Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği’nden (GETOB) yapılan bir açıklama ile, turist sektörünün 54 farklı iş koluna destek verdiği, yaşanan krizden dolayı da turizm sektörünün çok büyük sıkıntılar çektiğine dikkat çekilirken; “ İçinde bulunduğu sıkıntılı durumdan dolayı ciddi rezervasyon kaybı yaşayan sektörümüz buna ilaveten girdi maliyetlerinden dolayı tam anlamıyla darboğaza girmiş durumdadır. Bu olumsuzluklara rağmen direnmeye ve ayakta kalmaya çalışan işletmelere son yumruk da Muğla Büyükşehir Belediyesinden geldi.” Denildi.
Yapılan açıklamada, Atıksu Kalite Kontrol Ruhsatı işlemleri ve analizler için işletmelere dayatmalar yapıldığı, su ücretlerine yapılan zamlara dikkat çekilirken; Büyşükşehir Belediyesine çağrıda bulunularak, Atıksı bedeli, Kanalizasyon katkı payı, İlan Reklam Vergisi, Eğlence Vergisi, Çevre Temizlik vergisi, Atıksu kalite kontrol ruhsatı ve cezaları gibi alanlar da indirim ve kolaylaştırmaya gidilmesi istendi.
Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği’nden (GETOB) yapılan açıklamada, zaten krizden dolayı büyük sıkıntılar yaşayan turizm sektörünün Muğla Büyükşehir Belediyesinin bazı uygulamaları ile daha da sıkıntıya girdiği ileri sürüldü. Yapılan açıklamada; “ Zaten darboğazda bulunan turizmciye son yumruk da Büyükşehir Belediyesi’nden geldi.” Denildi.
Bölge turizminin lokomotifi konumunda olan Muğla turizminin sektör dışında 54 farklı iş koluna destek verdiğine dikkat çekilen açıklamada; “ Emek - yoğun bir yapıya sahip olan turizm sektörü, işsizlik sorunu olan ülkelerde, sektördeki sermaye - işgücü oranının düşük olması nedeniyle az yatırımla çok işgücü yaratma özelliğine sahiptir. Ülkemizde de durum farklı değildir. Marmaris, Bodrum ve Fethiye ile birlikte Dalyan, Sarıgerme, Akyaka, Datça ve civarında bulunan yüzlerce konaklama tesislerinde çalışan on binlerce personelin ekmek kapısıdır turizm.
Bununla birlikte Turizm Sektörü yaklaşık 54 farklı konudaki iş kollarına destek sağlamaktadır. Bölge genelinde yetiştirilen ve üretilen binlerce kalem ürünler de; Turistik tesislerde tüketilmektedir.”denildi.
“Turizm tam anlamıyla darboğazda”
Turizm sektörünün yaşanan krizden dolayı büyük rezervasyon kayıplarının yaşandığı ve Büyükşehir uygulamaları ile daha da sıkıntıya girdiği vurgulanan açıklamada şöyle denildi: “Ülkemizin içinde bulunduğu sıkıntılı durumlardan dolayı ciddi anlamda rezervasyon kaybı yaşayan sektörümüz, buna ilaveten girdi maliyetlerindeki akıl almaz artışlar nedeniyle tam anlamda dar boğaza girmiş durumdadır.
Bütün bu olumsuzluklara rağmen varoluş mücadelesi vererek direnmeye ve ayakta kalmaya çalışan işletmecilerimize indirilen son yumruk da, Muğla Büyükşehir Belediyesinden gelmiştir.
Konaklama Tesisleri, Muğla Büyükşehir Belediyesinin fahiş fiyatlarla sattığı su ve aynı makbuzla tahsil edilen dolaylı ürünler için akıl almaz paralar ödemek durumunda bırakılmışlardır.
Bunun yanı sıra yine Muğla Büyükşehir Belediyesinin Atıksu Kalite Kontrol Ruhsatı ile ilgili işlemeler ve analizler için iletmecilerimize yaptıkları dayatmalar tabiri caiz ise; nefes almakta zorlanan konaklama sektörümüzün boğulmasına neden olmaktadır.
İşletmecilerimizin artık dayanacak gücü kalmamıştır. Muğla Büyükşehir Belediyesi bölgemizin dinamosu durumundaki konaklama tesislerini rahatlatacak önlemler almalıdır. Su ücretlerinde bırakın zam yapılmasını, tam tersi indirim yapılmalı, işletmecilerimize çeşitli isimler altında uygulanan yaptırımlarda iyileştirmeye gidilmelidir. “
Büyükşehir Belediyesine çağrı
Yapılan açıklamada Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’e da çağrıda bulunuldu. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin turizm sektörüne yaklaşımının örnek gösterilerek şu taleplerde bunuldu: “ Sayın Gürün, sesimize kulak verin. Muğla Büyükşehir Belediyesinin tesislerden tahsil etmeye çalıştığı onlarca kalem de milyonlarca lirayı bulan bedelleri işletmecilerimizin ödeyecek gücü kalmamıştır. Antalya’da genelinde konaklama tesislerinde metreküpü 2,65 TL ile 3,50 TL aralığında iken; Muğla’da atıksu satış fiyatıyla metreküpü 5,50 TL+KDV olan fahiş su faturalarının ağırlığı altında eziliyoruz. Üstelik hangi şartlar değişti de su ücreti Marmaris’te metreküpü 2,50 TL’den kademesiz; 5,50 TL.+KDV’ye çıkartılmıştır?
Atıksı bedeli, Kanalizasyon katkı payı, İlan Reklam Vergisi, Eğlence Vergisi, Çevre Temizlik vergisi, Atıksu kalite kontrol ruhsatı ve cezaları vb. gibi birçok hususta Belediyeniz tarafından yapılan işlemlerle ilgili faturalarınız belimizi bükmektedir.
Uygulamalarınız devam ettiği takdirde Atıksu Kalite Kontrol Ruhsatı ile ilgili işlemeleri ve analizlerini yaptıramayacağız ve cezalarını karşılayamayacağız. Ayrıca su paralarını ve cezalarınızı ödeyemeyeceğiz ve işletmelerimizi açamaz hale geleceğiz.
Ağır işletme giderleri nedeniyle açılamayan işletmeler tarafından işten çıkartılan işçiye, işçinin evinde ekmek bekleyen, aş bekleyen ailesine, mama bekleyen bebeğine, kapalı olan işletmelere ürününü satamayan çiftçiye, etini, sütünü, yumurtasını pazarlayamayan üreticiye, tesislerin kapanması nedeniyle olmayan turisti taşıyamayan şoföre ve farklı iş kollarından hizmet veremeyen binlerce esnafa, tüccara, turizmin çarpan etkisiyle zincirleme kapanacak yüzlerce işletmecilere ve işsiz kalanlara nasıl hesap vereceksiniz?
Sosyo-Ekonomik dinamikleri bizimle benzerlik taşıyan yani ülkemizin önde gelen turizm kenti Antalya İlinde belediye tarafından yapılan uygulamanın Muğla’da da yapılmasını istiyoruz. Belediyenin sağladığı “Su bedelleri ve diğer hizmetlerdeki artışları Lütfen iptal ediniz, fiyatları aşağıya çekiniz veya bölgesel tarife uygulayınız” böylelikle hem bizleri, hem çalışanlarımızı hem de; bölge yaşayanını ve ekonomisini sıkıntıdan kurtarınız.
Bölgemiz genelindeki Konaklama Tesisi işletmecileri olarak Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığına ve Kamuoyuna saygı ile duyuruyoruz."