MUÇEP, AKPM’ye taleplerini iletti

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Halk Sağlığı ve Sürdürülebilir Gelişme Alt Komisyonu’nun daveti ile Strazburg’da düzenlenen toplantıya katılan Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) üyeleri, Muğla’daki çevre sorunlarını...

MUÇEP, AKPM’ye taleplerini iletti

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Halk Sağlığı ve Sürdürülebilir Gelişme Alt Komisyonu’nun daveti ile Strazburg’da düzenlenen toplantıya katılan Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) üyeleri, Muğla’daki çevre sorunlarını dile getirirken, AKPM’ye talepleri de ilettiler.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin (AKPM) davetlisi olarak Strazburg’da düzenlenen toplantıya katılan Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) üyeleri Muğla’daki çevre ve SİT sorunlarını dile getirirken AKPM’ye taleplerini de iletti.

Toplantıya MUÇEP adına Dış İlişkiler Komisyonu’ndan Serdar Denktaş ve Zeynep Gündüzyeli katıldı.Toplantıda MUÇEP üyeleri taleplerini AKPM’ye ilettiler ve bu doğrultuda adımlar atılmasını istediler.

Gelişmeleri; “AB uyum süreci içerisinde hazırlanacak olan 2017 Türkiye İlerleme Raporu’nun 27. Faslı, Birliğin çevre ve doğanın korunmasıyla çevresel zararların kaynağında önlenmesini içermektedir. Bu çerçevede özellikle şu hususlara dikkat çekilmelidir.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın yürüttüğü NATURA 2000 projesi tamamlanmadan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Doğa Koruma Alanlarında derece değişikliği ile yeniden tanımlamalar yapılması yanlıştır ve çelişkilidir. Çünkü, AB’nin doğayı korumakla ilgili en önemli iki direktifi olan 1979 tarihli “Kuşlar” ve 1992 tarihli “Habitat” direktifleri, Avrupa’daki yaban hayatı ile habitat tip ve türlerinin korunmasına temel oluşturur. Natura 2000 alanları da AB ülkelerinin sahip oldukları kara ve deniz alanlarında yaşayan tür ve habitatın korunması amacıyla oluşturulan yasal koruma alanlarıdır. Her iki konuyla ilgili ülkemiz mevzuatı uyum çalışmaları ise Orman ve Su İşleri Bakanlığının sorumluluğundadır. Hal böyleyken, bu çalışma henüz tamamlanmadan derecelendirme değişikliğiyle ilgili planların Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılması dikkat çekicidir.Tüm bu çelişkiler, doğanın korunması konusunda devletin samimi olmadığını, olsa bile kurumlar arasında ciddi bir koordinasyon eksikliği ya da kafa karışıklığı olduğunu göstermektedir .Örneğin Muğla'nın Doğa Koruma Alanlarını yeniden değerlendirerek yapılaşmanın önünü açan tasarı “Ekolojik Temelli Araştırma Raporu” na dayandırılmış ve bu rapor skandal bir şekilde bir Gayrimenkul şirketine hizmet alımı şeklinde ihale ile hazırlatılmıştır.

AB’nin tespit ettiği, Avrupa’da “Biyo çeşitlilik” ve “Habitat” kayıplarının 2020 yılına kadar önlenmesi hedefine uygun önlemler alınmamaktadır.

Doğa mirasının, denizlerin, biyo çeşitliliğin ve habitatın korunup güçlendirilmesi için gerekli önlemlerin alınmasını öngören Bern, Barcelona, Rio anlaşmalarına / sözleşmelerine uygun hareket edilmemektedir.” Şeklinde özetleyen MUÇEP üyeleri şu talep ve önerilerde bulundular:

-Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Doğa Koruma Alanlarının derecelerini yeniden değerlendirme projesi durdurulsun. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın yürüttüğü NATURA 2000 Projesi tamamlanana kadar Doğa Koruma Alanlarında yeniden planlama yapılmasın.

-NATURA 2000 projesinin tamamlanmasını takiben, Doğa Koruma Alanlarının yeniden derecelendirilmesi çalışması biyolojik çeşitlilik kaybının önlenmesi ana hedefi ile şeffaf, katilimci ve bütüncül bir yaklaşımla, uluslararası sözleşmelerle ve Natura 2000 ile uyumlu olarak gerçekten bilimsel ve ekolojik bir yaklaşımla yeniden ele alınmalıdır.

Bu haber toplam 148 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.