Kamu Binalarının asansörleri yetersiz

Muğla Hür Düşünce Platformu’nun aylık toplantısına konuk olan Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ahmet Bayramer ve personeli, gelen sorular üzerine son günlerde sıkça yaşanan asansör kazaları ve denetimleri konusunda platform...

Kamu Binalarının asansörleri yetersiz

Muğla Hür Düşünce Platformu’nun aylık toplantısına konuk olan Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ahmet Bayramer ve personeli, gelen sorular üzerine son günlerde sıkça yaşanan asansör kazaları ve denetimleri konusunda platform üyelerine bilgi verdiler. Müdürlük yetkilileri, belediyelerin A tipi muayene kuruluşları ile yasal zorunluluk olan protokole yanaşmadıkları ve otellerde denetim yapamadıklarını söylerken, geçen ay yapılan denetimlerde kendi hizmet binaları dahil 9 kamu kurumunun asansörünün mühürlendiğini açıkladılar.

“Belediyeler Protokole yanaşmıyor”

Muğla Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü Makine Mühendisi ve Muğla’nın tek denetim memuru olan Makine Mühendisi Nebahat Sucu, asansör bakım ve işletme yönetmeliğinin bakanlıkları tarafından İçişleri Bakanlığına protokol ile devredildiğini söyledi. Sucu, İçişleri Bakanlığı’na bağlı belediyelerin de A tipi muayene kuruluşu ile bakım protokolü imzalaması gerektiğini, fakat Muğla’daki birçok belediyenin bu protokolü imzalamadığını söyledi. Sucu, “Bazen toplama asansörler yapılıyor, bazen de belgesiz, merdiven altı tabir ettiğimiz firmalar ile çalışıyorlar. Denetime gittiğimizde bizim sıkıntımız binanın mimarisinden kaynaklanan sıkıntılardır. Binanın çatısını veya kıyı boşluğunu yıkmaya bizim gücümüz yetmeyecektir. Dolayısı ile biz bu asansörler üzerinde mecburen idari işlem yapıyoruz, firmalara cezalar yazıyoruz. Daha geçen ay içerisinde Muğla’da 9 kamu kuruluşuna ait asansörü mühürlemek zorunda kaldık. Bu asansörler kamuda vatandaşların sürekli olarak kullandığı asansörler. Can kaybı olduktan sonra mühürlemenin bir anlamı yok. 2004 yılından önceki asansörlerde ‘Asansör bakım işletme yönetmeliği’ dediğimiz yönetmelik var. Bu olay artık Bakanlığımız protokol ile İçişleri Bakanlığına, dolayısı ile yapı ruhsatı veren belediyelere devretti. Yönetmelik gereği, asansörlerin yıllık kontrol faaliyetlerinin sürdürülebilirliğine ilişkin olarak herhangi bir A tipi muayene kuruluşu ile protokol imzalanması ve yıllık kontrolün yaptırılıp yaptırılmadığının denetimine dair sorumluluk belediyelere aittir. Asansör yıllık kontrolünde tespit edilen uygunsuzluklar giderilmeden kullanılmaya devam edilen asansörlerin, asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliğine göre belediyeler tarafından kullanım dışı bırakılmasına dair zorunluluk bulunmasına rağmen, bu sorumluluk belediyelerin büyük çoğunluğu tarafından yerine getirilmemektedir. Yılda bir kez bu asansörler bakım yapılmak ve teste tabi tutulmak zorunda. Bugüne kadar maalesef birçok belediyemiz bu protokolü yapmadılar ve asansörler maalesef incelenmedi” dedi.

“Oteller denetimden kaçıyor”

Makine Mühendisi Nebahat Sucu, özellikle turizm yörelerindeki otellerin denetim için turist rahatsız olmasın bahanesi ile denetimden kaçtıklarını belirterek, “Geçen ay içerisinde Manisa’da yapılan bir toplantıda, Muğla, Ege Bölgesinde denetim konusunda en geride kalan iller arasında seçildi. Nedeni de özellikle turizm bölgelerimizdeki otellerde denetim yapamamamızdan kaynaklanıyor. Otele gittiğimizde otel yönetimi denetim için bizi sahaya almıyor. Otelde turist bulunduğunu ve turistin rahatsız edilemeyeceğini mazeret gösteriyorlar” dedi.

“Belediyeler bilinçsiz”

Binaların yapı ruhsatını veren belediyelerin yapı denetimi konusunu yeterince ciddiye almadıklarını açıklayan Sucu, “Yapı ruhsatı veren birimlerin yapı denetimi konusunu yeteri kadar bilmediklerini veya yeteri kadar konunun üzerine gitmediklerini düşünüyorum. Bizim tek istediğimiz belediyelerin bize daha sıcak yaklaşmaları. Belediyeleri aradığımda rica minnet yalvararak protokolü yapmalarını, bunun bir sorumluluk olduğunu ve Resmi Gazete de bunun yayımlandığını açıklama yapma zorunluluğunda kalıyorum” dedi.

Kamu binaları geçer not almadı

Muğla Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ahmet Bayramer, mühürlü olan kamu binalarının mühürlerinin eksikler giderildikten sonra kullanıma açılacağını belirterek, “Resmi kurumların denetimlerini yaptık. Onlar da çok da geçerli not alamadı. Özellikle TSE’den test için çağırdığımız ekip, bu asansörler için olumsuz cevap verdi. Biz bunları rapor haline getirdik. O raporda eksik olan konular belirtildi. Mühürlü olan kamu kurumlarının asansörleri eksiklerini yerine getirdikten sonra kullanıma açılacak. Bazı kurumlardaki asansörlerin makine daireleri arşiv odası olarak kullanılmış. Biz bunları mühürlemeye kalktığımız zaman gereken neyse yerine getirdiler. Şu anda resmi kurumları denetlemeye devam ediyoruz” dedi.

Kendi binalarının asansörünü de mühürlediler

Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ahmet Bayramer, kamu kurumlarına yaptıkları denetimlerde kendi müdürlük binasının da bulunduğu Recai Güreli Caddesi 3 Nolu Özel İdare İşhanındaki asansörde yapılan denetim ve testte asansörün kullanımının sakıncalığı olduğu için mühürlediklerini söyledi. Bayramer, asansörün riskli bir makine olması nedeniyle her gün vatandaşlar tarafından sürekli kullanıldığını, bu riski özel veya kamu olsun kimsenin göz ardı etmemesi gerektiğini belirtti.

Muğla il genelinde yaklaşık 35 bin asansör bulunduğu öğrenilirken, denetim için Muğla’da sadece Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü bünyesinde tek makine mühendisinin bulunduğu açıklandı.

Bu haber toplam 184 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.