Muğla Valisi Fatih Şahin, Muğla’ya 100. yılında ivme kazandıracak projeleri ve faaliyetleri basın mensuplarıyla yaptığı toplantıda değerlendirdi.
İl Müdürlüklerinin 100. yıl vesilesiyle projelerine hız kazandırmak için çalıştıklarını ifade eden Vali Şahin, “Bütün milletvekillerimiz Ankara’da Bakanlıklarla Muğla’ya 100. yılında ne tür projeler kazandırılabileceği ile ilgili görüşmeler yapıyor.” dedi.
Özellikle Muğla Merkez ve çevresinin turizmde yeni bir destinasyon olması için çalışmalrı sürdüklerini söyleyen Vali Şahin, “Bundan sonra çalışmalarımızı daha da hızlandırıp 100. yıl vesilesiyle de buna bir ivme kazandıracağız. Muğla Merkezi içine alan destinasyon, kültür turizminin, yürüyüş yolunun, bisiklet turlarının, tarihi mekanların ve doğanın öne plana çıkması demek. Bu yüzden Arasta’nın 2. etabının bitmesi ile birlikte Muğla Merkez, Stratonekeia, Yılanlı Dağı’ndaki Yörük Köyü, Sakartepe Seyir Terası, Belen Kahvesinden başlayan Kültür Yolu, Gökova Kite sörf Alanı gibi pek çok çalışma ve yapılacak yeni restorasyonlarla güçlü bir destinasyon oluşturma çalışmaları için adımlar atıldı. Buna 100. yılda hız vererek iç bölgelere de turistlere çekmemiz buraları da hareketlendirmemiz gerekli.” dedi.
Kültür turizmini öne çıkaran bu yeni destinasyonlarla yapılacak tanıtımların desteğiyle turizmin dört mevsime yayılacağını ve sürenin uzayarak daha fazla turistin ilimize gelebileceğini vurgulayan Vali Şahin, “100.yıl ile birlikte yabancı ve yerli fuarlarda Muğla çatısı altında ilimizi temsil ederek kendimizi tanıtmaya başladık. Bu yıl yabancı fuarlarda Türkiye çatısının dışında ayrı bir Muğla standında biz yer alacağız. Yer bulmamız halinde Berlin fuarında bunu hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bu tür fuarlarda ayrı yer almak daha fazla avantaj sağlarken, tanınırlığı ve bilinirliği artırıyor.” şeklinde konuştu.
Vali Şahin, 100. yılla birlikte Akdeniz çanağının en nadide koylarının bulunduğu Göcek Koylarındaki tesislerin kalitesini arttırmayı hedeflediklerini belirtirken, burada bulunan tesislerin iyileştirilmesi ve yatlarla gelen turistlere daha kaliteli hizmet sunulması için çalışmalar başlattıklarını vurguladı.
Sarıgerme’de yapılan futbol sahalarının faaliyete geçmesinin turizmi çeşitlendirme anlamında çok önemli olduğunu ifade eden Vali Şahin, “ Sarıgerme’de oluşturulacak uluslar arası sahalarla yerli yabancı takımları çekeceğiz. Dalaman, Ortaca ve Sarıgerme Muğla merkezin dışında çok önemli ve güçlü bir destinasyon olma yolunda. Sahalar ve yat limanı buraya hareketlilik kazandıracak. Bu çalışmayı çok önemsiyoruz. Çünkü ilimizde böyle bir alan yok.” dedi.
TİGEM arazisi turizme kazandırılıyor
Diğer bir önemli konunun Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın da destek verdiği TİGEM arazisinin turizme kazandırılması olduğunu söyleyen Vali Şahin, “Hem Muğla hem de Türkiye turizmine 10 bin yatak kapasiteli tesisin kazandırılması o bölgenin potansiyelinin değerlendirilmesi ve dünya çapında bir marka, önemli destinasyon olması için fırsat.” diye konuştu.
Tanıtım ve markalaşmanın ilimiz için olmazsa olmaz olduğunu ileten Vali Şahin, “İlimizin markalaşması yabancı ülkelerde daha fazla tanınması için çalışmalarımız devam ediyor. 3 yılda ilimize her yıl 3 milyonun üzerinde turist geliyor. 2 yılda 300 bin İngiliz turisti kaybetmemize rağmen gelen turist sayısı 3 milyonun üstünde. Bunu sağlamak çok önemli bir başarı. O yüzden birçok yerde kendimizi tanıtmamız marka şehir olmamız gerekiyor. Emeği geçen bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum.” dedi.
Muğla tarımda da önemli yere sahip
Vali Şahin, uzmanlara göre geleceğin en önemli 2 sektöründen birinin turizm diğerinin tarım olduğunu, bu konuda da Muğla’nın çok şanslı olduğunu, ilimizin hem tarımda hem de turizmde ülkemizde önemli bir yere sahip olduğunu ifadelerine ekledi.
İlimizin tarımsal ürünlerde önemli bir potansiyele sahip olduğunu aktaran Vali Şahin, “ Tarımsal ürünlerin değerlendirilebileceği önemli fabrikaların ilimizde faaliyet göstermesi gerekli. Bununla ilgili çabalarımız devam ediyor. İlimizde Gıda ve Lojistik İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin kurulması yatırımcılar için büyük önem arz ediyor. Yöremizde zeytin, zeytinyağı, süt, meyve suyu, bal, badem ile ilgili bir kümelenme uluslar arası düzeyde fabrikaların buraya çekilmesi için bir fırsat. Bu konuyu bölgemiz için hayati önemi olan bir husus olarak görüyorum.” şeklinde konuştu.
Dalyan ve Azmak’taki teknelerin dönüşümünün çevre için çok önemli olduğunu vurgulayan Vali Şahin, “Biz dünyaya şunu ilan etmeliyiz: Azmak ve Dalyan’daki teknelerimiz çevreye zarar vermeden, nehirlerimizi kirletmeden hizmet veriyor. Bunu başarmamız gerekiyor. Bununla ilgili de çalışmalarımız var. Bunu da 100. yıl vesilesiyle hızlandırmalıyız. Muhakkak Muğla bunu çözmeli. Bütün hemşerilerimizden sivil toplum kuruluşlarımızdan yardım istiyorum. Bunu birlikte çözelim. Çevreye duyarlı ve zarar vermeden bu işi sürdürmemiz lazım.” dedi.
Vali Şahin, sosyal sorumluluk projesi kapsamında mikro kredi kullanan dar gelirli kadınlarının ürünlerini satmalarını sağlamak adına stand yapılacağını söyledi. Diğer bir projenin ise çocuk yuvalarında kalan çocukların yurt ortamından uzaklaştırılarak evlere yerleştirileceğini ifade eden Vali Şahin, “Bu projeler Melsa’nın sosyal sorumluluk projeleridir. Bu projelerin tamamının maliyeti MELSA tarafından karşılanacak. Kiralık 10 tane eve ihtiyacımız var. Çocuklarımızı bu evlere yerleştireceğiz. Mevcut yurdu kapatıyoruz. Bu Türkiye’de bir ilk olacak. Özellikle Muğla merkez, Ula, Yatağan, Milas ilçelerimizde şartlara uygun evler arıyoruz.” ifadelerini kullandı.