Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından bugüne kadar il genelinde 862 milyon TL tutarında yatırım yaparken, başta içme suyu ve yol olmak üzere kırsal bölgelere de hizmet götürmeye devam ediyor. Büyükşehir, “Toprağını satma, ürününü sat” sloganı ile köylerde çiftçilerin üretimin geliştirilmesi ve üretim kalitesinin artırılması doğrultusun da analiz, tohum, bitki, fidan, bilgilendirme eğitimleri, tarımsal sulama alanlarında da destek veriyor.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün; “ Ülkemizde izlenen yanlış tarım politikaları nedeni ile üreticinin toprağını satarak Büyükşehirlere göç ettiği, etin, samanın bile dışarıdan ithal edilir hale getirildiği günümüzde Muğla’da üreten köylümüze her alanda destek sağlayarak toprağına sahip çıkmasını, üretmesini, Muğlamızın ve ülkemizin kazanmasını amaçladık.”dedi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi Muğla genelinde yaptığı 862 Milyon TL’lik yatırımlarda kırsala verdiği önem dikkat çekiyor.
Muğla’nın Büyükşehir Belediyesi olmasından sonra nüfusun yüzde 60’ının yaşadığı kırsal mahallelere Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan hizmetler vatandaşın yüzünü güldürüyor.
Muğla Büyükşehir Belediyesi 566 mahallesi, 13 ilçesi olan Muğla’da yasaların kendisine verdiği yetki ile vatandaşlara her alanda hizmet götürmeye devam ediyor. Muğla’ya bugüne kadar 862 Milyon TL yatırım yapan, Büyükşehir yasası gereği ilçe belediyelerden devrolan ve yapılandırılan borçların 253 Milyon TL’sini ödeyen Büyükşehir Belediyesi hizmetleri ile kıyısal Muğla ile kırsal Muğla’yı bütünleştiriyor. Muğla genelinde 360 Milyon TL yatırımla 2210 km yol çalışması yapan Büyükşehir Belediyesi bu yol çalışmalarının 2120 km’sini kırsal mahallelerde gerçekleştirdi. Bugüne kadar Muğla genelinde 1191 km 2.kat, 770 km 1.kat, 136 km sıcak asfalt, 30 km parke çalışması ve 90 km çelik otokorkuluk çalışması ile kırsal mahalleler düzenli ve güvenli yollarla birbirine bağlandı. MUSKİ ile içme suyu ve alt yapıya 219 Milyon TL yatırım yapan Büyükşehir Belediyesi Muğla genelinde 32 susuz köy ve mevkiyi suya kavuşturarak vatandaşların yıllardır çözülemeyen en büyük sorununu ortadan kaldırdı. Ayrıca MUSKİ kurduğu 27 alt lokasyon birimi ve mobil İş emri sayesinde vatandaşların istek ve taleplerini sahadaki elemanlara anlık, online olarak yönlendirerek arızalara müdahale süresini günlerden saatlere indirdi.
