Menteşe'nin ilk kadın belediye başkan adayıyla özel röportaj (devamı)
RÖPORTAJ: SEVİL OLUÇ“MENTEŞE’NİN HER YERİ ALARM VERİYOR”Sevil Oluç: Sizce Menteşe’nin belediyecilik anlamında en büyük sorunu nedir? Siz bu anlamda sorunlara nasıl çözümler bulacaksınız?Ayçin Evgeç Dalgıç: “Şu...
RÖPORTAJ: SEVİL OLUÇ
“MENTEŞE’NİN HER YERİ ALARM VERİYOR”
Sevil Oluç: Sizce Menteşe’nin belediyecilik anlamında en büyük sorunu nedir? Siz bu anlamda sorunlara nasıl çözümler bulacaksınız?
Ayçin Evgeç Dalgıç: “Şu anda Muğla’nın her yeri acil bir çözüm istiyor. Her yer alarm veriyor. En başta trafik ve yol sorunu. Bundan önceki belediyeler de tabii ki çok iyi işler yaptılar.Bu işleri yapmaya başlarken kötü olsun demediler fakat bana göre, hepimize göre acele mi edildi düzgün planlanmadı mı? Bir yerde bir eksiklik var. Halbuki bunlar yapılamayacak zor işler değil. Uzman bir kadro ile, iyi bir planlamayla yapılabilir. Eksikliğin nereden kaynaklandığı bilemiyorum. Bir de şu var, Büyükşehir Belediyeciliği ile Menteşe ilçe belediyeciliği yetki ve sorumluluk anlamında anladığım kadarıyla karmaşa halinde, bir belirsizlik var. Büyük caddeler Büyükşehir'in küçük sokaklar Menteşe’nin gibi. Halbuki bir yerde bir sorun olduğunda büyükşehir diyor ki benim değil, öbürü diyor ki hayır Büyükşehir'in. Sorunlar havada kalıyor, sahipsiz kalıyor. Halbuki belediye başkanı ne yapmalı bana göre, sadece bir şirkete o işi havale edip de bu işin mutlaka kontrolü de vardır. Fakat kontrolü de kontrol etmek zorundasınız. Eskiden padişahlar ne yapıyorlarmış tebdili kıyafetle dolaşıyorlarmış. Yani hiç mi görmüyorlar, yoldan geçerken eksikleri. Bir yer on kere kazılır mı! Benim evimin orası on defa kazıldı çukurlardan hendeklerden geçemedim. Alt tarafı bir yol yapımı. İyi niyetle yola çıkmışlardır fakat bir zaafiyet var. En baştaki sorunlardan biri otopark sorunudur. Muğlamız güzel, yeşil Muğlamız diyoruz ancak şu görüntü Muğlamıza yakışmıyor.”
“MENTEŞE’YE BİR ANNE ELİ DEĞECEK”
Sevil Oluç: Siz Menteşe Belediye Başkanı seçildiğiniz takdirde Menteşe’ye kadın eli değecek. Sizden sonra nasıl bir Menteşe göreceğiz? Menteşe’ye kadın eli değdi denecek mi?
Ayçin Evgeç Dalgıç: “Kadın eli her yerde vardır. Menteşe kocaman bir ailedir. Kadın erkek ayrımına karşıyız ama Allah tarafından verilmiş melekeler var. Kadının ki ayrı erkeğin ki ayrı. Bize yüklenmiş vasıflar var. Bizim en başta annelik vasfımız vardır, kadının en önemli en yüce Allah'ın bahşettiği bir vasfı anneliktir. Kadın elinden ziyade Menteşe’ye bir anne eli değsin.Bu ailenin bir annesi olarak, böyle bakarsak olaya Menteşe’ye önce ne yapacağız ailemizin birlik düzenini sağlayacağız. Kent sahiplerini bir araya getireceğiz. Kent kimliğine kent aidiyetine de çok önem veriyorum . Bizler şanslıyız, doğma büyüme Muğlalıyız o ayrı mesela. Eskişehir'de doğmuştur, o da kendini Eskişehirli hisseder oraya ait hisseder. Bunların dışında Menteşe’de doğup büyümenin dışında, Menteşe’ de yaşayan, buranın toprağında oturuyor mu oturuyor, buranı nimetlerinden veya dertlerinden eşit olarak o da nasibini alıyor mu; işte o zaman burada geçimini sağlıyor, burada oturuyorsa o da Menteşelidir. Bu kent kimliğini, kent aidiyetini oluşturmamız gerekiyor. Ona da çok önem veriyorum Bunları nasıl yapacağız; her ilin kendine özgü bir yapısı olduğu gibi Menteşe’nin de öyle. Evlerimizin çok katlı olmamasının, kültürümüzün, konuşmamızın, kültür tarihimizin yapılarına da sahip çıkarak buranın doğal dokusunu bozmadan burayı daha iyi yaşanabilir şartlara ulaştırarak belediyecilik yapacağız. Bu anlamda tüm Menteşe kent sakinlerine eşit hizmet dağıtarak, dil, din, cinsiyet hiçbir ayrım gözetmeksizin belediye hizmetlerini herkese eşit pay ederek ailenin mesut, mutlu yaşamasını sağlayacağız. En önemlisi deliyakatı göz önüne alarak Menteşemizi yöneteceğiz; yani eş dost akrabayı bir kenara koyup liyakatı önüne göz önüne alacağız.”
