Kore şehitleri Bodrum'da anıldı
Türkiye Muharip Gaziler Derneğinin ülke genelinde düzenlediği Kore Şehitlerini Anma Etkinlikleri kapsamında derneğin Bodrum Şubesi de düzenlediği etkinlik ile şehitleri andı.Türkiye Muharip Gaziler Derneği Bodrum Şubesi tarafından...
Türkiye Muharip Gaziler Derneğinin ülke genelinde düzenlediği Kore Şehitlerini Anma Etkinlikleri kapsamında derneğin Bodrum Şubesi de düzenlediği etkinlik ile şehitleri andı.
Türkiye Muharip Gaziler Derneği Bodrum Şubesi tarafından Kore Savaşı Şehitleri için anma etkinliği düzenlendi. Derneğin Bodrum Şubesinde gerçekleşen etkinliğe Kore ve Kıbrıs Gazileri yanı sıra Kore Savaşı'ndan gazi olarak dönen ancak bugün hayatta olmayan askerlerin eşleri de katıldı. Etkinlik öncesi düzenlenen törende katılımcılar, şehitleri ve şu anda hayatta olmayan gazileri anmak üzere 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.
Türkiye Muharip Gaziler Derneği Bodrum Şube Başkanı Hasan Külcü, törenin ardından yaptığı konuşmada; "Bugün 11 Kasım 2014 saat 11:00 itibarıyla tüm dünyada Kore Savaşı'na katılan ülkeler olarak, Kore Şehitlerine ve Kore Savaşı'nda vefat etmiş yabancı ülkelerin askerleri için bir dakikalık saygı duruşu yapılmıştır. Bu günü anlatan konuşmayı Sayın İhsan Beriş Paşa yapacaktır. Bütün şehitlerimize Allah'tan rahmet, vefat eden Kore Gazilerimize ve tüm arkadaşlarımıza, askerlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Kalan gazilerimize de sağlık sıhhat dilerim." dedi.
Kıbrıs Gazisi Emekli Tuğgeneral İhsan Beriş ise " Türkiye Cumhuriyeti başlangıçta Kore'ye topçu taburu takviyeli bir piyade alayı göndermeyi düşündüğü halde, sonrasında bu birliğin bir tugay seviyesinde olmasına karar verdi. Bu tugay; 259 subay, 18 askeri memur, 4 sivil memur, 395 astsubay, 4414 erbaş ve er olmak üzere 5090 kişiydi. Tugay Komutanlığına Tuğgeneral Tahsin Yazıcı seçildi. Ankara'da oluşturulan tugay, demiryolu ile İskenderun'a aktarıldıktan sonra Amerika'nın tahsis ettiği gemilerle Kore'nin Pusan Limanı'na nakledildi. Burada bekletilmeden 17 Ekim 1950 tarihinde Taegu şehrine alınarak kışlaya yerleştirildi. Taegu'da Türk Tugayı, Amerikan malzemesi ile yeniden donatıldı. Eskimiş malzemeler geri gönderildi. Bu yeni malzemeyi tanımak için, düşmanı tanımak için kısa bir eğitimden geçen tugay; 10 Kasım 1950'de cepheye hareket etti. Önce Seul'un 60-100 km kuzeyinde bölgenin emniyet sorumluluğunu üstlenen tugay, daha sonra Kunu-ri bölgesine nakledildi. Çin Halk Cumhuriyeti'nin de savaşa dahil olmasının ardından Birleşmiş Milletler Kuvvetlerinin cephesi yarılmıştı. ABD Kara Kuvvetleri 9. Kolordusunun etrafı çevrilip yok olmak üzereyken ihtiyat tugayı olan Türk Tugayı, bu imhayı önlemek için cepheye sürüldü ve direnerek Amerikan 8. Ordusunun yok olmadan çekilmesini sağladı. Amerika'nın beş yıldızlı generallerinden Douglas MacArthur şöyle diyor: 'Türklerin kahramanca çarpışmaları, Birleşmiş Milletler Kuvvetlerinin salimen yeni müdafaa hatlarına çekilmelerini mümkün kılmıştır.' Türk Tugayı birlikleri, 6 Ocak 1951'de Chonan'da yirmi gün ihtiyatta kaldıktan sonra 24 Ocak'ta Chonan'dan hareket ederek Çin Halk Gönüllü Ordusunun savunma mevziinin bir kısmını almak üzere saldırıya geçti ve bölgeyi savunan Çin Halk Gönüllü Ordusu ile Kumyangjang-ni bölgesinde mücadeleye girdi ve kendisine verilen görevi başarıyla gerçekleştirdi. Kore Savaşı boyunca Türkiye toplam 741 şehit ve 2147 yaralı verdi. Bunların dışında Türk birliklerinden 234 asker esir düştü ve tekrar geri döndüler ama 175 asker kayboldu" dedi.
Bu haber toplam 146 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.