35. Caretta Sempozyumu başladı
Uluslararası Deniz Kaplumbağaları Topluluğu tarafından her yıl düzenlenen Deniz Kaplumbağalarının Biyolojisi ve Korunması Sempozyumuna bu yıl Muğla ev sahipliği yapıyor. 35.si düzenlenen Uluslararası Deniz Kaplumbağaları Koruma...
Uluslararası Deniz Kaplumbağaları Topluluğu tarafından her yıl düzenlenen Deniz Kaplumbağalarının Biyolojisi ve Korunması Sempozyumuna bu yıl Muğla ev sahipliği yapıyor. 35.si düzenlenen Uluslararası Deniz Kaplumbağaları Koruma ve Biyolojileri Sempozyumu 18-25 Nisan 2015 tarihleri arasında Dalaman ve Ortaca ilçelerinde yer alan bölgelerde gerçekleştirilecek. Sempozyuma Muğla Vali Vekili Mevlüt Kurban, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Erhan Ertan, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü Yaban Hayatı Koruma Dairesi Başkanı Cihangir Altun, Avrupa Birliği’nden Bern Sekreteri Eladio Fernandez Galiano, DEKAMER Müdürü ve Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Yakup Kaska, kaymakamlar, belediye başkanları, yerli ve yabancı akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada konusu deniz kaplumbağaları olan sempozyumun bütününde çevrenin ve biyolojik çeşitliliğin değerlendirileceğini söyleyen Vali Vekili Mevlüt Kurban, hiçbir zaman gelişme ve kalkınmayla biyolojik çeşitliliği korumanın birbiriyle çelişmediğini dile getirdi. Bütün canlı çeşitliliğin korunmasının büyük önem arz ettiğini söyleyen Vali Vekili Kurban, canlıların ve çevrenin korunması ile ilgili bilincin oluşmasının önemine dikkat çekti. Halkta çevreye duyarlı, sevecen bir yaklaşımın oluşması gerektiğine vurgu yapan Vali Vekili Kurban sözlerine şu şekilde devam etti:
“Burada yapılan çalışmanın önemi çok büyük ve kutsal. Bütün toplumun sorumluluğunu kendi omuzlarında hisseden buradaki katılımcılar doğayı korumanın çabası içindeler. Buradaki çalışmalar burayla sınırlı kalmamalı. Okullarda eğitim olarak vermek gerekir. Toplumun bütün katmanlarına, kılcal damarlarına kadar bilgilendirme ve bilinçlendirme yapılmalıdır. Böyle olursa gerçek anlamda hedefine ulaşmış olur”
Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Erhan Ertan ise yaptığı konuşmada Türkiye’nin Muğla-Dalyan ile Suriye sınırı arasında kalan yaklaşık bin 587 km uzunluğundaki Akdeniz kıyılarında deniz kaplumbağalarının 17 önemli üreme alanının yer aldığını söyledi. Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içerisinde kalan İztuzu Kumsalı’nda karaya vuran veya denizde görülen yaralı kaplumbağalara yönelik gerekli müdahalelerin yapılabilmesi amacıyla “Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma, Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezi(DEKAMER)’nin faaliyete geçirildiğini belirten Ertan, 2008 yılından bugüne 68 adet deniz kaplumbağası tedavi edildiğini, 11 adet deniz kaplumbağasının ise tedavisinin devam ettiğini sözlerine ekledi.
Türkiye’de olmaktan mutluluk duyduğunu belirten Avrupa Birliği’nden Bern Sekreteri Eladio Fernandez Galiano, 30 yıl içinde Türkiye’de pek çok şeyin geliştiğini kaydetti. Bütün ulusların bilimsel bilgileri paylaşması gerektiğini söyleyen Galiano, son 10 yılda deniz kaplumbağalarının daha iyi hale geldiğini, bilim adamlarının bu konuda çok iyi çalışmalar yaptığını kaydetti.
Sempozyum hakkında katılımcılara bilgi veren 35. Uluslararası Deniz Kaplumbağaları Koruma ve Biyolojileri Sempozyumu Başkanı Prof. Dr. Yakup Kaska, sempozyuma konu ile ilgilenen yaklaşık 80 ülkeden 1000 kişinin katıldığını söyledi. kaska, ülkemizin kültürel yapısını yansıtan “Misafirperverlik”, Asya ile Avrupa kıtaları arasında bir köprü vazifesi gördüğünden “Medeniyetler Köprüsü” ve sempozyum tarihleri içerisinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı da bulunduğu için “Çocuk” sempozyum temalarının benimsendiğini belirtti.
Bu haber toplam 147 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.