Kalpteki delik ameliyatsız kapatıldı
Fethiyeli Zarife Elmas ( 65 ) yıllarca kalbinde delik olduğunu bilmeden yaşadı. Son yıllarda belirginleşen çabuk yorulma, halsizlik, nefes darlığı ve çarpıntı şikayetleri ile Muğla Özel Yücelen Hastanesi Kardiyoloji Polikliniğine...
Fethiyeli Zarife Elmas ( 65 ) yıllarca kalbinde delik olduğunu bilmeden yaşadı. Son yıllarda belirginleşen çabuk yorulma, halsizlik, nefes darlığı ve çarpıntı şikayetleri ile Muğla Özel Yücelen Hastanesi Kardiyoloji Polikliniğine başvurdu. Yapılan ekokardiyografi ile Patent Duktus Arteriyosus tespit edilen hastaya Yard. Doç. Dr. Nuri Köse tarafından kalp kateterizasyonu uygulanarak delik kateterle kapatıldı.
Anjiyo sırasında gerçekleştirilen yöntem hakkında bilgi veren Muğla Özel Yücelen Hastanesi Kardiyoloji Doktoru Yardımcı Doçent Nuri Köse “ Duktus Arteriyosus sol akciğer atardamarı ile inen aort damarı arasında bebek anne karnında iken hayati öneme sahip bir damarsal oluşumdur. Doğumdan sonra fizyolojik kapanma yeteneğindedir. Zamanında doğan bir bebekte 3 aydan sonra duktus halen açıksa Duktus Arteriyosus Açıklığı (PDA) vardır. Bu olgular genelde çocukluk ve gençlik yıllarında tespit edilir. Bazı vakaların teşhisi ise yetişkin yaşlara kadar gecikebilmektedir. Damar ne kadar genişse kalbi o kadar çok etkilemektedir. Geniş defektli vakalarda nefes darlığı, aşırı terleme, çabuk yorulma, yeterli kilo alamama ve çarpıntı görülebilir. Tanı, muayene sırasında üfürüm duyulması veya kalp yetersizliği bulgularının belirlenmesi ile konur ancak kesin tanı için ekokardiyografi vazgeçilmez bir araçtır. Yeni doğan bebeklerde ilaçla deliğin kapanması sağlanabilir. Daha sonraki yaşlarda kendiliğinden kapanmayan geniş defektli vakalarda tedavi ameliyat ya da kasık damarından girilerek kateterizasyon yöntemiyle açıklığın “coil” veya “tıkaç” denilen cihazlarla kapatılmasıdır. Patent Duktus Arteriyosusun kateterle kapatılması; çoğu kez genel anesteziye gerek olmaması, kısa işlem süresi, hastanede yatış süresinin kısa olması, başarılı ve güvenli oluşu, cerrahinin muhtemel olumsuz sonuçlarına yol açmaması gibi nedenlerle son yıllarda tercih edilen tedavi yöntemi haline gelmiştir. Biz de hastamızda Amplatzer PDA Oklüzyon Cihazı kullanarak duktusun kapatma işlemini gerçekleştirdik. Düzenli olarak kontrollere gelen ve uyumlu bir hasta olan Zarife Teyze’mizi sağlığına kavuşturduğumuz için mutluyuz ” dedi.
Kontrol sonrası gözlerinde yaşam ışığını gördüğümüz Zarife Elmas ise “ Kalbimdeki delik kapatıldıktan sonra kendimi daha rahat hissediyorum. Doktorum Nuri Bey ve ekibine beni sağlığıma kavuşturdukları için çok teşekkür ediyorum ” diyerek doktoruna ve hastane çalışanlarına teşekkür etti.
Bu haber toplam 145 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.