’de artık Muğla ilinde Besyo’dan ziyade Spor Bilimleri Fakültesi var ve bu fakültenin de engelliler ile ilgili Türkiye’nin ikinci olarak açılmış bir bölümü var. Bu ne demek, engelliler konusunda çok fazla iş üreteceğimizi artık bunun akademik anlamda bu hizmetin verileceğini bu hizmeti verecek arkadaşların bu bölümlerden yetişeceğini ve projelerin artarak devam edeceğini rahatlıkla söyleyebilriz” diye konuştu.
Otizmde Spor ile Yaşam projesinin koordinatörü Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Spor bilimleri Fakültesi Yüksek Lisans öğrencisi Ali Salih Eroğlu, günümüzde 88 bireyden birisinin otistik rahatsızlığı bulunduğunu belirtti. Eroğlu, “Türkiye’de 650 bin otizmli var. Otizm ile mücadelede ilaç kullanımı belli bir noktaya kadar. Otizm ile mücadelenin tek çaresi spor. 3 ay süreli hafta sonları yapılacak bu proje kapsammında 30 gönüllü arkadaşımız görev alacak. Proje içeriğinde spor eğitmenlerinin eğitimi, spor eğitimleri, halk oyunları gösterisi, sergi, konser ve piknik ile doğa yürüyüşleri yer alacak” dedi.