BAŞKANLAR VE İŞÇİLER GÖZALTINDA
Ankara’da Enerji Bakanlığı binası önünde Soma’da yaşanan faciayı, özelleştirme ve taşeronlaştırmayı protesto eden enerji ve maden işçileri polis tarafından gözaltına alındı. Kendilerini bakanlık kapısına zincirledikten...
Ankara’da Enerji Bakanlığı binası önünde Soma’da yaşanan faciayı, özelleştirme ve taşeronlaştırmayı protesto eden enerji ve maden işçileri polis tarafından gözaltına alındı. Kendilerini bakanlık kapısına zincirledikten polis müdahalesi ile gözaltına alınanlar arasında Maden-İş Yatağan ve Havalisi şubesi Başkanı Süleyman Girgin, TES-İŞ Yatağan Şubesi Başkanı Fatih Erçelik ile Yatağan Termik Santrali ve kömür ocağı işçilerinden 12 kişi bulunuyor.
Ankara’da Enerji Bakanlığı önünde geçtiğimiz günlerde 301 maden işçisinin ölümü ile sonuçlanan maden faciasını, hükümetin özelleştirme politikaları ve taşeron sistemini protesto eden sendika başkanları ve işçilere polis müdahale etti. Kendilerini bakanlık binasının kapısına zincirleyen ve bunun üzerine gözaltına alınanlar arasında sendika başkanları ve işçiler bulunuyor.
Dün sabah saat 11.00 sularında işçiler kendilerini bakanlık binasına zincirledikten sonra basın açıklaması yaptılar. Bu sırada polis protestoculara müdahalede bulundu. Bakanlık önünde yaşanan arbede sonucunda Maden-İş Yatağan ve Havalisi Şubesi Başkanı Süleyman Girgin, TES-İŞ Yatağan Şubesi Başkanı Fatih Erçelik, Yatağan Termik Santralinde çalışan Dinçer Yıldız, Kadir Güreli, Mehmet Tahtalı, Murat Susamcı, , kömür ocağında çalışan Volkan Ergenç, Ali Gider, Ferdağ Yalçın, Çağlar Kozcu, Ömer Telli, Armağan Uzakgiden, Yakup Tekin ve Ali Rıza Kurt adlı işçiler gözaltına alındı.
Olaylar öncesi burada yapılan açıklamada, Yatağan, Kemerköy ve Yeniköy’ün özelleştirilmesine karşı 257 gündür süren mücadelenin bundan sonra da süreceği belirtilirken, taşeronlaşma ve özelleştirmenin ölüm getirdiği vurgulandı.
Soma’daki facianın tek sorumlusunun işçiler için gerekli düzenlemeleri yapmayan ve özelleştirme politikalarından vazgeçmeyen hükümetin olduğu ileri sürülürken; ““Kölelik düzeni olan taşeronlaşmanın kalkmasını beklerken tüm işyerlerinde taşeron işçi çalıştırmanın önünü açan bir taslağa imzaya açtılar. Taşeron işçilerin içindeki son umudunu da böylece yok ettiler.
Hazırlanan taslakla tüm işyerlerinde taşeron işçi çalıştırmanın önü açılıyor. Öyle bir düzenleme ki patron olmayı böylesine teşfik eden başka bir yasa bulunamaz. Emek sömürüsünü en üst düzeye çıkaran bu taslak işçilik hakları açısından tam bir geriye dönüştür. Soma'da yaşanan kara ölüm bu düzenlemeyle bütün taşeron işçilerinin üzerine de gelmiştir. Soma'da ki 301 şehit inanın bir gün kamuda çalışmak ümidiyle taşeronda çalışmaya devam etmiştir.
Taşeronlaşma gibi özelleştirmenin de hiçbir iyi tarafının olduğunu kimse söyleyemez. Kamu İktisadi Teşekküllerini yönetmekten aciz satayım kurtulayım zihniyeti Türkiye'yi yönetmekte. Bunların hepsinin hesabı er ya da geç sorulacaktır. Kapalı kapılar ardında yapılan her türlü peşkeş zihniyeti ortaya çıkacaktır.
Yatağan, Kemerköy ve Yeniköy işçileri olarak 301 şehidimize Allah'tan rahmet diliyor böyle elim olayların bir daha yaşanmamasını diliyoruz. Taşeronlaşmayla ilgili yapılan son taslak 301 şehidimizin ve taşeron işçilerin kemiklerini sızlatmıştır. Sorumlulular hala hesap vermemiştir. İş kazalarının kader olmaktan çıktığı, taşeron işçilerinin kadroya alındığı, sorumluların istifa edip hesap verdiği bir Türkiye görmek umuduyla 257 gündür süren mücadelemizin devam edeceğini kararlılıkla bildiririz.”denildi.
Bu haber toplam 162 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.