SERMAYENİN İŞTAHINI KABARTAN RAKAM

Çeşitli tartışma ve tepkilere neden olan Muğla’daki 3 termik santralin ve GELİ Müessesinin yıllık net karının 314 milyon TL olması ve bölge ekonomisine ayda 10 milyon TL nakit akışı sağlamasını özelleştirme çabasının...

Çeşitli tartışma ve tepkilere neden olan Muğla’daki 3 termik santralin ve GELİ Müessesinin yıllık net karının 314 milyon TL olması ve bölge ekonomisine ayda 10 milyon TL nakit akışı sağlamasını özelleştirme çabasının nedenini net bir şekilde ortaya koyuyor.

Sonuna kadar direniş

Başta Maden-İş, TES-İş, işçiler ve yöre halkı olmak üzere bir çok siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının büyük tepkisine neden olan Muğla’daki 3 termik santralin ve GELİ müessesinin özelleştirilmesine karşı direniş sürüyor. Özelleştirme kararının ardından siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve yöre halkının da desteğini alarak eylem sürecine giren sendikalar, eylem takvimi içinde her türlü platformda özelleştirmenin Muğla ve ülke ekonomisi için sakıncalarını dile getirirken, Sodra Dağı’ndan hükümete seslenmişler, Ankara’ya yürümüşler son olarak da santral önünde kurulan Direniş Çadırı’nda açlık grevini gitmişlerdi. Açlık grevi dün sona ererken Milas’ta da “ Özelleştirmeye Karşı Emek ve Bağımsızlık” mitingi düzenlendi.

Rakamlar iştah kabartıyor

5 bin istihdam sağlayan Yatağan, Kemerköy, Yeniköy santralleri ve GELİ Müessesi’nin yıllık net karları sermayenin ve yetkililerin özelleştirmedeki ısrarını ortaya koyuyor. Her yıl Muğla’da Kurumlar Vergisi’nde ilk sırada yer alan santraller ve GELİ aynı zamanda bölge ekonomisine de aylık 10 milyon TL civarında bir nakit akışı sağlıyor. GELİ’nin 2012 yılındaki net karı 244 milyon TL olarak gerçekleşirken, 3 termik santralin yine 2012 yılı net karı ise 70 milyon TL olarak gerçekleşti.  3 termik santralinin aylık gelirinin sadece 2 günlüğü işçi maaşlarına giderken 28 günü devlete, GELİ müessesesinin ise aylık gelirinin 4 günü çalışan maaşlarına geri kalan 26 günlük geliri ise devletin kasasına giriyor.

Kurumlara da destek oluyor

Kendi alanlarında üretim yaparak ülke ve yöre ekonomisine büyük katkılar sağlayan santraller ve GELİ, aynı zamanda Muğla’da hizmet sağlayan birçok kuruma da zaman zaman eleman ve ekipman desteği de sağlıyor. Doğal afetler, orman yangınları gibi olağanüstü anlarda iş makinelerini seferber eden bu kurumlar, zaman zaman da İl Özel İdare, Karayolları ve Köy Hizmetleri gibi kurumların çalışmasında da gerek duyulduğunda ekipman desteği sağlıyor. Marmaris Karayolunun yapımı, Yatağan-Milas Karayolunun yapımı, çevrediki bazı köy yollarını yapımı ve tamirinde bazı acil ihtiyaçlar GELİ ve Santrallerden sağlanmıştı. GELİ ve Santrallerin özelleştirilmesi durumunda bu imkanlar da ortadan kalkmış olacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberleri