Kanunlarda yapılan yeni düzenlemelere göre Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu vatandaşlar, Türk vatandaşları ile aynı haklara sahip olacak.
Göç İdaresi Genel Başkanlığı ve İngiltere İzmir Konsolosluğu işbirliğinde düzenlenen toplantıda, Muğla’nın Bodrum ilçesinde yaşayan yabancı uyruklu vatandaşlara yeni kanunlar ile ilgili bilgiler verildi. Nurol Kültür Merkezi’nde düzenlenen 'Ülkemizde İkamet Eden İngiltere Uyruklu Vatandaşların Uyum Faaliyetleri' konulu toplantıya, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Daire Başkanı Atay Uslu, İngiltere Bodrum Konsolosluğu Pro Konsül Deniz Korkmaz, Muğla Vali Yardımcısı Salih Gürhan, Bodrum Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan ve Bodrum’da ikamet eden İngiliz uyruklu vatandaşlar katıldı. Yabancı uyruklu vatandaşlara Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Daire Başkanı Atay Uslu tarafından yeni hazırlanan ve 11 Nisan 2014 tarihinde yürürlüğe girecek olan Türkiye’de yaşayan yabancılar ile ilgili yeni yasalar hakkında bilgiler verildi. Uslu, süreli ve sürekli Türkiye’de yaşamakta olan yabancı uyruklu vatandaşların artık Türk vatandaşları ile aynı haklara sahip olacaklarını belirterek, “Türkiye 11 Nisan 2014’den itibaren yabancılar açısından yeni bir göç sistemine geçiyor. Bunun kanunu geçen yıl çıkmıştı. Bu yıl 11 Nisan’dan sonra yürürlüğe girecek. Bu kanunla Göç İdaresi Genel Müdürlüğü kuruldu. Artık yabancılarla ilgili işlemlerin tamamı bu idare tarafından yapılacak. Yeni kanun ikamet izninde çeşitlilik getiriyor. Vize rejiminde değişiklikler yapıyor. Yine mültecilerle ilgili, sığınmacılarla ilgili, uluslararası koruma altındaki göçmelerle ilgili değişiklikler ortaya çıkarıyor. Bodrum’da bulunana İngiliz vatandaşlara ikamet izinleri konusunda bilgi verdik. Bir tanesi kısa dönem bir yıllık alınan, yeni yasaya göre kesintisiz 8 yıl kaldıysa yabancılar uzun dönem ikamet izni alacak. Uzun dönem ikamet izni alan yabancılarda bazı haklar açısından Türk vatandaşlarla eşdeğer hale geliyor. Mülkiyet edinmede, askerlik hizmetleri, seçme seçilme, vergiden muaf araç ithal etme gibi konular dışındaki genel olarak konularda 8 yıldan fazla Türkiye’de kalan ve sonunda uzun dönemli ikamet izni alan vatandaşlarla Türk vatandaşları aynı eşit haklara sahip oluyorlar" diye konuştu.
Yeni mülkiyet hakları geliyor
Mülkiyet hakları konusunda da bilgi veren Uslu, Türk vatandaşları ile Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu vatandaşların mülkiyet haklarının eşit olacağını vurguladı. Uslu, şunları söyledi:
“Mülkiyet sistemi tamamen Türk vatandaşlara tanınan hakları içeriyor. Yeni yasa çalışma izni konusunda bürokrasiyi azaltıyor. Daha önce ikamet izni İçişleri Bakanlığı’ndan Emniyet Müdürlüğü’nden alınıyordu, çalışma izni Çalışma Bakanlığı’ndan alınıyordu. Bir yabancı çalışma izni alıyor, ikamet izni alamıyordu. Bazen tersi oluyordu. Yeni yasa bunu basitleştiriyor."
Askerlik, kamu görevi ve seçme seçilme hakları haricinde Türk vatandaşlarının tüm haklarına sahip olacak yabancı uyruklu vatandaşların bu haklardan yararlanmaları için Türkiye'de en az 8 yıldır yaşıyor olmaları gerekiyor. Ayrıca üç yıl boyunca Türkiye’den sosyal yardım almamaları ve geçimini sağlayacak kadar geçim kaynağının olması gerekiyor.