Kaya mı, Kayı mı?

Fethiye, 20 Eylül Pazartesi günü mini bir referanduma gidiyor. Kayaköy’ün bir Rum köyü değil Türk köyü olduğunu tarihi arşiv ve belgelerle ortaya konulurken, Fethiyeliler köyün adının Kayı mı yoksa Kaya mı olarak kalacağına...

Kaya mı, Kayı mı?

Fethiye, 20 Eylül Pazartesi günü mini bir referanduma gidiyor. Kayaköy’ün bir Rum köyü değil Türk köyü olduğunu tarihi arşiv ve belgelerle ortaya konulurken, Fethiyeliler köyün adının Kayı mı yoksa Kaya mı olarak kalacağına sandıkta belirleyecekler.

Fethiye ilçesinde bulunan mübadele ile Rumlardan kalma dünyaca ünlü Kayaköy'ün Osmanlı arşivlerinde 'Kayı' adında Türk köyü olduğu iddiası ile isminin değiştirilmesi için 5 bin imza toplanmıştı.

Fethiye Belediye Meclisi yılda 80 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Kayaköy'ün adının değiştirilmesi için referandum kararı almıştı. Fethiye Belediye Meclisinin 2 mart Pazartesi günü aldığı Kayaköy isminin kayı olarak değiştirilmesi ile ilgili referandumun 20 eylül Pazar günü yapılacak. Fethiye Belediye Meclisinin , Mart ayı olağan toplantısında Belediye Başkanı DP’li Behçet Saatcı başkanlığında yapılan toplantıda Meclis, Yörük Türkmen araştırmacısı ve sosyal bilimler öğretmeni Eren Fehmi Eroğlu’nun, Kayaköy adının ’Kayı’ olarak değiştirilmesini öngören dilekçesini görüşmüştü. İmar ve Diğer İşler Komisyonu tarafından incelenen ve referandum yapılması önerilen dilekçe, mecliste yeniden ele alınarak referandum yapılmasına karar verilmişti.

Rumlardan önce Türkler vardı

Yörük Türkmen araştırmacısı ve sosyal bilimler öğretmeni Eren Fehmi Eroğlu, Genel Türk Tarihi Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Gökçe ve Fethiye Yörük Türkmen Derneği Başkanı Ramazan Kıvrak, Rum köyü olarak bilinen Kayaköy’ün Osmanlı arşivlerinde ’Kayı’ adında Türk köyü olduğu iddiasını ortaya atarak Kayaköy isminin Kayı olarak değiştirilmesi için Fethiye Belediye Meclisine dilekçe vermişlerdi. Sanal alemde dahil yaklaşık 5 bin’e aşkın imza toplamışlardı. Köyün çevresindeki ev ve cami kalıntılarıyla mezar taşlarında ’Kayı’ damgasına rastladıklarını belirten araştırmacılar, bölgede Rumlardan önce Türklerin yaşadığını öne sürmüşlerdi.

Bu haber toplam 218 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.