Cennet talan edilecek!
Sakin Şehir Akyaka’nın da bulunduğu Gökova Körfezi bakanlar kurulunun aldığı bir karar ile artık talana açık hale gelecek. Akbük’ten Bördübet Koyuna kadar bölgedeki SİT alanlarında da daraltıldı. Başta çevreciler ve...
Sakin Şehir Akyaka’nın da bulunduğu Gökova Körfezi bakanlar kurulunun aldığı bir karar ile artık talana açık hale gelecek. Akbük’ten Bördübet Koyuna kadar bölgedeki SİT alanlarında da daraltıldı. Başta çevreciler ve yerel yönetimler olmak üzere bölge halkı karara büyük tepki gösterirken, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, konuya yargıya taşıdıklarını hatırlatarak, takipçi olacaklarını söyledi.
Sakin Şehir (Citta Slow) Akyaka’nın da bulunduğu Gökova Körfezinin çok büyük bir bölümü imara açılarak talana açık hale getirildi. İçlerinde Akyaka, Turunç ve Akbük gibi koyların yer aldığı Gökova Körfezi imara açıldı. Akbük’ten Bördübet koyuna kadar SİT alanları daraltıldı. Gökova Körfezi, Marmaris, Ula, Menteşe Bölgesini kapsayan Bakanlar Kurulu Kararı 16 Mart 2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Karara göre, Akbük’ten Bördübet koyuna kadar orman alanları ve kıyıların yer aldığı şeritte daraltılmaya gidildi. Karara göre 1. Derece SİT alanında 341 bin 162 dönümlük alan 125 bin 544 dönüm olarak belirlenirken, 24 bin 470 dönüm alan ise denizde yer aldı.
SİT’Ler daraltıldı
Karardan önce 2’inci derece sit alanı bulunmazken, bu alan için 34 bin 490 dönüm deniz için olmakla birlikte 235 bin 300 dönüm alan ayrıldı. Bu alan kararın ardından çadır, bungalow ve günübirlik turizm alanı olarak kullanılabilecek. 3’üncü derece doğal sit alanı olan 13 bin 530 dönümlük alanda ise daraltma yapıldı. Kararın ardından bu alan konut yapımı için inşaata açılacak. Turizm ve yerleşim için istenilen faaliyet yapılabilecek. Deniz için ayrılan alana, yatların parkı için marina ve rekrasyon yapılabilecek.
Karara büyük tepki
Bu karara başta çevreciler, yerel yönetimler olmak üzere yöre halkı büyük tepki gösterirken yaşanabilecek bir doğa ve çevre katliamının önünün açıldığını ve bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini söylediler.
Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, kararla ilgili olarak konuyu yargıya taşıdıklarını hatırlatarak şunları söyledi: “Bakanlar Kurulu, karar almadan önce bizim görüşümüzü sordu. Biz de normal şartlarda kendimizin alabileceği bir karar olmasına rağmen konuyu Meclis gündemine taşıdık. Meclis gündeminde aldığımız kararı Bakanlar Kurulu’na ilettik fakat bizim kararımızın tersine bir uygulama ile karşılaştık. Biz bu alanların imara açılması yerine lokal olmasından yanayız. Yani örneğin bir köyde ya da bir koyda imar ile ilgili bir işlem gerekiyordur, bununla ilgili karar alınabilir. Ancak, bir anda bu kadar büyük bir alan daraltmayı doğru bulmuyoruz. Meclis’ten çıkan karar da bu yöndeydi. Meclis kararına aykırı olduğu için 15 Eylül 2017’de dava açtık. Milas Ören’den başlayan Akbük ve Akyaka’ya dönen Çamlık bölgesini de içine alan bir alan söz konusu. Konunun takipçisi olacağız.”
Bu haber toplam 189 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.