Muğla Coğrafi İşaret başvurularını yapıyor
“Sınai Mülkiyet Hakları, Coğrafi İşaretler ve Marka Tescili” konulu bilgilendirme semineri, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Seminerde konuşan Adres Patent Satış ve Pazarlama Müdürü...
“Sınai Mülkiyet Hakları, Coğrafi İşaretler ve Marka Tescili” konulu bilgilendirme semineri, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Seminerde konuşan Adres Patent Satış ve Pazarlama Müdürü Derya Kılıç, işletmelerde patent ve markanın farklılık kazandırdığını vurgularken, Adres Patent Avukatı Nilgün Dinkçi ise “Muğla için yaklaşık 6 ila 10 kalem arasında bir coğrafi işaret başvurumuz olacak. Bunlar da Muğla’ya özgü olarak hem ulusal hem de uluslararası olarak tescil altına alınmış olacaklar” dedi.
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) üyeleri, “Sınai Mülkiyet Hakları, Coğrafi İşaretler ve Marka Tescili” konusunda bilgilendirildi.
MUTSO Meclis Salonunda gerçekleştirilen bilgilendirme seminerine konuşmacı olarak Adres Patent Satış ve Pazarlama Müdürü Derya Kılıç ile Şirket Avukatı Nilgün Dinkçi katıldı.
Sözlerine bilgilendirme seminerini düzenleyen MUTSO’ya teşekkür ederek başlayan Adres Patent Satış ve Pazarlama Müdürü Derya Kılıç, görevli oldukları firmalarının işlerliği ve marka tescili konusunda açıklamalarda bulundu.
Adres Patent’in fikri ve sınai mülkiyet alanındaki uzman kadrosuyla “Türkiye patentle kalkınacak” ilkesinden yola çıkarak; marka, patent, tasarım, faydalı model, coğrafi işaret, yurt dışı tescil hizmetleri ve telif hakları konusunda hizmet veren bir firma olduğunu belirten Kılıç, firmanın 2000 yılında İstanbul’da kurulduğunu ve bugün gelinen noktada Ankara, Sakarya, İzmir ve Denizli’de bölge müdürlüklerinin bulunduğunu söyledi.
Marka, patent ve tasarımın hizmet kanalları içerisinde yer aldığını ifade eden Derya Kılıç, sınai mülkiyet konusunun teknik bir konu olduğunu ve herkesin yakından bildiği bir konu olmadığını, ancak insanların marka kavramıyla günlük hayatta daha sık karşılaştığını ifade ederek, markanın önemine değindi.
“Marka farklılaşmayı sağlar”
Bir işletmenin mal ve hizmetlerinin bir başka işletmenin mal ve hizmetlerinden ayırt etmeye yarayan, kişi hakları, sözcükler, şekiller veya sayılardan oluşan her türlü işarete marka denildiğini kaydeden Adres Patent Satış ve Pazarlama Müdürü Derya Kılıç, kelimeler, harfler, reklam, rakamlar, şekiller, logolar ve reklam sloganlarını markaya örnek gösterdi.
Markaların firmalara neler kazandırdığı konusunda da açıklamada bulunan Kılıç, “İnsanlar sizi markanızdan tanıyor. Marka, şirketlerin ve ürünlerin rakiplerden farklılaşmasını sağlar. Marka; müşterilerinin gözünde şirketin imaj ve şöhretinin oluşmasında katkıda bulunurken, kısa sürede tüketiciyle güven ortamı oluşturur, şirketin müşteri kitlesinin oluşmasına ve şirket itibarının artmasına yardımcı olur” dedi.
Markaları ticari ve hizmet markaları olarak ikiye ayırdıklarını kaydeden Derya Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü.
“Ticari markalar, üretimi yapılan ve satışa sunulan ürünlerin ayırt edilmesinde kullanılır. Hizmet markaları ise, hizmet sektöründe faaliyet gösteren, danışmanlık yapan firmaların markasıdır. Örneğin Adres Patent bir hizmet markasıdır. Danışmanlık veren, hizmet veren firmalar hizmet markalarıdır.”
