İHRAÇ DOMATESLER ELDE KALDI

İstanbul’da kilosu 8 TL’ye kadar çıkan domatesin Fethiye halinde kasası 40 kuruşa kadar düştü. İstanbul’un yanı sıra yurt dışına ihraç edilecek domatesler üreticinin elinde kaldı.İstanbul semt pazarlarında kilosu 8 TL,...

İHRAÇ DOMATESLER ELDE KALDI

İstanbul’da kilosu 8 TL’ye kadar çıkan domatesin Fethiye halinde kasası 40 kuruşa kadar düştü. İstanbul’un yanı sıra yurt dışına ihraç edilecek domatesler üreticinin elinde kaldı.

İstanbul semt pazarlarında kilosu 8 TL, İzmir ve Ankara pazarlarında 4-5 TL olan domatesin Fethiye’nin Karaçulha beldesindeki Batı Akdeniz Hal Birliğinde kasası 1 TL, kilosu 20-40 kuruşa düştü.

Kamyoncuların İstanbul haline yönelik uyguladığı boykot ve Rusya'da etkili olan aşırı soğuklar üreticiye kadar yansıdı. Türkiye'nin en büyük tüketicisi konumunda bulunan İstanbul'a mal gitmeyince, üreticiler hale getirdikleri domatesi satmak için saatlerce beklemeye başladı. Kamyoncuların İstanbul’a yol yasağı koymaları nedeniyle komisyoncular, İstanbul’a mal gönderemeyince; üreticiler de ürünlerini yakın illerden gelen pazarcılara çok düşük ücretler karşılığında satmaya başladı.

Karaçulha Belediye Başkanı Yusuf Çaylı, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Kamyoncuların İstanbul hallerine Fethiye’den yaş sebze meyve götürmemesi ve ihraç edilen ülkelerden Rusya’da hava sıcaklığının çok düşük seviyede olmasından dolayı bölgemizdeki turfanda sebze fiyatı üzücü bir hal aldı. Domatesin toptan kilosu 20-40 kuruşa kadar düştü. Halde en iyi domates 80 kuruşa zor satılıyor. Çiftçilerimiz mağdur durumda. Tohum, fidan, gübre ve diğer nedenlerden dolayı fiyatın 1 TL‘nin altına düşmemesi lazım.Şu an ihracattaki desteklemeler yetersiz. İstanbul’daki yol yasağı boykotu durdurulabilirse pazarda hareket üretici lehine gelişebilir.”

Üretici mağdur

Yıllardır üreticilik yaptıklarını söyleyen Mustafa Kazak da, halde saatlerdir domates satmak için beklediğini belirtti. 20 kilo gelen domates kasasını 1 TL‘den satamadığına işaret eden Kazak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz bu domatesi üretmek için 4-5 kişi çalıştık. Tohum, fidan ve gübre kullandık. Düştüğümüz hal ortada. Satamazsam dereye dökeceğim. Saatlerdir domates satmak için bekliyorum. Kilosunu 20-25 kuruştan satamadık.Sadece bir fidanı 1,5 TL‘ye aldık. Gübre, ilaç, naylon ve diğer giderlerle beraber domatesin kilosu en az 1 TL olmalı. Şu an havaların çok soğuk olmasından dolayı ve İstanbul’daki hallere kamyoncuların yaş sebze ve meyve götürmemeleri nedeni ile fiyatlar çok düşük ve domates almıyorlar.Sadece çevreden gelen pazarcılar domatesi düşük ücretle alıyor. Biz bu yıl bittik."

Tırlar soğukta bekliyor

Fethiye’den başta Rusya olmak üzere yurt dışına yaş sebze ve meyve gönderen ihracatçılarda TIR'ların eksi 37 derecede beklediğini kaydetti. Salih Viran, soğuktan malları indiremediklerini belirterek şöyle konuştu: ”Rusya’ya gönderdiğimiz yaş sebze ve meyveler eksi 37 derece soğuk nedeni ile TIR'larda bekletiliyor.Soğuk sebebiyle yeni mal gönderemiyoruz. İstanbul’a da şu günlerde mal yapamıyoruz.”

Bu haber toplam 176 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.