MUĞLA ENGELLİLER DERNEĞİ

Engelli, doğuştan veya sonradan meydana gelen hastalıklar, rahatsızlıklar(vücudun görsel, işlevsel, ruhsal farklılıkları) öne sürülerek; toplumsal, yönetsel, tercihsel tutumlar sonucu yaşamın birçok alanında kısıtlanan engellerle...

MUĞLA ENGELLİLER DERNEĞİ

Engelli, doğuştan veya sonradan meydana gelen hastalıklar, rahatsızlıklar(vücudun görsel, işlevsel, ruhsal farklılıkları) öne sürülerek; toplumsal, yönetsel, tercihsel tutumlar sonucu yaşamın birçok alanında kısıtlanan engellerle karşılaşan kişi demektir.

Engelli; normal bir kişinin kişisel ve sosyal yaşantısında kendi kendisine yapması gereken işleri bedensel ve ruhsal yeteneklerindeki kalıtımsal yada sonradan olma herhangi bir aksama sonucu yapamayanlar olarak da tanımlanır genelde.

Bireyin fiziksel işlevsellerindeki olumsuzluk ve bunların hareket yeteneklerinde yarattığı eksiklik ve güçlük, onu toplumun diğer bireylerinden farklı kılar… Bu farkındalığı ortadan kaldırmak için ülkemizin birçok kentinde olduğu gibi Muğla’da da Engelliler Derneği oluşumu ile derneğe emeğini veren bireylerin dernek başkanı eşliğinde hummalı ve koşuşturmalı çalışmaları parmak ısırtacak cinsten doğrusu. Başkan Sayın Emine Çakıroğlu’ndan dernek çalışmaları hakkında bilgi almak için bugünkü röportajımda başkanımla beraberim.

-Bize kendinizi tanıtır mısınız?

1965 yılında Konya’da doğdum. Babamın görevi nedeniyle ilkokul, ortaokul ve liseyi Çanakkale’de, üniversiteyi Konya’da bitirdim. Ev ekonomisi ve beslenme üzerine eğitim aldım. Okul sonrası 1987 yılında Muğla Halk Eğitim Merkezinde ev ekonomisti olarak çalışmaya başladım. İlk görev yerimde başladığım meslek hayatımı 22 yıl 6 aylık bir süreden sonra aynı kurumda tamamlayarak emekliye ayrıldım. Eşim Muğlalı olup, 2 oğlum var. Oğullarımdan bir tanesi downsendromlu, diğer oğlum ise eğitimine Isparta’da devam ediyor. Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Hukuk Fakültesinde okuyor.

-Başkanım Muğla’da Engeliler Derneği ne zaman kuruldu?

2007 yılında dönemin Muğla Valisi Mustafa Temel Koçakların eşi Sebahat Koçaklar hanımın girişimleriyle, dönemin dernek başkanı Osman Coşkunla dernek çalışmaları başlamıştır. Ben bu yönetime başlangıcından 6 ay sonra girdim ve üye oldum. Yapılan genel kurulda yönetimde muhasip üye olarak görev aldım. 2 yıl sonrada olağanüstü genel kurulda başkanlığa seçildim. 2009 yılından bu yana da dernek başkanlığını sürdürüyorum.

-Başkanlık sonrası ilk kez neleri planladınız?

Yatağa bağlı, dört duvar arasındaki engellilerimizi tekerlekli, akülü sandalyelerle sosyal hayata taşıdık… Ancak bu çalışmalarımızla çevreden sadece bu işi yapıyoruz diye üstelikte başka işler yapmamakla ilgili eleştiriler aldık. Ben ve ekibim yılmadan yolumuza devam ettik. Bir de o dönemde kendimize ait bir dernek binamız bile yoktu.8 ay boyunca Valilik ve Belediye Başkanlığı arasında gittik geldik. Yine o dönemin Valisi Ahmet Altıparmak’a durumu ilettik. Bize o dönemde katkılarını hiç esirgemeyen Vali Yardımcımız MestanYayman’ın derneğimize yardımları çok büyüktür. Uğraşılar sonunda kullandığımız arsayı belediye verdi. Bina yapımını ve tüm demirbaşları Valilik karşıladı. Bu hazır bina 2-2 buçuk ayda yapıldı. 03 Aralık 2010 tarihinde ise açılışımızı yaptık.

-Yönetim kaç kişiden oluşuyor?

