Verem hortladı!

İlgili bakanlık ve kurumların çalışmaları sonucu ülkemizde yok olma noktasına gelen Verem hastalığı başta Suriyeliler olmak üzere kaçak göçmenler yüzünden tekrar görülmeye başladı.İlk belirlemelere göre; Suriyeli 489,...

İlgili bakanlık ve kurumların çalışmaları sonucu ülkemizde yok olma noktasına gelen Verem hastalığı başta Suriyeliler olmak üzere kaçak göçmenler yüzünden tekrar görülmeye başladı.

İlk belirlemelere göre; Suriyeli 489, Azerbaycanlı 49, Afganistanlı 40, Türkmenistanlı 32, Bulgaristanlı 22 ve Özbekistanlı 22 hastanın verem mikrobu taşıdığı tespit edildi. Ülkeye gelen ö yabancı uyruklu kişilerin tedavi sürecinde yaşanan takipsizlik, tedavinin yarıda kesilmesi gibi olumsuzluklar nedeniyle veremin yayılma riskinin yükseldiği belirlendi.

Ülke genelinde ilgili bakanlık ve kurumların yaptığı çalışmalar sonucu yok olma noktasına gelen Verem hastalığı tekrar risk oluşturmaya başladı. İlk belirlemelere göre başta Suriyeliler olmak üzere ülkeye kaçak yollardan giren çok sayıda yabancı uyruklunun verem mikrobu taşıdığı belirlendi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre dünya genelinde 10,4 milyon kişinin vereme yakalandığı ve bu kişilerden 1,8 milyonunun yaşamını yitirdiği belirlenirken, ülkemizde ise 12 bin 772 hastaya verem tanısı konulduğu tespit edildi. Halk arasında ince hastalık tıp literatüründe ise tüberküloz olarak bilinen verem hastalığının azalmasına rağmen halk sağlığına tehdit oluşturmaya devam ettiği belirtiliyor.

Yabancılarda veremli hasta sayısı arttı

Son yıllarda Türkiye’deki yabancı nüfusun çoğalmasıyla, veremli hasta sayısında da artış olduğu gözlemlenirken, yabancı ülke doğumlu hastaların en çok geldikleri ülkelere bakıldığında, Suriyeli 489, Azerbaycanlı 49, Afganistanlı 40, Türkmenistanlı 32, Bulgaristanlı 22 ve Özbekistanlı 22 hastanın verem mikrobu taşıdığı tespit edildi. Ülkemize özellikle savaş nedeniyle gelmek zorunda kalan yabancı uyruklu kişilerin tedavi sürecinde yaşanan takipsizlik, tedavinin yarıda kesilmesi gibi olumsuzluklar nedeniyle veremin yayılma riskinin yükseldiği belirlendi.

Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası nedeniyle Medya Takip Ajansı Interpress’in üç bine yakın ulusal, bölgesel ve yerel gazete ile dergiyi kapsayan araştırmasına göre, verem (tüberküloz) hastalığı hakkında yılbaşından bu yana yazılı basına toplam 3 bin 180 haber yansıdığı tespit edildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberleri