“İhaleler kamu vicdanını yaraladı”

Dalaman ve Göcek Koylarının Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ihaleye verilmesi kamuoyunda büyük tartışma ve tepkilere neden oluyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, koyların, kapanan İl...

“İhaleler kamu vicdanını yaraladı”

Dalaman ve Göcek Koylarının Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ihaleye verilmesi kamuoyunda büyük tartışma ve tepkilere neden oluyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, koyların, kapanan İl Özel İdaresi tarafından Orman İşletme Müdürlüğü yerine Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesi gerektiği hatırlatılarak; “ Yapılan ihaleler hukuka aykırıdır ve kamu vicdanını çok derinden yaralamıştır.”denildi.

Muğla’nın büyükşehir statüsüne geçmesinin ardından kapanan İl Özel İdare tasarrufundaki koy, mesire yeri ve dinlenme alanlarının ihale yoluyla kiralanmasına tepkiler giderek büyüyor.

Son olarak Dalaman ve Göcek’teki bazı koyların ihalesi önceki gün protesto eylemleri altında Dalaman Orman İşletme Şefliği binasında yapılmıştı.

Akbük için 110 bin, Bedri Rahmi için 90 bin, Göbün için 120 bin ve Küçük Sarsala için 80 bin lira yıllık muhammen bedel tespit edilmişti. 12 kişi ve firmanın teklif verdiği Akbük ve Bedri Rahmi koylarının ihalesini Dalaman’da kafeterya işletmeciliği yapan Hüseyin Gülen kazandı. Gülen, Bedri Rahmi koyu için yıllık KDV hariç 902 bin lira, Akbük Koyu için KDV dahil 1 milyon 250 bin lira vererek kazandı. İhaleye, koylarda mevcut işletmeci köylülerden katılan olmaması dikkat çekti.

İhaleler ile ilgili olarak Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamada, ihalelerin hukuka aykırı olduğu ve kamu vicdanını derinden yaraladığı vurgulandı.

Açıklamada; “ Göcek koylarında bulunan Taşyaka, Küçük Sarsala, Akbük ve Göbün koylarının 2014 yılı Mayıs ayında özel idare tarafından Dalaman Orman İşletme Müdürlüğüne devredildiği bildirilmiştir. Ancak, 31 Mart 2014 tarihi itibariyle Muğla ili büyükşehir statüsü kazanmış ve o tarih itibariyle Muğla İl Özel İdaresinin tüzel kişiliği sona ermiştir. 2014 yılı Mayıs ayında İl Özel İdaresi tarafından böyle bir devrin yapılması hukuken mümkün değildir.”denildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın devir işlemlerinin hukuka uygunluğu açısında endişe uyandırdığını altı çizilen açıklama şu görüş ve bilgilere yer verildi:

18/04/2014 tarihli ve 28976 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Orman Kanununun 17/3 ve 18'inci maddelerinin uygulama yönetmeliğinin geçici 4. maddesi gereğince bu alanlar Muğla Büyükşehir Belediyesinin sorumluluğunda bulunmasına karşın, 18 Nisan 2014 tarihinde bu yönetmelik yürürlükte olmasına rağmen son defa toplanan Muğla Valiliği Devir, Tasfiye ve Paylaştırma Komisyon kararında da Muğla Büyükşehir Belediyesine devri konusunda herhangi bir karar alınmamıştır.

Ayrıca, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın bu alanlar üzerinde yaptığı tescil işlemini iptal ederek Muğla Büyükşehir Belediyesine kapanan İl Özel İdaresine tanınan aynı haklar ile devrini yapması gerekirken, bu alanları ihale yoluyla kiralamak istemesi hem hukuka aykırılık teşkil etmekte hem de kamu vicdanını derinden yaralamaktadır.

Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak, yetki ve sorumluluğu kamu adına ilgili mevzuatla bize verilmiş olan,  güzellikleri ile korunması gereken tüm koylarımız ve ormanlarımız üzerinde yapılmak istenen bu işlemler için bugüne dek tüm hukuki girişimlerde bulunulmuş ve bulunulmaya devam edilecektir.”

Bu haber toplam 228 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.