Tarihi MÖ 2 bin yılını dayanan, Büyük İskender tarafından tamirat yaptırılan ve Kanuni Sultan Süleyman’ın Rodos Seferi sırasında da kullandığı Marmaris Kalesi’nin duvarları matkap ve hilti darbelerinden kurtuldu. Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ve Müzeler Genel Müdürlüğü, klima ve havalandırma sistemi için kale duvarlarından yapılan çalışmayı durdurdu.
Marmaris’teki tarihi MÖ 2 bin yılına dayanan kalenin duvarlarına klima takma çalışması, konuyla ilgili haberlerin ardından durduruldu. Aynı zamanda müze olarak da kullanılan kaledeki eserlerin nemden korunması amacıyla böyle bir çalışma yapıldığı belirtilmişti.
İçinde müze bulunan Marmaris Kalesi’ndeki tarihi eserleri rutubetten korumak için yapıldığı belirtilen klima takma çalışması sırasında duvarlar hilti ve matkapla delindi. Tarihçilerin tepki gösterdiği uygulama basında yer aldıktan sonra çalışmanın durdurulduğu öğrenildi.
Alınan bilgiye göre, tarihi kaledeki eserlerin rutubetten korunması için İzmir Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü proje hazırladı. Projeye göre, tarihi kaleye klima takılarak iklimlendirilmek istendi ve bunun için de duvarlar delinmeye başlandı. Tarihçilerin de tepki gösterdiği çalışmaların basında yer almasının ardından, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün çalışmaları durdurduğu, iklimlendirme için alternatif çözüm yolları aranacağı, tarihi dokuya zarar verilmeden sorunun çözüleceği öğrenildi.
“Tarihi miraslarımız tahrip ediliyor”
Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Marmaris Çevrecileri Derneği Başkanı Ahmet Kutengin, tarihi mirasların iyileştirme adı altında zarara uğratıldığını ileri sürdü. Kutengin şöyle konuştu:
“Her şeyi Kanun ve yasalarda belirtilmiş bu duruma rağmen, Kültür ve Turizm Bakanlığı Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 10.6.1978 tarih A-1206 Sayılı kararına göre ;tescilli Kentsel sit alanında bulunan, aynı Kurul kararı ile Onaylanan Klima tesisat Projesinin uygun bulunması resmi yazışmalarda Klima bakır borularının iç mahalden dış mahalden dış ortama geçişinin sur duvarlarının çürütülmesi suretiyle duvarın içine gizlenmesine ,uygulamanın Müze Müdürlüğü ile İzmir Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü denetiminde yapılmasına karar verilmiştir. Körfezimiz, ormanlarımız dan sonra kültür miraslarımızda, araştırılıp geliştirilmemiş projeler ile koruma ve iyileştirilme adı altında zarara uğramaktadır."