“Suriye sorunu, Suriye ile çözülür”

Bodrum’da kitabının imza gününde konuşan Genel Kurmay Eski Başkanı İlker Başbuğ, sınırımızda cereyan eden ve Türkiye’yi de tehdit eden boyuttaki Suriye sorununun Suriye devleti ile birlikte çözülebileceğini vurgu yaparken,...

Bodrum’da kitabının imza gününde konuşan Genel Kurmay Eski Başkanı İlker Başbuğ, sınırımızda cereyan eden ve Türkiye’yi de tehdit eden boyuttaki Suriye sorununun Suriye devleti ile birlikte çözülebileceğini vurgu yaparken, “ Sorunun bitmesi için Suriye’nin desteklenmeli.” Dedi.

Bodrum ilçesinde kitabının imza gününe katılan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ Suriye sorunu, koalisyon ve seçim sonuçları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Bodrum Marina’da D&R kitap mağazasında kitap imza günü düzenledi. Vatandaşların yoğun ilgisi ile karşılaşan Başbuğ, okurları ile bol bol fotoğraf çektirdi. Kitap imza gününün ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbuğ çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Suriye sorununu değerlendiren Başbuğ, Türkiye gündemini yakından ilgilendiren konuların başında Suriye sınırındaki gelişmelerin geldiğini belirterek "Sınıra baktığımızda, maalesef üç tarafından paylaşılmış durumda. Çok az bir kısmını Suriye devleti kontrol ediyor. Bir kısmı tamamen IŞİD kontrolünde, bir kısmı PYD kontrolünde. Parçalı karışık bir durum var. Türkiye’yi rahatsız eden bir durum, bu sorunun içinden nasıl çıkılacak gerçekten zor bir soru. Aslında Irak bağlamında, Irak’ın kuzeyinde yaşadığımız olayları bir nevi Suriye’nin kuzeyinde yaşıyoruz. Tabi durum gerçekten vahim. Türkiye’nin güvenliğini ilgilendiren bir konu. Ama belki de en doğrusu, yapılması gereken aslında tabii ki önemli olan merkezi Suriye Devleti’nin o bölgede olması lazım. O bölgedeki mücadeleyi Suriye devletinin kendisi yürütmesi lazım. Bu maalesef şu anda o bölge Suriye Devleti’nin kontrolü dışında olan bir bölge”dedi.

“Suriye devlete desteklenmeli”

Suriye’de olan olayların bitmesi için Suriye devletini desteklemek gerektiğini belirten Başbuğ “ İran, ABD var koalisyon güçleri var bölgede. Karmaşık bir durum. Nasıl çıkılacak ben de bilmiyorum. Gerçekten zor bir konu. Aslında uluslararası hukuk içinde kalarak en doğrusu merkezi hükümetle, yani Suriye Devleti ile bence ilişkilerin en kısa zamanda normale çevrilerek, Suriye Devleti’ni de desteklemek suretiyle bu soruna çözüm bulunması daha iyi olur diye düşünüyorum”şeklinde konuştu.

“Türkiye’de ciddi güvenlik sorunu oluşacak”

Başbuğ Türkiye’de ilerleyen zamanlarda çok ciddi güvenlik sorunlarının oluşacağını vurgulayarak “Bunun yanında Suriye bağlamında Türkiye’de 2 milyona yakın Suriyeli var. Bodrum’da bile ana problemlerden biri. 2 milyon insan çok büyük ciddi bir sorun. Güvenlik sorunu. Şimdi pek güvenlik boyutu hissedilmiyor ama yakın zamanda çok ciddi bir sorun olacak. İşsizlik sorunu var. Türkiye’nin işsizlik sorunu zaten devam ediyor. Üstüne bir de bunlar ekleniyor. Sorun gittikçe ciddileşiyor. Nasıl çözülecek, fevkalade zor bir durum”dedi.

“Suriye’nin kuzeyinde terör cirit atıyor”

Suriye’deki terör sorununa da değinen Başbuğ “Netice olarak, Suriye’de merkezi hükümet var. Kuzey bölge tamamen boşluğa bırakılmış. Terör örgütleri orada cirit atıyor. Keşke bu noktalara bu duruma gelinmeseydi. Koalisyon kuvvetlerinin bölgede varlığı sürüyor. İran, ABD ve Türkiye işbirliğine gitmeli. Basit bir sorun değil, karmaşık bir sorun”olduğunu söyledi.

“Demokrasi çoğunlukla değil, çoğulculukla olur”

Koalisyon ve seçim sonuçlarını da hakkında da görüş bildiren Başbuğ, "Demokraside iki temel prensip çok önemli. Biri iktidarların seçimle gelmesi, seçimle gitmesi. 7 Haziran seçim sonuçlarına bakarsanız Türkiye’de demokrasinin sağlıklı işlediğini söyleyebiliriz yani bunu teyit ediyor. Bir de demokrasilerde bazen çoğunluk, demokrasiye zarar verebiliyor. Önemli olan çoğulculuktur. Aslında baktığınız zaman Türk halkı seçim sisteminin bir sonucu olarak belki 2002’den 2015’e kadar çoğunluk görüyorsunuz ama aslında 2002’de ne oldu bir Genç Parti olayı vardı. Onun tabii seçim barajından ötürü çok ciddi etkisi oldu biliyorsunuz. Sonra 2007 seçimleri, 2011’de HDP, parti olarak girmedi, yine çoğunluk geldi. İşte 2015’te çoğulcu bir parlamentoyu görüyoruz. Bu ülke bence demokraside çoğulculuğu istiyorsanız koalisyonlardan korkmamanız lazım. Koalisyonlar gayet tabii olabilir. Partilerin en asgari müşterekte birleşmesi lazım. O önemli. Bugün asgari müşterekte kimler birleşir diye baktığımız zaman iki alternatif gözüküyor. AKP ile CHP ve AKP ile MHP. MHP ile HDP nin asgari müşterekte birleşme şansı yok gerçekten de. Bu iki alternatifleri önümüzdeki günlerde göreceğiz. Bakalım hangisi gerçekleşecek”dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberleri