Çevre sorunları AKPM’ye taşındı
Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) üyeleri, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Halk Sağlığı ve Sürdürülebilir Gelişme Alt Komisyonu’nun daveti ile 28 Haziran’da Strazburg’da düzenlenen toplantıya katıldı.2016 yılı...
Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) üyeleri, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Halk Sağlığı ve Sürdürülebilir Gelişme Alt Komisyonu’nun daveti ile 28 Haziran’da Strazburg’da düzenlenen toplantıya katıldı.
2016 yılı Aralık Ayında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Doğal SİT Derecelerini Değiştirme Tasarısının Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne göndermesini takiben, Muğla’nın çeşitli sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile kurulan MUÇEP, konunun şeffaf bir ortamda ve yerel kurum, kuruluş ve kişilerin katılımıyla ele alınması dileği ile ilgili tüm kamu kuruluşlarının kapısını çaldı. Ancak, hiçbir olumlu cevap alamadığı için geçtiğimiz aylarda Avrupa Parlamentosu’na bir mektup yollayarak konuyu ve konuyla ilgili endişelerini dile getirdi. Söz konusu tasarıyla uluslararası sözleşmelerin ve Avrupa Birliği Doğa Koruma Mevzuatının ihlal edildiğine vurgu yapan mektubu takiben, AKPM –Halk Sağlığı ve Sürdürülebilir Gelişme Alt Komisyonu MUÇEP’i 28 Haziran 2017’deki oturumuna davet etti ve Platform dan davete MUÇEP adına Dış İlişkiler Komisyonu’ndan Serdar Denktaş ve Zeynep Gündüzyeli katıldı.
İç ve dış ilişkiler sürdürülecek
Strasburg dönüşü kısa bir açıklama yapan MUÇEP Üyeleri Denktaş ve Gündüzyeli şunları söyledi: “Görüşmelerimiz çok olumlu geçti. Görüşmeler öncesindeki dönemde, Türkiye’deki pek çok yetkili birimle de iletişime geçip bilgi istemiş ve Doğal SİT Alanlar Derecelerinde planlanan değişiklikler konusunda bilgi alışverişi yapabilmek ve görüş bildirebilmek için mümkün olan her yola başvurmuştuk. Mesela, çeşitli defalar BİMER’den bilgi istedik, change.org kampanyası açtık, her ne kadar başarılı olamadıysak da Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğü’nden randevu talep ettik, milletvekillerinin, parti gruplarının, valiliğin kapılarını çaldık.Çevre ve Şehircilik Bakanlığının cevaplaması için muhalefet partilerinin bazı milletvekilleri aracılığı ile Meclise soru önergesi verilmesini sağladık. Ancak, şu ana kadar maalesef ,ne bu projenin bilimsel gerekçeleri ile ilgili bilgi edinebildik, ne de “bu proje iptal edilmiştir” diye resmi bir açıklama yapılmadı. Vazgeçmedik; Türkiye’de kapıları çalmaya elbette devam ediyoruz ve edeceğiz. Ancak, zaman önemli ve “atı alanın Üsküdar’ı geçmesini” istemiyoruz! Onun için uluslararası alanda da destek bulacağımızı düşündüğümüz tüm kurum ve kuruluşlarla irtibattayız. Yaptığımız sunum sonrasında, Avrupa Komisyonu’ndan da bazı taleplerde bulunduk.” (Saya 6’da)
Bu haber toplam 156 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.