AKYAKA LİMANI ÇAMURDAN KURTULUYOR
Ula’nın Akyaka Mahallesindeki liman girişinde biriken çamur balıkçı ve tur tekneleri için tehlike oluşturmaya başlaması üzerine deniz dibi tarama teknesi ve römorkörü ile temizlenmeye başlandı.Ula ilçesine bağlı Akyaka mahallesinde...
Ula’nın Akyaka Mahallesindeki liman girişinde biriken çamur balıkçı ve tur tekneleri için tehlike oluşturmaya başlaması üzerine deniz dibi tarama teknesi ve römorkörü ile temizlenmeye başlandı.
Ula ilçesine bağlı Akyaka mahallesinde dalgalar ile limanı dolduran ve limana yanaşan balıkçı ve tur tekneleri için tehlike oluşturan deniz dibindeki kumlar, deniz dibi tarama teknesi ile başka bir alana tahliye ediliyor. Limandan kepçe ile çıkarılan kumlar, römorkör ile Gökova Körfezi Hayıtlı mevkiine taşınıyor.
Akyaka Limanında ilk temizlik, 1992 yılında yapılırken, sazlıklar tamamen limandan temizlenmiş ve alan balıkçılar ile tur teknelerine tahsis edilmişti. En son 2007’de Çevre Şehircilik Bakanlığı ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulundan izin alınarak valilik onayı ile yapılmıştı. Liman temizliği işi Ulaştırma Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılırken, 20 bin metreküp temizlik yapılacak. Temizlik gideri olarak 6 ay önce Akyaka Belediyesi tarafından Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü’ne 125 bin 500 lira ödeme yapıldığı açıklandı.
“Çamur tehlike oluşturmaya başlamıştı”
Akyaka Deniz Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Mehmet Gümüş, liman temizliği için Ekim 2013 tarihinden bu yana gerekli izinlerin alınması için çalıştıklarını belirterek, “Bugüne kadar bütün izinler alındı. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Tabiat Varlıkları, Muğla Valiliği ve son olarak Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nden izin alınarak limanda tarama başladı. Liman ağzı her 5 yılda bir doluyor. Limana dalgaların getirdiği kumlar liman girişini dolduruyor ve limana yanaşacak balıkçı tekneleri ile tur teknelerini tehlikeye sokuyor. Çıkarılan kumlar balık yuvalarının zarar görmemesi için Gökova Körfezi Hayıtlı mevkiine römorkör tarafından boşaltılıyor. Deniz dibi tarama için devlete 125 Bin 500 TL para ödendi. 20 bin metreküp malzeme taşınacak. Bu kumun denize atılması yerine plajlara atılsa daha iyi olacaktı” dedi.
24 Nisan’da başlayan çalışmalar halen devam ederken, alışmaların 10 gün içinde tamamlanması bekleniyor.
Bu haber toplam 187 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.