Bir markanın başkası tarafından kullanılmaması için sadece tescil yoluyla korunabileceğine de dikkat çeken Kılıç, “Marka tescil başvurusu için markasını kullanmaya ya da kendi sahip olduğu markayı üçüncü kişilere kullandırmayı isteyen herkes tescil için başvurabilir. Mevcut markalara taklitten kaçınmak gerekiyor. Marka tescili yapıldıktan sonra marka 10 yıl boyunca, marka başvurusu yapan kişinindir ve her 10 yıl da yenilenmesi gerekir. Marka yenilendiği sürece marka süresiz olarak kişiye at oluyor. Ülke içinde yapılan marka tescili sadece Türkiye içinde geçerli oluyor. Eğer ihracat yapılıyorsa, ihracat yapılan ülkelerde de marka tescili yaptırmak gerekiyor” diye konuştu.
Patent ve Coğrafi işaretlerin önemi
Derya Kılıç’ın ardından Adres Patent Avukatı Nilgün Dinkçi de, patent, tasarım ve coğrafi işaret konularında oda üyelerine sunum da bulundu.
Patent ve faydalı model hakkında bilgi veren Avukat Dinkçi, patentin farklı bir kategori olmasına rağmen ve markayla hiçbir ilgisi olmamasına rağmen, patentin fikri haklarla ilgili her türlü faaliyete verilen genel isimmiş gibi algılandığını söyledi.
Patent ve alt grubundaki faydalı modeli tarif eden Dinkçi, “Sınırlı bir süre ve yer için üçüncü kişiler tarafından buluşun izinsiz olarak üretimi, satılması veya kullanılmasını engellemek için buluş sahibine tanınan tekel haklarıdır. Patentle faydalı model arasındaki fark ise, patent markayla ya da ürettiğiniz ürünün adıyla hiçbir ilgisi olmayan, tamamen ürünün kendisini koruyan, buluşunuzu koruyan bir fikri korumadır. Fark aslında şudur; her ikisi de aynı kanuna tabidir. Koruma süreleri farklılık gösterir. Aranan şartlar ve kabul edilen ülkeler arasında farklılıklar gösterir. Özüne bakarsak, teknik anlamda bir buluş yaptığınızda bunu patent ya da faydalı modelle korursunuz” şeklinde konuştu.
Coğrafi işaretler hakkında da bilgiler aktaran Av. Nilgün Dinkçi, “Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge ya da ülkeyle özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işaretlere coğrafi işaretler denir. Türkiye’de coğrafi işaretler 1995 yılında 555 sayılı Kanın Hükmünde Kararname ile korunur. Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin şu anda kanunlaştırılmasıyla ilgili bir çalışma yürütülüyor. Bu olursa daha sağlıklı bir yol izlenecek” dedi.
Coğrafi işaret tescilinin ana amacının, leblebi için Çorum, halı için Isparta, kaymak için Afyon ibalerinde olduğu gibi, belirli bir kalitenin işareti olarak ortaya çıkması, coğrafi kaynak gösteren ürünlerin adlarının koruma altına alınmasının sağlanması olduğunu ifade eden Dinkçi, şöyle devam etti:
“Kısacası kontrolsüz olarak, herkesin her şeyi yapabiliyor olmasının önüne geçebilmektir amaç. Tescilin diğer amaçlarından bir tanesi de, o bölgede, o yörede üretim yapan üreticilerin tescilin sağladığı korumadan öncelikli olarak yararlanmaları, ürünün bölgesel ve kültürel özelliklerinin korunması ve garanti sağlayan bir bölge elde edilmesidir.”
Adres Patent olarak Muğla Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte coğrafi işaretler konusunda çalışma yürüttüklerini, bu konuda Datça Bademi, Muğla Saraylısı ve mermeri içine alan Muğla Beyazı için 3 tane coğrafi işaret başvurusunun bulunduğunu belirten Av. Nilgün Dinkçi, bunların yanında Muğla Köftesiyle ilgili bir başvurunun da düzenleme aşamasında olduğunu bildirdi.
Dinkçi, “Muğla için yaklaşık 6 ila 10 kalem arasında bir coğrafi işaret başvurumuz olacak. Bunlar da Muğla’ya özgü olarak hem ulusal hem de uluslararası olarak tescil altına alınmış olacaklar” diye konuştu.
Bu haber toplam 141 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.