“Basralı alanlar korunsun”
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun Bal Ormanları Projesi’ne destek veren Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, bal ormanları gibi Basralı alanların da korunmasını istedi.Muğla Orman Bölge Müdürlüğü,...
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun Bal Ormanları Projesi’ne destek veren Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, bal ormanları gibi Basralı alanların da korunmasını istedi.
Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) işbirliğinde yürütülen çalışmalar sonunda Muğla’da 66 bin 305 hektarlık alan “Basralı Kızılçam Bal Ormanı” olarak ayrıldı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yürütülen proje kapsamında ise ‘Bal Ormanı’ projesi ile 28 bin 910 hektar sahada 227 adet bal ormanı tesis edildi.
Bal ormanı projesinde değişik türde ağaçlandırmalar yapılırken, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Muğla’dan Elazığ’a kadar her ilde bal ormanı kurduklarının altını çizdi. Bal ormanı ile Basralı Kızılçam Bal Ormanı projelerinin farklı projeler olduğunu belirten Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, bal ormanı projesine önem verdiklerini ve bakanlığın yaptığı bu çalışmalara destek verdiklerini söyledi. Şahin, “Bal ormanı projesinde değişik türde ağaçlandırmalar yapılıyor. Özellikle Aksaya ve Hayıt bal üretiminde çok önemli. Bu alanlar bakanlık tarafından korunan alanlar. Biz Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği olarak bal ormanlarının korunduğu gibi Basralı Kızılçam Bal ormanlarının da koruma altına alınmasını ve hiçbir şekilde buralarda ormancılık faaliyetinin yapılmamasını istiyoruz. Sayın Bakanımızın açıkladığı gibi Türkiye’de bal üretimi yapılan destekleme ve çalışmalar ile bal üretiminde Dünya 6’ncısı iken şu anda Çin’den sonra ikinci sıraya yükseldi. Çam balı üretiminde Muğla dünyada ilk sırada. Basralı kızılçam alanlarının korunarak bal üretiminin daha da artması için mutlaka bu alanların korunması gerekiyor” dedi.
227 Bal Ormanı kuruldu
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu,bal ormanları projesi hakkında verdiği bilgide, “2008 yılından bu yana 28 bin 910 hektar sahada 227 adet bal ormanı tesis ettik. Ülkemizi son 10 yılda dünya bal üretiminde 6’ncı sıradan 2’nci sıraya yükselttik. Ayrıca, 2017 yılının sonuna kadar toplam 34 bin 790 hektarlık alanda bal ormanı tesis etmeyi hedefliyoruz. Ormanlarda tamamen organik bal üretmek istiyoruz. Bu çok önemli, arıcılar bilir. Eskiden arıcılar ormana sokulmuyordu. 2007 yılında bana arıcılar geldi. Dediler ki, "Ormanlara biz giremiyoruz" nasıl giremiyorsunuz deyince, meğer ormanlara hayvanlar giremez diye bir kanun varmış. Neticede arı da bir hayvan ve bu sebeple ormanlara arıları sokmuyorlarmış. Arılar orman için faydalı. Bu sebeple 16 sayfalık genelge ile bal ormanları kurulması talimatını verdik. Hatta bal ormanları için özel bir düzenleme yaptık” dedi.
“Bal Ormanı talebi fazla”
Dünyada bal üretiminde iddialı konuma gelmek maksadıyla bal ormanları kurduklarını söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Arıcılığı geliştirmek ve bal üretimini artırmak için her türlü desteğe hazırız. Türkiye genelinde bal ormanı için çok talep vardı. Biz, bu taleplerin hepsine cevap verdik. Muğla’dan Elazığ’a kadar her ilimizde bal ormanı kuruyoruz. Çünkü, balda marka oluşturmak çok önemli. İstiyoruz ki, ballarımız şeker katmadan halis ballar olsun. Bunun için de arıcılara her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.
Bu haber toplam 128 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.