EGEGEP ile 25 milyarlık yatırım

Aralarında Muğla ilindeki yatırımların bulunduğu Ege Gelişim Projesi (EGEGEP) ile toplam 25 milyar TL’lik 4 bin 547 yatırım Ege ve Muğla’nın hizmetine sunuluyor.Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hayata geçirilecek...

EGEGEP ile 25 milyarlık yatırım

Aralarında Muğla ilindeki yatırımların bulunduğu Ege Gelişim Projesi (EGEGEP) ile toplam 25 milyar TL’lik 4 bin 547 yatırım Ege ve Muğla’nın hizmetine sunuluyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hayata geçirilecek Ege Gelişim Projesi (EGEGEP) ile Ege’ye 25 milyar TL’lik dev yatırım yapılacak. İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Muğla, Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak illerini kapsayan EGEGEP ile 4 bin 547 adet proje Egelilerin hizmetine sunulacak.

EGEGEP ile ilgili olarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan verilen bilgide; “25 milyar TL’lik dev yatırım EGEGEP ile ege illeri şaha kalkacak ve Muğla’da bu dev projeden nasibini fazlası ile alacak” denildi.

Bakanlık yetkilileri; EGEGEP ile 2019 yılı sonuna kadar Muğla’da sulamadan içmesuyuna, hidroelektrik enerjiden dere ıslahlarına, ağaçlandırmadan, tabiat turizmine, meteorolojik gözlem ağına kadar birçok dev eseri hayata geçireceklerini kaydetti.

EGEGEP ile mavi ile yeşilin ortak noktası olan Muğla’da dev yatırımlar gerçekleştireceklerini ifade eden yetkililer; “Tamamlanan ve tamamlayacağımız 21 adet baraj, gölet ve 32 adet sulama tesisi ile 166.025 dekar araziyi suya kavuşturacağız. Bölge çiftçisinin cebine yılda 148 milyon TL ilave para girmesini sağlayacağız” diye konuştu.

Muğla’nın içme suyu güvence altına alınıyor

81 il için içmesuyu eylem planı hazırlayarak bütün şehirlerimizin içmesuyu problemini çözdüklerini anlatan bakanlık yetkilileri, Muğla ve ilçelerinin uzun vadeli içmesuyu ihtiyacını karşılayacaklarını ifade etti.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen Bodrum İçmesuyu Projesi ile Bodrum ve 9 yerleşim yerinin (Bitez, Gündoğan, Konacık, Ortakent-Yahşi, Turgutreis, Gümüşlük, Yalıkavak, Göltürkbükü ve Yalıçiftlik) 2040 yılına kadar olan içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacı karşılandı.

Milas İçmesuyu Projesi kapsamında ise ilçe merkezi ve Beçin Beldesi’nin 2045 yılına kadar ihtiyaç duyulan içmesuyu, Akgedik Barajı’ndan alınacak yıllık 4,94 milyon m3 su ile karşılanacak. Ayrıca, Muğla şehir merkezi ile Ula İlçesi Grup Köylerinin (Çıtlık, Yeşilçam, Esentepe, Şirinköy,  Akçapınar, Kızılkaya, Ataköy) 2060 yılına kadar olan içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacının Sandras-Çövenni ve Gürsu Kaynaklarından karşılanması maksadıyla proje çalışmaları devam ediyor. Proje tamamlandığında yöreye yılda 19.09 milyon m³ içmesuyu sağlanacak.

Yetkililer; “EGEGEP ile 2019 yılı sonuna kadar bölgeye toplamda 9 adet içmesuyu tesisi kazandıracağız ve 570 bin kişiye ilave içmesuyu temin edeceğiz. Ayrıca, 104 adet dereyi ıslah ederek, 95.998 dekar araziyi de taşkınlardan koruyacağız” dedi.

111 milyon fidan toprakla buluşturulacak

Son 13 yılda 3 milyar 250 milyon fidanı toprakla buluşturarak Türkiye’nin Dünya genelinde en fazla ağaçlandırma yapan ilk 3 ülke arasına girdiğini belirten bakanlık yetkilileri, “Muğla’da EGEGEP’te dahil tamamladığımız ve hizmete alacağımız projeler ile 2019 yılı sonuna kadar 1 milyon 20 bin dekar arazide çalışma yaparak takriben 111 milyon adet fidanı toprakla buluşturacağız. Ayrıca, gelir getirici tür ağaçlandırma çalışmaları kapsamında 3.700 dekar arazide badem, ceviz, dut, gibi türlerde ağaçlandırma yapacağız. Trüf mantarı üretim ormanı oluşturarak, salep orkidelerinin yayılış alanlarını genişleteceğiz” diye konuştu.

Mavi ile Yeşilin her tonu muğla’da buluşuyor

Yetkililer;  son 12 yılda Muğla’da 2 adet bal ormanının tesis edilerek yöre halkının hizmetine sunulduğunu ifade ederek, “2019 yılı sonuna kadar EGEGEP ile 2 adet şehir ormanı, 5 adet bal ormanı, 107 adet mesire yeri başta olmak üzere her alanda birçok tesisi tamamlayarak hizmete açacağız. Vatandaşlarımıza rahat nefes alacakları alanlar oluşturmaya devam edeceğiz” dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkilileri; “Bölgede alternatif turizm imkanlarını geliştirmek maksadıyla çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Bu kapsamda, mavi ile yeşilin her tonunu eşsiz bir ahenkle gözler önüne seren Muğlamızın tabii zenginliklerinin ortaya çıkarılması ve koruma-kullanma dengesi gözetilerek turizme kazandırılması maksadıyla Muğla Tabiat Turizmi Master Planı hazırlayarak uygulamaya koyduk” dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan plan kapsamında önerilen etkinlik alanları içinde öne çıkan yerler arasında; Ölüdeniz Babadağ Türkiye'de ve Dünya'da ender bulunacak güzellikteki yamaç paraşütü alanlarından biri olarak, tabiat yürüyüşü için Köyceğiz’deki yaylalar Beşparmak Dağları, Gökova’nın verimli, yemyeşil düzlüğünden başlayarak sırtını Sakar’ın dik yamaçlarına dayayan Akyaka ve Dalaman Çayı da rafting için en elverişli nehir olarak bulunuyor.

Bölgenin Meteorolojik Ağı daha da geliştirilecek

Son 12 yılda Muğla’da 27 adet Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (OMGİ), 1 adet Meteoroloji Radarı ve 1 adet Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi kurduklarını kaydeden yetkililer; “ 25 milyar TL’lik dev yatırım projemiz EGEGEP ile 11 adet OMGİ’yi daha Muğla’ya kazandırmayı hedefliyoruz. Böylece daha isabetli hava tahminleri ile hem çiftçilerimizin yüzünü güldüreceğiz hem de vatandaşlarımızın ve turistlerin hava durumu hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlayacağız.” diye konuştu.

Bu haber toplam 163 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.