Görenler füze rampası sanıyor !

Muğla'nın Ula ilçesine bağlı 'Sakin Kent' unvanlı turistik Akyaka Mahallesi'nde eski sporcu ve aynı zamanda Fenerbahçe Yönetim Kurulu Üyesi Turan Şahin (75) tarafından 52 dönümlük arazide deneme, araştırma amaçlı oluşturulan,...

Görenler füze rampası sanıyor !

Muğla'nın Ula ilçesine bağlı 'Sakin Kent' unvanlı turistik Akyaka Mahallesi'nde eski sporcu ve aynı zamanda Fenerbahçe Yönetim Kurulu Üyesi Turan Şahin (75) tarafından 52 dönümlük arazide deneme, araştırma amaçlı oluşturulan, 1300 fidanın yer aldığı avokado bahçesi dikkat çekiyor. Aşırı soğuktan ve güneşten korumak için kafes içine alınan fidanları görenlerin kimisi füze rampası, kimisi tuvalet, kimisi ise türbe zannetmesi, esprilere neden oluyor. Şahin, bekledikleri verimi almaları halinde 500 dönüm alana daha avokado fidanı dikmeyi hedeflediklerini söyledi.

Sinem Karakaya

Muğla'nın Ula ilçesine bağlı 'Sakin Kent' unvanlı turistik Akyaka Mahallesi'nde bulunan Avokado bahçesi sahibi eski sporcu ve aynı zamanda Fenerbahçe Yönetim Kurulu Üyesi Turan Şahin (75), futbol hayatından sonra tarıma yöneldi. Bulgaristan doğumlu Şahin, geçmiş soyunu araştırmak için Muğla'ya gelerek, Muğla'da bir ilk olan ve yeşil altın olarak nitelendirilen Avokado üretimini Tarım ve Orman İl Müdürlüğü desteğiyle hayata geçirdi. 52 dönümlük arazisinde bin 300 adet Avokado ağacı bulunan Şahin, önümüzdeki dönemde de bin 500 ağaç daha dikmeyi hedefliyor.

Bölge halkı tarafından dikkat çeken avokado bahçesini görenler, aşırı soğuktan ve güneşten korumak için kafes içine alınan fidanları kimisi füze rampası, kimisi tuvalet, kimisi ise türbe zannediyor.

“ÜLKEMİZDE YETİŞEN BİR BİTKİYE PARA VERİLMESİ AĞIRIMA GİTTİ”

Avokado yetiştirebilmek için büyük bir yatırım yaptıklarına dikkati çeken Şahin, "Yaptığım tetkikler ve araştırmalar sonrasında Türkiye olarak biz bu bitkisi için 2019, 2020 yılları içinde Güney Amerika ve Güney Afrika'ya toplam 113 milyon dolar gibi bir para ödemişiz. Üretime geçtiği zaman bu sayı 3'e katlanacak. Bu meyvenin toplanması, paketlenmesi, buzhaneye nakliyesi var. Buna bağlı olaraktan lojistik sektörü ile de ilişkimiz oluyor. Yeri geldi mi İstanbul'a gidiyor. Bunu da nakliyeciler yapıyor ve bu sayede onlara da bir iş kaynağı çıkmış oluyor. Dolayısıyla istihdama katkısı oluyor. Ülkemizde yetiştirilebilecek bir meyve için, yani avokado için, yurtdışına her sene 113 milyon dolar para ödüyoruz. Yani bu meyve ülkemize ithal geliyor. Ülkemizde yeni yeni yetiştirilmeye başlanıyor. Dolasıyla ülkemizin ihtiyacı çok. Bizim gibi Avrupa'nın da ihtiyacı çok ve bu meyve Akdeniz kuşağında yetişiyor. Dolayısıyla Almanya, İngiltere gibi ülkelerde yetiştirilmiyor. Biz ise Anamur'dan başlayıp İzmir'e kadar bu meyveyi yetiştirilebiliyoruz. Dolayısıyla böyle bir vizyon projesine başladık. Umarım bunun faydalarını alırız, emeklerimiz boşa gitmez. Çalışmadan, emek vermeden hiçbir başarının elde edilemeyeceğini özellikle sporda öğrendim. Önce hayal kuracaksınız, sonra isteyeceksiniz ve çalışacaksınız sırrım bu. Ayrıca sevmekte önemli. Ben fidanlarımla konuşuyorum. Onları motive ediyorum ve bu işe de yarıyor, bitki daha iyi bir gelişim gösteriyor. Ben bunu yaşadım. Ben bazı denemeler yapıyorum ve onlarda da bunu görüyorum. Aynı zamanda bu ürünle bire bin katarak üreticisine ve bölgesine kazanç sağlıyoruz” dedi.

“KİLOSU 50 TL ALICI BULUYOR”

Şahin, “Avokadonun bu sene toptan fiyatı 6 TL olacak diye tahmin ediyorum. Manav ve marketlerde ise 8-10 TL gibi bir fiyat olacağını düşünüyorum. Yani toptan alınırsa kilosu da 50 TL gibi bir fiyata geliyor. Marketlerde filelenip süslenirse fiyatı gittikçe artıyor. 5-6 tanesi 1 kiloya tekamül ediyor. Biz bunları 2020 yılının mayıs ayında ektik. Bu sene hava şartlarından dolayı ekimi biraz geciktirdik. Kavurucu hava sıcaklığından dolayı ekimini erken yaptığımız bitkiler kurudu. 3 sene sonra kılavuz meyve denen meyvelerini alacağız bunların ama bunu ticarileştirmeyeceğiz. Ya tohumlarını alacağız ya da büyümesine meydan vermeden toplayacağız. Ağacın kendine güç vermesini sağlayacağız ancak 4. seneden itibaren ticari yönüne bakmaya başlayacağız. Yani 4-5 senelik bir sabır dönemi olacak. Çevrenizdeki arkadaşlarımız bu avokado bahçesi için çok ilgili davrandılar. Bazı arkadaşlarımızın bahçelerinde var ama ticari ve besin değerini bilemiyorlar.”

“SULAMA TESİSİMİZİ TAMAMEN DİJİTAL OLARAK AYARLI”

Sulama tesisinin digital olarak ayarlı olduğunu söyleyen ve yeri geldiğiniz zaman İstanbul’dan dahi kontrol edebildiğini söyleyen Şahin, “Sulama tesisimizi tamamen dijital olarak ayarladık. Gerek olduğunda İstanbul'dan kumanda edebiliyorum. Bunu şuan faaliyete geçirmedik ama yakın zamanda, fidanlar büyüyünce, faaliyete geçireceğiz. Ülkemizin ve Muğla’mızın ihtiyacı olan dijital ve modern tarıma ilk adımı atmış bulunuyoruz. Burası Deli Mehmet rüzgarını alan bir yer ve ağaçlarımız da çok gevrek olduğu için kolay kırılan bir ağaç olmasından dolayı fazla estiğinde dalları kırılıyor. Biz gerekli önlemleri aldık. Etrafa da büyük çam ağacı fidanlarını diktik, zamanla birbirlerini koruyacaklarını düşünüyoruz. Yerli vatandaşlarımız da bize 'Akyaka'ya bir Akyaka değeri daha kattınız' diyorlar. Yukarıdan bakıldığında farklı bir görünüm oluyor” dedi.

Bu haber toplam 228 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.