Bozüyük Köyünden Örnek 52 Mevlüdü Uygulaması
Muğla’nın Yatağan ilçesine bağlı Bozüyük Mahallesi halkı israfı önlemek için örnek olacak bir 52 mevlüdü uygulaması başlattı. Mevlütlerde yemeklerin israf olmasının önüne geçmek için başlatılan uygulamada, köylüler...
Muğla’nın Yatağan ilçesine bağlı Bozüyük Mahallesi halkı israfı önlemek için örnek olacak bir 52 mevlüdü uygulaması başlattı. Mevlütlerde yemeklerin israf olmasının önüne geçmek için başlatılan uygulamada, köylüler yemek vermek yerine aynı parayla köyün eksik olan ihtiyaçlarını karşılıyor.
Bozüyük köyü, geniş izleyici kitlesine sahip köyde çekilen dizilerle adını duyurmuştu. Bu sefer de Bozüyük, israfı önlemek üzere uygulamaya başladıkları 52 mevlüdüne alternatif olan hayırları ile örnek oluyor.
“BİR KİŞİ TALEP ETTİ DEVAMI GELDİ”
Köylülerden birinin mevlüt programlarında ikram edilen yemeklerin israf olmasından dolayı bunun yerine köyün eksiklerini tamamlamayı köy muhtarı Vahdettin Beçin’e gelmesi ve talebini iletmesi üzerine başlayan uygulama köyün gelişmesine katkı sağlıyor. Bu şekilde köyün hayırseverler tarafından pek çok eksiklerinin tamamlandığını ifade eden emekli öğretmen 69 yaşındaki muhtar Vahdettin Beçin; “Bir vatandaşımız ben 52 mevlüdü yapmayacağım, burada israf var, köyümüzün eksikleri var. Onlardan birini karşılamak istiyorum dedi. Baktık ki arkası oluştu. Bizim yemekhanemiz yok, bulaşıkhanemiz yok dedim. Rastgele yerlerde bu iş yapılıyor. Hijyenik değil. Bulaşık yıkanıyor, suyu atıyor önümüze geliyor. Bir yemekhane, bir bulaşıkhane yapalım dedik. Düğün yerimize bir yemekhane, bir bulaşıkhane yaptık. Mutfak tezgahları aldık, hayırseverlerin kendi talepleriyle. Bir vatandaşımız çay sebili aldı. Ben hiç kimseye hayır yap veya şunu yap, yapma demedim. Hayırseverlerimiz muhtarlığa bil fiil talep ediyor. Ben köyümüzün ihtiyacını karşılamak istiyorum diyorlar. Miktarını kendisi belirler. Ama en azından 5-6 bin liradan az da bir şey yapmıyorlar. Bu şekilde bir mutfak, bir bulaşıkhane yaptık. Yatağan Belediyesi de bize bu konuda destek verdi. Yemekhanenin kapısını, üstünün örtüsünü onlar yaptı. Son olarak da halkımızın biri de dedi ki; suyu damacanalarla getiriyoruz.Damacananın tanesi 12 lira. 20 tane damacana getirilse 100 küsur lira. Ben buraya arıtma sistemi koyacağım dedi. Arıtmasını da koyduk. Şu anda aşağı yukarı 175 tane sandalye temin ettik. 10 tane masa temin ettik. Yeni bir vefat oldu. Evlatları İstanbul’dan buraya sandalye temin edip göndereceklerini söylediler. İsteyen vatandaşlarımız yine evlerinde mevlüt okutuyor, hatim indiriyor, dua okutuyor. Gelen misafirine pastasını, pilavını, tavuğunu yediriyor. Ama orda israf yok. Ama biz bu uygulamaya geçmeden önce çok israf oluyordu. Ekmek israfından tutun, yemek ve su israfına kadar. Çoğu duyarlı insanımız bu yeni yolu seçti. Mevlüt okutmak isteyen yine okutuyor, yemek vermek isteyene yine yemekhanemizi açıyoruz, hayırseverlerin yaptığı bütün nimetlerden yararlanıyorlar. Ben emekli bir öğretmenim. İstedim ki bu uygulama yaygınlaşsın.” diye konuştu.
“KÖYÜMÜZÜN BAŞKA EKSİKLERİNİ DE TAMAMLAYACAĞIZ”
Muhtar Vahdettin Beçin, hayırseverlerin ve resmi kurumların destekleriyle köyün tamamlanması gereken diğer ihtiyaçlarını da temin edeceklerini belirterek, “Biz köyümüzün eksikleri neyse tamamlamaya çalışıyoruz. Pazaryerimizin yerini değiştirdik, çok kalabalık oluyordu. Aşağı tarafa taşıdık, Muğla Ticaret Odası buraya 100 bin liralık stant yaptı. Pazarcılarımız artık çadır derdinden kurtuldu. Satışını yapıyor, akşam toplanıp gidiyor. Yatağan Belediyesi de pazaryerimizi yaptı. Kültür Evi oluşturduk. Bozüyük 500 yılık bir geçmişe sahip bir yer. Aplangeç yaptık, Devlet Su İşleri’nden Sulama Kooperatifi olarak orayı aldık. 5 yıldır muhtarım. Bunları yaptım, daha da yapacaklarım var. Kanalizasyon, alt yapı ile ilgili çalışmalarımız olacak. Çünkü yazın bizim köyümüzü 1 milyondan fazla kişi ziyaret ediyor. Kültür turizmi burada fevkalade yapılıyor. İnsanların yaşadıkları yerde izleri olması gerekir. Her gün düşünüyorum, bugün Bozüyük için ne yapabilirim. Çim hokeyinde il birincisi, bölge birincisi, Türkiye birincisi oldu çocuklarımız. Kızlar da, erkeklerde ortaokulda. Yalnız çocuklar beton zeminde çalışıyor. Çalıştıkları aletler, donanımları çok pahalı. Şimdi de Gençlik, Spor İl Müdürlüğü Beden Terbiyecisiyle işbirliğine girdik. Burada futbol sahamız var. Suni çim yaptırarak hem futbolda, hem çim hokeyinde kullanmak istiyoruz. Böyle bir çalışmamız var. 30-40 yataklı bir huzurevi istiyoruz. Ama Yatağan için istiyoruz, Bozüyük için değil. Yine Sağlık Ocağı için bir girişimimiz var.” ifadelerini kullandı.
Haber: Sevil Yılmaz
Fotoğraf: Sezen Bayar
Bu haber toplam 160 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.