DOMUZ GRİBİ VE GERGEDAN GRİBİ KORKUSUNA AÇIKLAMA

Son günlerde halk arasında yaygınlaşan domuz gribi ve gergedan gribi korkusuna MSKÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Ethem Acar açıklık getirdi. Doç Dr. Acar, Sağlık Bakanlığı tarafından domuz gribinin...

DOMUZ GRİBİ VE GERGEDAN GRİBİ KORKUSUNA AÇIKLAMA

Son günlerde halk arasında yaygınlaşan domuz gribi ve gergedan gribi korkusuna MSKÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Ethem Acar açıklık getirdi. Doç Dr. Acar, Sağlık Bakanlığı tarafından domuz gribinin var olduğuyla ilgili bir açıklama yapılmadığını, son dönemlerde artan gribal hastalıklarda ölümlerin sebebinin; hastaların influenza virüsünün alt tiplerinden birine yakalanması ve bunun yanında vücut direncini zayıflatan başka ek hastalıkların da olmasından kaynaklandığını belirtti.

Son günlerde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin acil servisi gribal vakalarla doldu taştı. Bununla birlikte halk arasında domuz gribi ve son dönemlerde gergedan gribi korkusu yaşanmaya başladı.

“DOMUZ GRİBİ DE GERGEDAN GRİBİ DE ‘İNFLUENZA’”

Muğla’da bazı hastalarda domuz gribi vakasının görüldüğü, ülkemizde ve dünyada geçtiğimiz yıllarda pek çok kişinin domuz gribi nedeniyle ölmesinin üzerine yaygınlaşan domuz gribi ve gergedan gribi korkusu üzerine bu hastalıklar hakkında bilgi veren MSKÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Ethem Acar şunları söyledi: “Gribal enfeksiyonu ‘İnfluenza’ ismini verdiğimiz bir virüsün A,B ve nadir olarak C alt tiplerinin oluşturduğu hastalık olarak tanımlayabiliriz. İnfluenza A ve B’nin birçok alt tipleri mevcut ve her yıl yeni bir alt tip yaygın hastalık oluşturabiliyor. Sonbahar ile başlıyor, kış aylarında pik yapıyor, ilkbahar aylarında son demlerinden sonra bitiyor. Yazın görülmüyor mu derseniz, görülebilir ancak kış aylarında havalar soğuyor, insanlar daha çok kapalı alanlarda yaşıyor, bu da insandan insana bulaşmayı daha çok arttırıyor. İnsana öksürükle, el temasıyla veya havada asılı kalmış virüsün solunum yoluyla alınmasıyla bulaşıyor. Bulaşma olduktan sonra da vücudumuzda hastalık öncesi belirtilerin henüz başlamadığı bir dönem sonrası semptomlar başlıyor ve yaklaşık 1 hafta kadar sürüyor. Hastalığı başkalarına bulaştırma ihtimalimiz de bu dönemde daha fazla.”

“İNFLUENZA VÜCUT DİRENCİ ZAYIFSA ÖLÜME NEDEN OLABİLİR”

Ölümlerin sebebinin bu dönemde direkt olarak domuz gribi ve gergedan gribinden kaynaklanmadığını, vücut direncini zayıflatan başka hastalıklar sonucu influenza virüsünün etkili olduğunu belirten Acar, bu hastalıkların hangi durumlarda ölüme yol açtığını şu ifadelerle açıkladı:

“Gribal enfeksiyon denince aklımıza domuz gribi, kuş gribi geliyor. Bu sene de halk arasında gergedan virüsü ismi yaygın. Bunların normal gribal enfeksiyondan farkı var mı dersek eğer; bu hastalıkların tamamı İnfluenza virüsü, sadece farklı alt tipler. Bakanlık bu seneki hastalığa sebep olan virüsün yukarıda saydığımız virüs alt tiplerinden kaynaklanmadığını ifade etti ama sonuç olarak medyatik adı ne olursa olsun influenza çok bulaşıcıdır, toplumun çok büyük kısmını hasta eder, kişinin vücut direncini düşürecek başka bir hastalığı da varsa (KOAH, kanser, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği, immün yetmezlik sendromları… vb gibi) ilerleyerek akciğer enfeksiyonu, orta kulak enfeksiyonuna sebep olabilir. Bu durumda ölümlere kadar giden hastalık sürecine sebep olabilir. Bu noktada vücut direncimizi düşürmemek ve ciddi ek hastalığı olan hastaların riskli olduğunu vurgulamak önemlidir.”

Doç.Dr. Acar, domuz gribinin ülkemizde ilk görüldüğü dönemde insan vücuduna ilk defa giren bir virüs olduğu için bu virüse karşı bağışıklık kazanılmadığından dolayı ölümlere yol açtığını, daha sonraki dönemlerde ise ek hastalıkları olan, bağışıklık sistemi zayıflamış insanlarda ölümlere neden olduğunu kaydetti.

Haber:Sevil Yılmaz

Bu haber toplam 161 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.