Dolar ve Ruble savaşıyor Bombalar Muğla’ya düşüyor
Rusya’nın, Dolar’ın dünya ekonomisindeki hegemonyasına ve sömürüsüne son vermek için Milli Ekonomi Modeli’ni 2005 yılından itibaren hayata geçirmeye çalışması ve BRİC ülkeleri (Brezilya, Hindistan, Çin, Güney...
Rusya’nın, Dolar’ın dünya ekonomisindeki hegemonyasına ve sömürüsüne son vermek için Milli Ekonomi Modeli’ni 2005 yılından itibaren hayata geçirmeye çalışması ve BRİC ülkeleri (Brezilya, Hindistan, Çin, Güney Afrika, Rusya) ile kısmen uygulamaya geçirmesinin ardından, bir dönem iki ülke arasında yaşanan soğuk savaş bu yüzyılın başında yerini Para Savaşlarına bıraktı.
Rusya, ABD ve Batı’nın başta Ukrayna karışıklığına ve ekonomik yaptırım ve ambargolarına karşı, Kırım kozunu kullanması ve BRİC ülkeleri ile Rusya arasında yapılan ihracat ve ithalatlarda Ruble ve diğer ülkelerin para birimlerinin kullanılması çıkışı ile direnişini sürdürüyor. Bu gelişmeler sonucu Ruble’nin değer kaybetmesi de Rusya başta olmak üzere bazı ülkelerin ekonomisine olumsuz yansıyor.
Rusya’da özellikle inşaat sektöründe önemli yatırımları bulunan Türk İşadamları zorluklar yaşarken, Ruble’nin değer kaybından kaynaklanan ekonomik sıkıntı ülkemizin önemli ihraç kalemlerinden tarım sektörünün yanında Antalya ve Muğla bölgesine gelen Rus turistlerin sayısında düşüş yaşanması turizmi de sıkıntıya sokuyor.
“10 milyon Dolarlık mal teslim ediyoruz 6 milyon Dolar alıyoruz”
Fethiye'den Rusya'ya her gün yaklaşık 100 TIR turfanda sebze ve meyve gönderilirken, Rusya Rublesinin Dolar karşısında değer kaybetmesi, üreticilerin yanı sıra ihracatçıyı da zora soktu. Rusya'ya turfanda domates ve yaş sebze ihracatı yapan Muğla Büyükşehir Belediyesi Toptan Sebze Hali'nde, ihracatçılar Rusya'ya gönderdikleri sevkiyatın parasal değer kaybetmesinden yakınıyor.
İhracatçılar; "Rubleden dolayı zararımız büyük. Devletin yapabileceği tek şey karşılıklı görüşmek. Bu da çok zor. Rusya'da Rublenin Dolara karşı değer kazanması gerekiyor. Rusya pazarında böyle zararla gidecek olursak, Avrupa'dan başka pazarlar aramak zorunda kalacağız. Çünkü 10 milyon Dolarlık mal teslim ediyoruz, 6 milyon Dolar alıyoruz. Bunu devamlı karşılamamız zor. İhracatçı olarak biz zarar ederken, tabi üreticimiz de zarar edecek. Domatesin toptan alım fiyatı düşecek.
Rus tüketicinin alım gücü zayıfladı. Bu şekilde devam ederse hem biz ihracatçılar, hem de üreticiler büyük sıkıntı yaşayacak. Rusya'dan gelecek paramız eriyecek. Rublenin Dolar karşısında değer kaybetmesi bizim maliyetimizi arttırıyor. Irak pazarı da fazla talepte bulunmuyor. Bu yüzden üreticimizin malı elinde kalabilir. Biz Rusya'ya talebe göre sevkiyat yaptığımız için talep düşüyor. Bu yüzden ihracatçılar Rublenin karşısında zor durumda kaldı" dediler.
Bodrum turizmi dolaylı etkileniyor
Rusya ve ABD arasındaki gerginliğin ciddi anlamda olumsuz yansıdığı sektörlerden birisi de turizm. Bundan en çok etkilenecek olan turizm bölgelerinin başında Antalya geliyor. Rus turistlerin tercih ettikleri turizm bölgesi olan Antalya’ya gelecek olan Rus turistlerin sayısında önümüzdeki sezon ciddi ölçülerde düşüşler yaşanırken, Antalyalı turizmciler bu açığı kapatmak için iç turizme yöneliyor.
Muğlalı turizmciler ise her ne kadar Muğla turizminin Rusya’da önemli bir pazarı olmasa da dolaylı olarak başta Bodrum olmak üzere Muğla turizmine özellikle orta ve uzak vadede olumsuz etkileneceğini belirttiler. Turizmciler, iç turizmin lokomotifi sayılan Bodrum’un iç turizmdeki Pazar payının bir bölümünün Antalya’ya kayacağı endişesi yaşıyorlar.
Bu haber toplam 120 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.