Günümüzde hemeroid çok sık görülen bir hastalık olarak biliniyor. Özellikle 50 yaşın üzerinde cerrahi müdahaleye kadar giden hemeroid için artık bunu önlemek sizin elinizde. Sürekli oturmak, katı beslenmek ve bazı rahatsızlıklarınız yoksa eğer hemeroide yol açıyor. Eski yıllarda genellikle 50 yaşın üzerinde görülen hemoroid artık yaşam koşulları ve yanlış beslenme ile her yaşta görülebiliyor. Sürekli oturmak ve beslenme alışkanlığınızda sürekli katı yiyecekler varsa mutlaka kendinizi değiştirmeniz gerekiyor. Özellikle alkolün de büyük etkisi olduğu belirtilen hemeroid de öksürük ve sürekli kabızlığınız varsa acil doktora başvurun. Muğla Devlet Hastanesi Araştırma ve Uygulama Merkezi Doktorlarından Genel Cerrahi Uzmanı Önder Özcan hemorodi geniş kapsamlı olarak anlattı. Özcan; “Hemeroid, doku damar yumağı yapısında olan ve anüsün çıkışında yastıkçık görevi gören bir dokudur. İç hemeroid ve dış hemeroid olarak ikiye ayrılır. İç Hemeroid, dokusunu bağırsak duvarına bağlayan park bağları zedelenir ve hemeroid dokusu aşağıya doğru sarkmaya sarktıkça şişmeye başlar. İç hemeroid dokusu aşağıya doğru sarkmaya sarktıkça şişmeye başlar. İç hemeroid dokusu anüsün iç tarafında dişli çizgi olarak tanımlanan çizginin üst tarafında bulunur. Her insanda iç hemeroid vardır. Ve olağan şartlarda görevleri kalın bağırsağın son bölümündeki basınç değişimlerine bağlı olarak şişip sönerek doğal yastıkçık şeklinde istemsiz gaz ve sıvı çıkışına engel olmaktır” dedi.
Hemeroidin hangi durumlarda ortaya çıktığınıda söyleyen Özcan; “Uzun süre oturmak hemeroide yol açar. Sürekli içki içmek ve katı beslenmekte buna etken. Ikınarak tuvaletini yapan ve tuvalette uzun oturan sürekli öksürük ve kabızlıkta bir başka sebebi. Gebe ve kronik kabızlık ve uzun ishalde hemeroid sebebi. İç hemeroid dokusunu bağırsak duvarına bağlayan park bağları zedelenir ve hemeroid dokusu aşağı doğru sarkmaya ve sarktıkçada şişmeye başlar. Bunun nedeni hemeroid memesinin kirli kanı taşıyan damarlarda sarkma nedeni ile oluşan açılanma ve kirli kanın geri akımında zorlanma olur. Gebelikte ise iç hemeroid bebek büyüdükçe makat bölgesine baskı yaphılır ve hemeroid dokusu şişer” diye konuştu.
Dış hemeroid ise her insanda mutlaka aşırı ağrı ve kanama yapar diyen Özcan şunları söyledi; “Sertlik ve morluk olur. Çatlaklar meydana gelir ileri derecede ise ameliyat gerekebilir. Ben bol sıvı özellikle su, hatta günlük 2 litre olsun. Meyve mevsim meyve ve sebzeleri önemli. Sarımsağı öneririm. Kırmızı eti kişi azaltmalı. Hemeroid ve başka hastalıklar içinde geçerli. Acı ve ekşi az tüketilsin. Günde bir saat yürümeyi tavsiye ederim. Eğer yatarak tedavi gören hastalar var ise mutlaka masaj tavsiye ederim”