Can suyunu bile kesmişler
Seydikemer ilçesi Ören köyü sınırları içinde GÖLTAŞ Enerji tarafından yapımı gerçekleştirilen hidro elektrik santralinde (HES) su tutma çalışmaları sırasında bölgedeki eko sistemin ihtiyaç duyduğu can suyunun bile verilmediği...
Seydikemer ilçesi Ören köyü sınırları içinde GÖLTAŞ Enerji tarafından yapımı gerçekleştirilen hidro elektrik santralinde (HES) su tutma çalışmaları sırasında bölgedeki eko sistemin ihtiyaç duyduğu can suyunun bile verilmediği ortaya çıktı.
Çevreciler ve yöredeki vatandaşlar yıllardır dereye su bırakılmadığını, özellikle çok sıcak ve kurak seyreden geçtiğimiz yaz aylarında bile eko sistemin yaşamsal ihtiyacı olan can suyundan bir damla bile bırakılmadığını belirterek tepki gösterdiler ve yetkilileri göreve çağırdılar.
Hüseyin Atılgan (ÖZEL HABER)
Ülkemiz genelinde yatırımları gerçekleştirirken yaşanan çevre duyarsızlığına bir yenisi daha eklendi. Seydikemer ilçesi Ören köyü yakınından geçen dere üzerinde GÖLTAŞ Enerji tarafından yapımı gerçekleştirilen hidro elektrik santralinin (HES) yapımı ve su tutma işlemleri sırasında yasal zorunluluk bulunmasına rağmen yıllardır bölgeye can suyu bile bırakılmadığı ortaya çıktı.
Çevreciler ve yöre halkı geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi özellikle çok kurak ve sıcak seyreden geçtiğimiz yaz aylarında bile bölgeye bırakılması gereken suyun ötesinde can suyu bile verilmediğini iddia ettiler. Eko sisteme zarar veren bu uygulama çevrecilerin ve yöre halkının büyük tepkisini çekerken, yetkilileri göreve çağırdılar.
Dereye hiç su bırakılmadığını yerinde tespit ettiklerini ve yasal yola başvurduklarını belirten Fethiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğayı Koruma Derneği Başkanı Okyay Tirli; “Dereyi gidip gördük fotoğraflarını da çektik deredeki can suyu canlıların yaşam kaynağıdır derelerde balıktan başka omurgalı omurgasız canlılar vardır bunlar maalesef katledilmiştir.
Sular boşa akmaz geçtiği ortamı besler. Çok azda olsa elektrik fazla üretelim mantığı ekosistemi ve doğal varlıklarımızı yok etmektedir buna izin verilmemelidir. Yasalarımız ve verilen lisansta suyun tamamını alıp elektrik üretimimde kullanamazsınız der. Can suyunu sürekli olarak dereye vermek zorunluluğu vardır.
GÖLTAŞ yöneticilerine sesleniyoruz yasaları uygulayın doğaya can suyunu bir an önce verin, halkı germeyin toplumsal barışı koruyun.” dedi.
Tirli, yasal işlemin köy muhtarı ve köy halkı tarafından başlatıldığını ve konuya müdahil olduklarını sözlerine ekledi.
Bu haber toplam 564 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.