Avınız bol, ağınız dolu olsun

2014-2015 balık avı sezonu açılışı bu yıl Muğla’dan demir aldı. Dualar eşliğinde balıkçılar ‘Vira Bismillah’ derken, balık avı sezon açılışına gelen konuklara ekmek arası balık ikram edildi.Muğla’nın Milas ilçesi...

Avınız bol, ağınız dolu olsun

2014-2015 balık avı sezonu açılışı bu yıl Muğla’dan demir aldı. Dualar eşliğinde balıkçılar ‘Vira Bismillah’ derken, balık avı sezon açılışına gelen konuklara ekmek arası balık ikram edildi.

Muğla’nın Milas ilçesi Güllük mahallesinde düzenlenen balık avı sezon açılışında dualar eşliğinde balıkçılar ‘Vira Bismillah’ derken, balık avı sezon açılışına gelen konuklara ekmek arası balık ikram edildi. Türkiye Balık avı sezon açılışına Muğla Valisi Amir Çiçek, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Durali Koçak, Gıda Tardım ve Hayvancılık Bakanlığı AB Dış İlişkiler Genel Müdürü Çınar Koçak, Su Ürünleri Genel müdür Yardımcısı Turgay Türkyılmaz, Milas ve Köyceğiz Kaymakamları, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, Emniyet Müdürü Hakan Çetinkaya kooperatif başkanları ve vatandaşlar katıldı.

Balık av sezonu açılışında konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su ürünleri Genel Müdürü Durali Koçak, Türkiye’nin balık üretimi hakkında bilgi verdi. Koçak, “Türkiye'de yıllık ortalama 600 bin ton civarında su ürünleri istihsal ediliyor. 2014 yılı su ürünleri üretimini ise 537 bin ton olarak gerçekleşti. 2013 yılında dünyadaki su ürünleri üretimi yaklaşık 163 milyon ton. Bunun 93 milyon tonu avcılık yoluyla, 70 milyon tonu ise yetiştiricilikten elde edildi. Türkiye'de yıllık ortalama 600 bin ton civarında su ürünleri istihsal ediliyor. 2014 yılı su ürünleri üretimi ise 537 bin ton gerçekleşti. Bunun 302 bin tonu avcılıktan, 235 bin tonu yetiştiricilikten elde edildi" dedi.

Deniz balıkları avcılığının yüzde 75'inden fazlasını başta hamsi olmak üzere sardalya, istavrit, lüfer ve çaça gibi küçük göçmen türlerin oluşturduğuna dikkati çeken Koçak, “Dolayısıyla bu türlerin yıllara göre üretim miktarındaki dalgalanmalar deniz balıkları üretim miktarını büyük oranda etkilemektedir. Örneğin hamsi türünde geçen yıl olduğu gibi geçmiş yıllarda da dalgalanmalar gözlenmiştir. Bakanlığımızın su ürünleri politikalarının ana hedefi deniz ve iç sularımızdaki su ürünleri kaynaklarını koruyarak sürdürülebilir şekilde işletmektir. Unutulmamalıdır ki doğal kaynaklar sonsuz değildir” dedi.

Koçak, balıkçıların girdi maliyetlerini düşürmek için balıkçılara indirimli mazot uygulamasıyla 2004 yılından beri verilen desteğin 1,2 milyar liraya ulaştığını bildirdi.

Muğla Valisi Amir Çiçek ise 1484 kilometre kıyı uzunluğu ile Muğla’nın önemli bir balıkçı ili olduğunu belirtti. Vali Çiçek, iç su tesislerinden 21 adedi kuluçkahaneli tesis olarak faaliyet gösteren 165 milyon 350 bin kapasiteli yavru ve 90 milyon adet kapasiteli alabalık üretimi yapıldığını belirtti. Çiçek, “Deniz yetiştiriciliğinde karada 7 kuluçkahane tesisimiz bulunmakta olup toplam kapasitesi 269 milyon 500 bin adettir. Muğla’da bin 293 ruhsatlı balıkçı teknesi bulunurken, 20 bin kişi geçimini balık avcılığından sağlıyor” dedi.

Mercan, 500 TL’ye satıldı

Balık av sezonunu açılışında ilk balık mezatı da yapıldı. Vali Amir Çiçek tarafından açık arttırmaya çıkarılan çipura, levrek, mercan mezatında 5 kilogram mercan 500 liraya satıldı. Mezatın ardından balık av sezonunun açılışı için dualar okundu. Okunan duaların ardından balıkçılar ‘Vira Bismillah’ diyerek 2014-2015 sezonunun startını verdiler.

Bu haber toplam 138 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.