TURİZM KENTİ PROJESİ’NE TEPKİLER BÜYÜYOR

Yüzlerce çeşit kuş türüne ev sahipliği yapan Tuzla Sulak Alanına yakın bir bölgede özel bir firma tarafından yapılması planlanan Turizm Kenti Projesi için “ÇED olumlu” kararı verilmesine çevrecilerin ve sivil toplum örgütlerinin...

TURİZM KENTİ PROJESİ’NE TEPKİLER BÜYÜYOR

Yüzlerce çeşit kuş türüne ev sahipliği yapan Tuzla Sulak Alanına yakın bir bölgede özel bir firma tarafından yapılması planlanan Turizm Kenti Projesi için “ÇED olumlu” kararı verilmesine çevrecilerin ve sivil toplum örgütlerinin tepkileri çığ gibi büyüyor.

TMMOB Muğla İl Koordinasyon Kurulu “ÇED olumlu” kararına 1 Temmuz’da itiraz davası açmıştı. TMMOB Muğla İl Koordinasyon Kurulu Temsilcisi Mimar Görkem Acar, açtıkları itiraz davasının sonuna kadar takipçisi olduklarını duyurdu.

Milas’ın Dörttepe Köyü mevkiinde yüzlerce çeşit kuş türüne ev sahipliği yapan Tuzla Sulak Alanına yakın bir bölgede özel bir firma tarafından yapılması planlanan turizm kenti projesi için “ÇED olumlu” kararı verilmişti. Turizm Kenti Projesine tepkiler çığ gibi büyüyor.

Doğal sit alanları ve arkeolojik sit alanlarının yer aldığı sulak alana yakın bölgede 3 bin 683 villa, 4 ayrı otel, 6 adet günübirlik dinlenme tesisi, alışveriş merkezi, hastane, okul, sinema, sanat merkezi, kongre merkezi, rezidans, kafeterya bankalar, su sporları merkezi ve restoranlar inşa edilecek.

1 TEMMUZ’DA İTİRAZ DAVASI AÇILMIŞTI

TMMOB Muğla İl Koordinasyon Kurulu flamingo cenneti ve sit alanı olarak bilinen bölgede turizm kenti projesi için “ÇED olumlu” kararı verilmesine tepki göstererek 1 Temmuz’da itiraz davası açmıştı.

Turizm kenti projesinin doğal dengeye aykırı bir proje olduğunu ifade eden Görkem Acar, arkeolojik sit alanlarının korunmasının söz konusu olmadığını ve dava sürecinin takipçisi oldukları dile getirdi.

Tuzla bölgesinin biyolojik çeşitliliğin çok fazla olduğu bir sit alanı olduğunu söyleyen Mimar Görkem Acar, Turizm Kenti Projesi’nin 4 milyon metrekareden fazla bir alanda yapılmasının planlandığını ifade etti.

YANLIŞLIKLARLA DOLU BİR ÇED RAPORU

ÇED raporunda ciddi yanlışlıklar olduğunu söyleyen Mimar Görkem Acar, “Milas Tuzla Sulak Alanında 4 milyon metrekareden fazla bir alanda özel bir firma tarafından turizm kenti projesi yapılması planlanıyor. ÇED raporuna Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, 2 Haziran tarihinde ‘olumludur’ kararını vermiş. Bizde ÇED raporunu inceledik ve bu bölgede yapılacak olan turizm kentinin o bölgeye getireceği her türlü zararın neler olduğunu kendi aramızda konuştuk. İlk çıkardığımız sonuç, ÇED raporunun içerisinde oldukça ciddi yanlışlıklar olduğuydu” diye konuştu.

HABİTAT BOZULACAK

Hazırlanan ÇED raporunun şu anda güncel imar planlarına uymadan hazırlandığını ifade eden Acar, “ÇED raporu şu anda güncel imar planlarına uymadan hazırlanmış. 7-8 sene öncesinin planına göre hazırlanmış bir ÇED raporu. Bu bölgede düşünülen golf sahaları ve turizm tesisleri ile ilgili buraya yapılacak müdahalelerle buranın habitatı bir şekilde bozulacak. Buradaki golf alanlarının deniz suyunun ters osmaz sistemiyle sulandırılması planlanıyor. Bu demek oluyor ki o sularla sulandıktan sonra oluşacak iyotların hepsi bu bölgeye akıtılacak. Bu bölgenin tamamen doğal dengesini bozulacak” ifadelerini kullandı.

“DAVA SÜRECİNİN TAKİPÇİSİYİZ”

Planlanan projenin tamamen doğal dengeye aykırı bir proje olduğunu vurgulayan Acar, “Korunması gereken arkeolojik sit alanları korunması söz konusu değil. Aynı zamanda burada yapılması planlanan projeyle oluşacak yaklaşık ilçe büyüklüğünde bir nüfus var. Yeni oluşacak yapının ne tür zararlar getireceği bu raporda değinilmemiş. Biz bu rapordaki olumsuzlukları gördüğümüz için ÇED raporuna dair verilen olumlu kararına TMMOB olarak 1 Temmuz’da itiraz davası açmıştık. Açtığımız itiraz davasının sonuna kadar takipçisi olacağız” dedi.

Bu haber toplam 510 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.