Dış Ticaret anlatıldı
Muğla'nın Menteşe ilçesinde, Ege İhracatçılar Birliği uzmanları tarafından organize edilen Dış Ticaret Bilgilendirme semineri düzenledi. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası hizmet binasındaki seminere, Ekonomi Bakanlığı İhracat...
Muğla'nın Menteşe ilçesinde, Ege İhracatçılar Birliği uzmanları tarafından organize edilen Dış Ticaret Bilgilendirme semineri düzenledi. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası hizmet binasındaki seminere, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden Daire Başkanı Ahmet Şevket Yurt, İhracatı Geliştirme Uzmanı Hatice Şafak Bozkır, Dış Ticaret Uzman Yardımcısı Dilan Can konuşmacı olarak katıldı.
Daire Başkanı Yurt, İhracat Genel Müdürlüğü'nün çalışmaları hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Yurt, "Diğer kurumlardan biraz daha farklı bir yönümüz de gerek yurt içinde gerekse yurtdışında çok yaygın bir teşkilat ağımız var. Bizim hiç ihracat yapmamış bir firmayı alıp uluslararası pazarlar ile tanıştırmaya imkân verdirecek veri tabanına sahibiz. Bakanlığımızın web sayfasında şu anda 150 ülke kapsamlı, 49'u ise profil olmak üzere kapsamlı rapor şeklinde her bir ülke ile alakalı detay bilgi bulunmaktadır. Vergilerinden, gümrük oranlarına, o ülkede nasıl iş yapılacağı, belgelendirme prosedürlerine kadar çok detaylı ve sürekli güncellenen bilgiler bulunuyor. Yine her bir ülke ile alakalı ülke uzmanı arkadaşlarımız var. Bunlar ister e-posta ister telefon ile ister yüz yüze size her konuda yardımcı olmaya çalışıyorlar." dedi.
İran’da yatırım yapmaya davet etti
Ahmet Şevket Yurt, daha sonra, ülke masaları pazar araştırması, İran pazarına ihracat imkânları konulu sunum yaptı. Muğla'daki işadamlarını İran'a yatırım yapmaya davet eden Yurt, "İran gelişmekte olan bir ülke. Bulunduğumuz bölge coğrafyası içinde gelişme potansiyeli açısından önemli ülkelerden birisi. İran'ın ülkemize yakın olması, halkının Türk insana olan bağlılığı, yönetimin kalkınmaya yönelik desteği, iki ülke arasındaki kültürel yakınlık, doğal kaynaklar ve gelişme potansiyele göz önüne alındığında işadamlarımız için İran, ticari ortaklık yapılacak bir ülke konumunda yer alıyor. Bu anlamda ihmal edilecek bir pazar değil." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin tercihli ticaret anlaşması yaptığı ilk ülkenin İran olduğunu kaydeden Yurt, "İran oldukça zor bir ülke. Bize karşı mesafeli olan bir ülke idi. Bu anlaşmalarla esas itibariyle iki ülke arasındaki vergilerin kaldırılması, tarife dışı engellerin bertaraf edilmesi, ticaretin derinleştirilmesi, tavize konu olan ürünlerin her sene artırılması çalışması gerçekleştiriliyor. 2003 yılında başlayan müzakereler sonucu 29 Ocak 2014 tarihinde hazırlık ve ikna etme süresi yaşandı. İmzadığımız bu anlaşma 2015 yılında da yürürlüğe girdi. Söz konusu anlaşmayla bizim açımızdan 125 kalem sanayi ürününde taviz verilirken, biz ise 140 tarım ürününde İran'a taviz veriyoruz. Bu anlamda ihracatımız 1/4'ini bu ülkeye gerçekleştiriyoruz." diye konuştu.
Seminerde daha sonra İhracatta Sağlanan Devlet Yardımları başlığı altında Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi, Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği, Pazara Giriş Belgelerinin Desteklenmesi, Türk Ürünlerinin Yurtdışında Markalaşması, Türk Malı İmajının Yerleştirilmesi, TURQUALITY'nin Desteklenmesi ile Yurtdışı Birim Marka ve Tasarım Destekleri, Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesi hakkında bilgiler verdi. Dış Ticaret Uzman Yardımcısı Dilan Can ise Pazara Giriş Engelleri ve Çözüm Yolları'nı anlattı.
Bu haber toplam 194 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.