Çiftçi ve üreticiye destek
Muğla’da tarım alanında da vatandaşlara destek olan Büyükşehir Belediyesi “Toprağını Satma Ürününü Sat” sloganı ile yem, fidan desteğinden tarımsal laboratuvarlara, sulama kanallarından üretici bilgilendirme eğitimlerine, alım garantili çiçek üretiminden trüf mantarına kadar geniş bir hizmet ağıyla üreten köylünün yanında oluyor. Türkiye’nin en kapsamlı Toprak, Sulama Suyu, Yaprak Analiz laboratuvarını 418 Bin TL yatırımla Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi yerleşkesi içerisinde üniversite işbirliği ile hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi yine Türkiye’nin en donanımlı Duyusal Analiz Laboratuvarı’nı 67 Bin TL yatırımla Muğla’ya kazandırdı. Büyükşehir Belediyesi tarımsal Sulama için 221 km kanal temizliği, 22 km kanal tamiratı, 39 km kapalı(borulu) sistem kanal yapımı, 21 km beton yeni kanal yapımını tamamlayarak 10 milyon 278 bin TL yatırım yaptı. Muğla’da yerel tohum merkezini kuran Büyükşehir Belediyesi bugüne kadar 430 yöresel tohumu envantere kazandırdı. Muğla’da meyveciliği geliştirmek için 341 Bin 482 TL değerinde zeytin, ceviz, incir fidanı olmak üzere toplam 24 bin 697 fidan dağıttı. Hayvancılıkla ilgilenen vatandaşlara 774 bin TL değerinde 320 bin kilogram Yem Bitkisi tohumu desteği sağladı. Yine ülkemiz ve Muğlamız için önemli olan hayvancılık için 907 dönüm arazide mera projesini başlattı. Muğla topraklarının her ürüne uygun olduğunu göstermek ve yeni ürünlerle üreticiyi tanıştırmak için trüf mantarı üretim alanı oluşturdu. Ayrıca üreticiyi tarımsal konularda bilgilendirmek için Büyükşehir Belediyesi ziraat odaları, kooperatiflerle birlikte bilgilendirme toplantıları, eğitimler ve sosyal proje dalında birincilik alan Muğla Atölye Bir çalışmasını düzenledi.
Kıyısal ve Kırsal Muğla’yı hizmetleri ile birleştiren Muğla Büyükşehir Belediyesi yollar, ulaşım, içme suyu, alt yapı, tarımsal destekler gibi hizmetlerin yanında kırsal mahallelere spor tesisleri yapımı, orman köylerine 127 yangın tankeri dağıtımı, talep gelen 30 köye Atatürk Büstü yapımını gerçekleştirdi. Ayrıca kırsalda yaşayan kadınlar için Anıtkabir, Çanakkale gezileri, Büyükşehir Kültür Hizmet Tırı hizmeti ile de köylerde tiyatro ve konser etkinlikleri düzenledi.
“Ülkemiz ve Muğlamız için üreten köylümüzün yanındayız”
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Büyükşehir olduklarında söyledikleri HedefimizBirMuğla1Bir sloganını hizmetleri ile gerçekleştirdiklerini, kıyısal Muğla ile kırsal Muğla’yı Büyükşehir hizmetleri ile birleştirdiklerini söyledi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün; “Muğla’da 566 mahalle muhtarı, 13 ilçe belediyemiz var. Büyükşehir olmadan önce Muğla 396 köy, 49 belde, 12 ilçe belediyesi idi. Muğla’da nüfusumuzun yüzde 60’ı kırsalda yaşıyor. Ayrıca Muğla sanıldığı gibi sadece turizm kenti değil, aynı zamanda verimli toprakları ile tarımda ülkemizde söz sahibi illerin başında geliyor. Büyükşehir Belediyesi olduktan sonra özellikle mahalle statüsüne geçen 396 köyümüzde vatandaşlarımızın diğer ilçeler, mahalleler gibi hizmetlerden yararlanmasını sağladık. Kırsal ve kıyısal Muğla’yı düzenli, güvenli yollarla birbirine bağladık. Ülkemizde izlenen yanlış tarım politikaları nedeni ile üreticinin toprağını satarak Büyükşehirlere göç ettiği, etin, samanın bile dışarıdan ithal edilir hale getirildiği günümüzde Muğla’da üreten köylümüze her alanda destek sağlayarak toprağına sahip çıkmasını, üretmesini, Muğlamızın ve ülkemizin kazanmasını amaçladık. Bu nedenle fidan, yem bitkisi desteklerinden, laboratuvarlara, alım garantili çiçek üretiminden meralara kadar birçok hizmetimiz “Toprağını Satma Ürününü Sat” sloganımızla Muğla’da üreten köylümüzün yanındayız. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi “Üreten Köylü Milletin Efendisidir” dedi.