“KADINLARIN ÜRETİME KATILIMINI SAĞLAYACAĞIZ”
Sevil Oluç: Siz bir kadın olarak, başkan olduğunuzda kadınlara ve özellikle kadın istihdamına yönelik nasıl çalışmalar yapacaksınız?
Ayçin Evgeç Dalgıç: “Kadın dernekleri mizi çok önemsiyoruz. Küçük dernekleri bir çatı altında toplayıp mesela kirasını veremeyen var zor şartlarda dernek faaliyetlerini sürdürmeye çalışanlar var.Tabi bunların belli normları olacak, kamu yararı olan ve ortak normlar dahilinde kamuya hizmet eden dernekler bir çatı altında toplanacak. En önemlisi ev eksenli çalışan kadınları aracılardan kurtararak üreticiden tüketiciye ulaşıncaya kadar bir zincir var, üretirsiniz toplarsınız muhafaza edersiniz, nakliyecisi vardır, depolamacısı vardır; tüm bunların üreticinin maliyetini azaltma anlamında bu zincirin halkaları oluşturup belediye eliyle destek vereceğiz. Ayrıca bu ürünlerin hepsinin teşhir edildiği bir yer olacak. Arasta’nın olduğu yerde bir kapalı çarşı oluşturup hem esnafımızı destekleyeceğiz, hem de yöresel ürünlerimizin üretilip satıldığı çarşımızda turizmi geliştireceğiz. Halkımız haftasonlarında alışveriş merkezlerinde tıkılıp kalıyor. Mesela Asar tarafında, Kızıldağ’da halkımızın ferahlayacağı, ailesiyle güzel vakit geçireceği sosyo kültürel alanlar oluşturacağız. Eski evlerimiz var, Oraların restorasyonunu yapıp günlük turizmi açacağız. Ev pansiyonculuğuyla halkımıza yeni iş sahaları açılmış olacak. Tabii ki bu arada trafiği düzenlememiz lazım, çarşının içini trafiğe kapatıp üreticinin ve tüketicinin de rahat alışverişini yapabileceği bir ortam oluşturacağız. Toplu taşımayı düzenlememiz gerekiyor, üniversite gençlerine de çok önem veriyoruz, hepsi Kötekli'de sıkışıp kalmışlar. Öğrencilerimizi Menteşe’de merkezimizde ağırlamak, onlara mekanlar sunmak istiyoruz. Her şeyden önce temiz olacak her yer. Menteşeye anne eli değdiği için Menteşe’de aç insan kalmayacak. Kadınlarımıza belediye aracılığıyla meslek edindirme kursları açarak ayrıca Muğla'ya özgü kültürel tarihimizi yaşatma anlamında kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarımız var. Bunları tekrar geliştirerek bez dokumalar, tezgahlar kurarak unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarımız tekrar canlandırarak, bunların üretimini yapacağız. Bunları yaparken tabii ki işgücüne ihtiyacımız olacak ve istihdam artırılacak. Kimseye balık vermeyeceğiz herkese balık tutmayı öğreneceğiz. Sosyo ekonomik durumu iyi olmayan kadınlara, şiddet görmüş kadınlar var devlet korumasına alınmış fakat hala ortada kalan kadınlar var. Güvenli yeri olmayan, en önemlisi Muğla'da sığınma evi yok, devlet tarafından koruma altına alınmış kadınlarımıza sığınma evi yapacağız. Sokakta çalışan çocuk kalmayacak. Menteşe Belediyesi iyi belediyeciliği kimsesizlerin kimsesi olacak.”
“MENTEŞE İÇİN EN GÜZEL SÖZ HENÜZ SÖYLENMEDİ”
Sevil Oluç: Halkın size karşı nasıl bir teveccühü var, kadın olmanızın getirdiği farklı bir ilgi var mı?
Ayçin Evgeç Dalgıç: “Sadece cinsiyetimden dolayı değil, kişiliğimdeki o enerjiyi sanırım halkımız aldılar. Tanıyanlar, öğrenenler onu hissettiler. Ben de onlardan iyi enerji alıyorum, teveccüh çok güzel. keşke daha çok zamanımız olsaydı seçime kadar. Halkımız bana yönetme için teveccüh vermese bile ben halkımızın sorunlarının takipçisi olacağım. Menteşe tek, ülke tek, Muğlamız çok güzel . Kaynaklarımız çok, zenginliklerimiz çok. Bunları en iyi şekilde kullanarak kaynaklarımızı israf etmeden, heba etmeden en güzel Menteşe’yi hep beraber yaratalım. Menteşe için söylenecek en güzel söz henüz söylenmedi.”
Bu haber toplam 425 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.