Akut Cinsel Şiddet Başvuru Merkezi açılıyor
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde kurumlar arası işbirliği ile çocuk ve yetişkin istismar mağdurlarının (özellikle cinsel istismar), adli ve tıbbi süreçlerde örselenmeyeceği çok disiplinli bir yapılanma modeli oluşturulması...
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde kurumlar arası işbirliği ile çocuk ve yetişkin istismar mağdurlarının (özellikle cinsel istismar), adli ve tıbbi süreçlerde örselenmeyeceği çok disiplinli bir yapılanma modeli oluşturulması amacıyla, Üniversite ev sahipliğinde 30-31 Temmuz 2013 tarihlerinde “Akut Cinsel Saldırı Olgularına Yaklaşım” konulu iki günlük çalıştay düzenlendi.
Çalıştay’da eğitim vermeleri ve sistemin kurulmasına yardımcı olmaları açısından, Iowa Üniversitesi Çocuk Koruma Merkezi Direktörü ve Akut Cinsel Saldırı Olgularının yönlendirildiği ekip içerisinde yer alan Prof. Dr. Resmiye Oral ve Türkiye’deki Çocuk İzlem Merkezleri ile ilgili Bakanlıklar arası projenin Üst Koordinasyon Kurulunda yer alan Prof. Dr. Betül Ulukol katıldı.
Konu ile ilgili Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’nın olanakları ile Muğla’da akut cinsel şiddet başvurularının değerlendirilebileceği asgari bir alt yapının oluşturulduğunu belirten Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemin Balcı, “Şimdi sıra donanım ve insan gücü açısından eksikliklerin giderilmesine, model yapılanmanın yönerge, iş akışı, kurumlar arasındaki görev ve sorumlulukların paylaşılması vb. uygulamaya yönelik alt yapının oluşturulmasına gelmiştir” dedi.
Cinsel şiddet kurbanlarına yönelik Muğla’da oluşturulacak olan nitelikli hizmet modelinin, hem Türkiye’nin diğer bölge ve illerine örnek teşkil edeceği, hem de turizm sağlığına katkısının olması düşünülüyor. Çalıştay sonrası, Türkiye’deki büyük illerde oluşturulan ÇİM’lerden (Çocuk İzlem Merkezi) biraz farklı olarak, hem çocuk hem yetişkin olguları kapsayacak şekilde Muğla’da Akut Cinsel Şiddet Başvuru Merkezi (Acute Sexual Assault Response Center (ASARC)) oluşturulabilmesi için bir proje başlatılması amaçlanıyor.
Çalıştayın birinci günü konuyla ilgili alan çalışanları (jandarma, polis, hekim, yargı mensubu, avukat, rehber öğretmen vb) geniş katılım sağladı. Çalıştayın ikinci gününde, bir hizmet modeli oluşturma konusunda ilgili kurumlardan yetkili ya da konu ile ilgili olarak yetkilendirilmiş, tercihen uygulama alanı içinden gelen profesyonel kişilerin bir araya gelmesi sağlandı. İkinci günü yapılan oturumlara katılanlara katılım sertifikası düzenlenirken bu kişilerin arasından Muğla’da yapılacak daha sonraki çalışmaları yürütmek üzere eğitici bir ekip oluşturulması planlandı. Ayrıca konunun Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı bünyesinde yürütülmekte olan ÇOGEP (Çocuk ve Gençler Sosyal Koruma ve Destek Programı) kapsamında ya da uluslararası kapsamda projelendirilmesi hedefleniyor.
Bu haber toplam 150 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.