20 bin imza bakana teslim edildi
Muğla Çevre Platformu üyeleri, Ankara’da Çevre Şehircilik Bakanlığı’na, Doğal SİT Alanlarının imara açılmasına karşı topladıkları 20 bin imzayı teslim etti. MUÇEP üyeleri projenin iptal edilmesini isteyerek bütün...
Muğla Çevre Platformu üyeleri, Ankara’da Çevre Şehircilik Bakanlığı’na, Doğal SİT Alanlarının imara açılmasına karşı topladıkları 20 bin imzayı teslim etti. MUÇEP üyeleri projenin iptal edilmesini isteyerek bütün milletvekillerine çağrı yaptılar.
Geçtiğimiz günlerde bir grup MUÇEP üyesi, TBMM’de bulunduğu ziyaretlerde, Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın Muğla’nın Doğal SİT Alanları’nı yeniden değerlendirerek, koruma derecelerini düşürme projesinin iptal edilmesi için taleplerini iletirken, Gökova Bölgesi’nde onaylanan uygulamanın iptali için açtıkları dava hakkında da bilgi verdiler. Muğla’nın çeşitli ilçelerinden gelen MUÇEP üyeleri; Abide Elbaşı, Meliha Tekin, Zeynep Gündüzyeli, Mustafa Demiröz, Şamil Bestoy, Serdar Denktaş ve Mehmet Çilsal ziyaretleri esnasında CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan ile de bir araya geldiler.
"Kıyılar, ormanlar, köyler, sulak alanlar doğal kalsın”
Platform üyeleri; “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, üç yıl önce bir gayrimenkul şirketine ihale ile hazırlattığı “Muğla Dört Mevsim Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu” na dayanarak, Muğla Bölgesindeki tüm SİT Alanlarının neredeyse tamamının koruma derecelerini düşüren bir “yeniden değerlendirme” çalışması yaptı. Bu çalışma, tüm kıyı alanlarının betonlaşmasına, biyolojik çeşitliliğin, endemik türlerin ve koruma altındaki canlı türlerinin yaşam alanlarının yok olmasına yol açacaktır. Dayanak olarak gösterilen “bilimsel” rapor ise hala kamuoyu ile paylaşılmadı. Kentte yaşayan insanların, gelecek nesillerin yaşam alanları ile ilgili planlama yapılırken ne halkın, ne belediyelerin, ne de sivil toplum örgütlerinin görüşü alınmadı. Bölgedeki doğal koruma alanları ile ilgili daha önce yapılmış onca bilimsel çalışma yok sayıldı. Şeffaf yürütülmesi gereken bir süreçte yapılan çalışmalar adeta bir sır gibi saklandı.” diyerek açtıkları imza kampanyasındaki 20bin imzayı, bakanlığa giderek teslim ettiler ve projeyi hazırlayan bilim insanlarına çağrı yaptılar.
Prof. Dr. Hayri Duman başkanlığında hazırlanan Muğla Dört Mevsim Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporuna itiraz eden MUÇEP üyeleri; “Sizin ve ekibinizin katkısı ile hazırlanan, Muğla’nın Doğal SİT Alanlarını yeniden değerlendirme çalışmasında dayanak olarak gösterilen “Muğla Dört Mevsim Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu”’ndan imzanızı lütfen geri çekin. Bilmenizi isteriz ki; doğal yaşam alanlarının yok olmasına yol açacak bu raporunuz “bilimsel” etikle bağdaşmaz ve kamu vicdanında mahkum edilir." diyerek yaptıkları çağrıda; "Yurttaşların yasal ve anayasal haklarının çiğnenmesi yanında Uluslararası Sözleşmeler de ihlal edildi. Türkiye’nin taraf olduğu; Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi (Rio), Uluslararası Yaban Hayatı Koruma Sözleşmesi (Bern), Akdeniz’in Deniz Ortamı ve Kıyı Bölgesi’nin Korunması Sözleşmesi (Barselona) ve Avrupa Birliği’nin taraf olduğu, aday ülke olarak Türkiye için de bağlayıcı olan Bilgiye Erişim, Karar Alma Süreçlerine Katılım ve Çevresel Adalete Erişim Sözleşmesi (Aarhus) ihlal edildi. Avrupa Birliği’nin Çevre Müktesebatı ve 2020 Biyolojik Çeşitlilik Stratejik Hedefi’ne aykırı hareket edildi." görüşlerine yer verdiler.
“Doğa talanı torbaya sığmaz”
Milletvekillerine de seslenen MUÇEP üyeleri şunları eklediler: "Torba Yasa, ülkemizin doğal yaşam alanlarının rant uğruna talan edilmesini öngörüyor. Kanun tasarısının 54.maddesi yasalaşırsa; madencilik faaliyetleri için gereken Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) ve diğer izin süreçlerinin 3 ay içinde bitirilmemesi halinde izin verilmiş sayılacak. Bu tasarı, madencilikte Türkiye’nin tüm çevre mevzuatını rafa kaldıracaktır.
Madencilik adı altında ormanların talana açılması yetmemiş olmalı ki, tasarının 55. maddesi ile orman alanlarında yapılacak madencilik faaliyetleri için, ilk 10 yıl için herhangi bir bedel alınmayacağı düzenlemesi getiriliyor. Ormanlar tüm ülkenin yurttaşlarının, kurdun, kuşun ortak yaşam alanıdır; madencilerin babalarının çiftliği değildir.
Tasarının 56. maddesi ile "jeolojik haritalama, jeofizik etüd, sismik, karot, kırıntı ve numune almaya yönelik faaliyetler için ÇED kararı aranmayacağı” düzenlemesi getirilerek Kazdağları, Yatağan ve diğer hassas alanlar madencilerin insafına bırakılmak isteniyor.
Tasarının 61.maddesi ile mera, yaylak ve kışlaklar endüstri bölgesi, teknoloji geliştirme bölgesi, organize sanayi bölgesi, serbest bölge adı altında yağmaya açılıyor. Ülkemizin biyolojik çeşitliliğini, yaban ve evcil hayvanlar için yaşam alanı olan ormanları, meraları yağmaya açmaya kimsenin hakkı yoktur. Ülkenin tüm yurttaşları adına “Geleceğimizi yok edecek bu girişime izin vermeyin”
Bu haber toplam 131 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.