Artan enflasyonla birlikte gelen zamlar Muğla esnafının belini büktü. Kullandıkları ürünlere gelen yüksek zamlar karşısında satış yaptıkları ürünlere zam yapamayan esnaf, giderlerini karşılamak için çareyi eleman çıkarmakta buldu.
Muğla’nın Menteşe ilçesinde dönercilik yapan esnaf Rıdvan Tanrıverdi, Muğla esnafının zamlar karşısındaki çaresizliğini anlattı. Kullandıkları tüm ürünlere ve çalıştıkları dükkanlara gelen kira zamlarına karşı, giderlerini karşılayamayan ve kazançları yarı yarıya düşen esnaflar, kullandıkları ürünün kalitesinden ödün vermiyor. Aynı kalitede ve aynı fiyata döner satmaya devam eden ve giderlerini karşılamak için çareyi eleman çıkarmakta bulduklarını ifade eden Rıdvan Tanrıverdi, Muğla esnafının ve kendilerinin yaşadıkları sıkıntıları şöyle anlattı: “Tanrıverdi Döner Şubesi’nin sahibiyim. Gelen ürünler aşırı zamlandı. 2 liraya aldığımız kağıdı şu an 7 liraya alıyoruz. 7 liraya gelen poşet 16 küsur lira oldu. Yıllardır hep 20 liraya aldığımız 5 kiloluk salça şu an 60 liradan aşağı değil. Soğan ve domates kilosu 1 liraya aldığımız ürünlerdi, şu anda kilosu en düşük 4 lira. Peçetedir, ıslak mendildir hepsi 2-3 kat zamlandı. Resmen 1’e 10 koydular. 2 katı da değil. Bu yüzden personel sayımızı da eksilttik giderleri telafi edebilmek için. Ama biz dönere zam yapamıyoruz. Çünkü vatandaş bu sefer alamaz diye. Yine aynı işi yapıyoruz ama kazanç yarı yarıya düştü. Hatta yarıdan da düşük. Çünkü giderlerin ağır olması, aynı işi yapmak için bir anlam ifade etmiyor.”
“HALKIN SAĞLIĞI İÇİN ZAMLARA RAĞMEN AYNI KALİTEDE ÜRÜN KULLANIYORUZ”
Gelen zamlar karşısında kullandıkları ürünlerin kalitesinden ödün vermediklerini ve bu gidişata göre daha fazla ayakta kalamayacaklarını dile getiren Tanrıverdi; “Bugün 20 liraya aldığımız ürünün 60 lira olması, domatesin 4 lira olması, soğanın 5 küsur lira olması, buna devletin müdahale etmesini istiyoruz. Devletten beklentimiz budur. Ayrıca yağ olsun, gelen tavuk olsun; 8 liraya gelen tavuk şu anda 12 liraya geliyor. Kilosuna 4 lira zam geldi. 20 kilo tavuk olsa 80 lira zam demek. Sadece günlük tavuktan giden para bu. Ama biz hiçbir ürüne zam yapmadık, yapamadık. Kullandığımız ürünleri de değiştirmedik, aynı kalitede devam ediyoruz. Ama kazanç çok düştü. Bizim gibi birçok esnaf şu anda bu durumda. Biz aldığımız ürünlerden ödün vermedik, yine en iyisini almaya çalıştık. Halkın sağlığını tehlikeye düşürmemek için. Biz ürünlere zam yapamadığımız için giderlerimiz çok ağır.” dedi.
“BU ŞEKİLDE AYAKTA KALAMAYIZ”
Çalıştıkları dükkanlara da yüzde 48 zam geldiğini ve bu gidişle dükkanları kapatmak zorunda kalacaklarını ifade eden dönerci Rıdvan Tanrıverdi; “Çalıştığımız dükkanlara da yüzde 48 zam geldi. Bu şekilde devam ederse ne kadar ayakta kalabiliriz, herhalde bu dükkanların kontratı dolana kadar.” şeklinde konuştu.
Haber: Sevil Yılmaz