“Diren Vatandaş Hasta Olma”
“Saraya Değil Sağlığa Bütçe” talebiyle Sağlık Bakanlığı bütçe görüşmesi öncesinde Meclis Dikmen kapısı önüne gelen Sağlık ve Sosyal Hizmet İşçileri Sendikası yöneticileri ve üyelerinin eylemine destek veren Demir,...
“Saraya Değil Sağlığa Bütçe” talebiyle Sağlık Bakanlığı bütçe görüşmesi öncesinde Meclis Dikmen kapısı önüne gelen Sağlık ve Sosyal Hizmet İşçileri Sendikası yöneticileri ve üyelerinin eylemine destek veren Demir, sağlık çalışanlarının sorunlarını bütçe görüşmelerinde dile getireceğini ifade etti.
Eylemin ardından Plan ve Bütçe komisyonuna geçen Demir, sağlık emekçilerine gazlı, coplu müdahale gerçekleştirildiğini öğrendi. Komisyonda CHP’li vekillerle Aytuğ Atıcı, Özgür Özel ve Kadir Gökmen Öğüt ile birlikte eylem yapan Demir, doktor önlüğü giyerek, “Diren Hekim” dövizi taşıdı. Sağlık emekçilerine yapılan sert müdahaleyi de kınayan Demir, gözaltında olan emekçilerin derhal serbest bırakılmasını istedi. Demir, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na da “Diren Hipokrat” dövizini uzattı. Dövizi alan Müezzinoğlu, bir süre dövizi tuttu.
Eylemin ardından Sağlık bütçesi görüşmelerinin başladığı komisyonda söz alan Demir öncelikli olarak Dünya Çocuk Hakları Gününde cezaevlerindeki çocuklar gerçeğini aktardı. Demir şunları söyledi: “Çocuk cezaevinde 12 yaşında Türkiye’nin en küçük tutuklusunu ziyaret ettik. Sokakta oynayamamış bu çocuğun ayakta duracak hali yoktu. Dünya Çocuk Hakları Gününde cezaevindeki tutuklu çocuklar gerçeğini bir kez daha vurgulamak istiyorum.”
“Muğla’da hastane temel atma töreninde ayrımcılık yapılmıştır”
Pazar günü Muğla’da Devlet Hastanesi temel atma törenini hatırlatan Demir, “yaptığınız yatırım için teşekkür ediyoruz. Ancak temel atma töreninde birçok ayrımcılık yapıldı” dedi.
Akredite olmamış gazetecilerin törene alınmadığını söyleyen Demir, bunun büyük bir ayrımcılık olduğunu dile getirdi. Demir konuşmasının devamında, “akredite olmuş gazeteciler de bizim söylediklerimizi yazmadı. Bu sebeple de önerilerimiz kamuoyuna yansımamış oldu” diye ifade etti.
Temel atma töreninde diğer bir ayrımcılığın ise Muğla’nın yüzde 49’unu arkasına alarak seçilen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’e söz verilmemesinin olduğunu belirtti. Demir, “üstelik hekim olan, meslektaşımız Osman Gürün konuşturulmadı. Sayın Bakan size teşekkür edeceklerdi, sizi kapıda karşıladılar. Bununla ilgili rahatsızlığımızı dile getirdiğimizde siz, programı valilik yaptı dediniz. Valiliğe sorduğumuzda ise valilik sağlık bakanlığı yaptı dedi. Şimdi ben size soruyorum eğer AKP’li bir belediye başkanı olsaydı ona söz verir miydiniz?” diyerek, bu durumu kınadığını belirtti.
“Hastane inşa edilirken yöresel özellikler dikkate alınmalı”
Hastanelerin inşa edilmesinde, hastanenin bulunduğu yörenin mimari özelliklerini de taşıması gerektiğini söyleyen Demir, doğaya, yeşile, halkımıza, yöremize uygun hastaneler inşa etmenin gerekliliğini vurguladı.
“Sağlık Sistemimiz piyasalaşmaktadır”
Muğla’da hastane temel atma töreninde Müezzinoğlu’nun yaptığı konuşmayı hatırlatan Demir, “O gün yaptığınız konuşmada ben hastalık değil sağlık bakanıyım dediniz ama rakamlara baktığımızda bütçenin küçük bir kısmı sağlığa ayrılmış, bütçenin birçoğu tedaviye ve ilaca gidiyor. Toplum sağlığı için yeterince bütçe ayrılmıyor. Bu sağlık sistemimizin piyasalaştığını ortaya koyuyor.” tespitini yaptı.
“Üniversite hastaneleri zor durumda”
Konuşmasında üniversite hastanelerinin durumuna da dikkat çeken Demir, Türkiye’nin en büyük hastanelerinden biri olan Cerrahpaşa Hastanesi’nde ufo sorunu olduğunu, onkoloji hastalarının perişan olduğunu dile getirdi.
Üniversite hastanelerinde personelin yetersiz olduğunu söyleyen Demir, “Hemşire, personel yok. Üniversiteler gerçekten dökülüyor. Üniversite hastaneleri batma noktasına geldiler. İhaleye çıktıklarında ihaleye bile kimse katılmıyor. Ege Üniversitesi Gastroloji kliniğinde yatakların dörtte biri boş. Profesör hastayı personel olmadığı için kendi itiyor. Özel hastanelere 8 milyar kaynak ayırıyorsunuz, üniversite hastanelerine 4 milyar kaynak ayırıyorsunuz. Bu çok tehlikeli bir durumdur. Üniversite hastanelerinin durumunun düzeltilmesi acil ve zorunludur. Üniversitelerimize ve hocalarımıza sahip çıkmalıyız” dedi.
“70 Katrilyon nereye harcandı?”
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın Eskişehir’de katıldığı bir toplantıda “sağlığa 70 kat trilyon harcadık” sözünü hatırlatan Demir, “bu para nereye harcanmıştır? Sayın Bakan sağlığa bu kadar harcama yapıldığına katılıyor musunuz?” diye sordu.
Demir son olarak Bodrumda acile gelen hastaların saatlerce bekletildiğini, buradaki sorunun ne zaman düzeleceğini sordu. Sağlık Bakanına seslenen Demir, “Sağlık bakanı olarak sizin insan haklarına ve insan haklarına daha saygılı olmanızı bekliyoruz. İnsanların sağlığıyla oynamayın” dedi.
Demir komisyon toplantısı ara verdiğinde, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü için Çocuk Cezaevlerini İzleme Platformu’nun Dikmen kapısı önündeki eylemine katıldı.
Bu haber toplam 162 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.