Başkan dahil yönetim 7 kişiden oluşuyor. Başkan Yardımcısı Emin Zehir, muhasip Melih Koçar, yazman İkbal Güven Arslan, üyeler M. Ali Kariptaş, Sabahat Durmaz ve Kenan Yıldızdan teşekkül ediyor.

-Kurulduğunuz günden bu yana üye sayınız ne oldu?

Şu an 214/215 arası üyemiz var. Geçmişe oranla şu anki üyelerimizle sürekli iletişim halindeyiz. Yönetimdeki arkadaşlarımla üyelerimize katkıda bulunuyoruz. Sorunlarla iç içe olan üyelerimizin sorunlarına çözüm getirmek için çalışmalarımıza hiç ara vermeden devam ediyoruz.

-Toplantı aralığınız nedir?

Ayda bir kez toplantı yapıyoruz. Olağan durumlarda toplantı sayısı daha sık olabiliyor. Toplantılarda aldığımız kararlar ve faaliyetlerle fikir olarak ortaya attığımız tüm bilgileri bir araya toplayıp uygulamaya koyuyoruz. Derneğin amacı, engelliler ve ailelerini sosyal hayata çekip yaşam sevinçlerine katkıda bulunuyoruz.

-Şu an derneğinizin çatısı altında sosyal kurslarınız var mı?

Evet; Santranç, işaret dili, resim ve Muğla yöresine ait halk oyunları kurslarımız var. Santranç kursunda 12 kursiyer, işaret dili kursunda 15 kursiyer ki yönetim ve aileler bu kursa iştirak ederek öğreniyorlar. Resim kursu 12 kursiyerle Kenan Bey tarafından verilecek. Yine Halk Eğitimin insiyatifinde halk oyunları kursu verilecek. Tüm bu etkinlikleri bir hafta içine yayıyoruz. Takip eden haftalarda kurslar rutin saatlerinde devam edecek. Mevcutta hazır seramik fırınımızda var. Yer sıkıntımızı çözsek seramik ve çamur sanatı üzerine çocuklarımızı kursa tabi tutarak yine yetiştireceğiz.

-Çok aktifsiniz, yılmadan yolunuza devam ediyorsunuz. Şimdiye kadar ne tür sosyal faaliyetlerde bulundunuz? Umarım bu faaliyetler sürecektir…

Kahvaltılar, eğlenceler, tekne turları, piknikler, sirkler, sinemalar ve geziler tüm yaptığımız veya yapmaya devam edeceğimiz faaliyet alanımızda olan etkinliklerdir. Hiç unutmuyorum Çanakkale şehrine yaptığımız gezi çocuklarımız için doğrusu unutulmazdı.

Tüm taleplerimizde istediğimiz sonuçları aldık. Kurumların genelde olumlu yaklaşımlarıyla karşılaştık.

-Çalışmalarınızda sizleri sıkıntıya sokan herhangi bir olumsuzluk var mı?

Şu an kullandığımız mekan aslında son derece küçük özellikle uygulamayla engellilerimizin yararlanmasını istediğimiz seramik fırın başta olmak üzere resim çalışması için şu an kullandığımız mevcut binamızın yanına biraz daha yer istiyoruz. Bu konunun yetkililerimizin ilgisini çekeceğini biliyoruz. Aslında kullanım alanımızı biraz daha rahatlatarak çalışmalarımızı daha rantabıl yapacağımıza inanıyorum.

-Üyelerinizle her gün buluşuyor musunuz?

Haftada bir gün. Yani Salı günleri tüm üyelerle(gelebilenlerle) buluşuyoruz. Sohbet ediyoruz. Sorunları tartışıyoruz. Sıkıntıları gündeme getiripçözüm üretiyoruz.  Her sorunumuzun ise elbette çözüleceğine inanıyoruz.

-Şu an gündemde sosyal bir projeniz var mı?

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile Sosyal Yaşamı Destekleme Topluluğu’nun, engellilerimize yaşam koçluğu projesinin Ercan Baldemir koordinatörlüğünde, İkbal Güven Arslan başkalığında yapılacak çalışmalardaki amaç;

a)      Üniversite gençliğinde farkındalık yaratmak,

b)      Engelli bireylerin eğitimlerini katkıda bulunmak,

c)       Engelli birey ailelerini sosyal engelli olmaktan kurtarmak

Maddelerinin sıralamasıyla yapılacaklarının Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde çalışmalarına başlanmıştır. Muğla’da olduğu gibi tüm Türkiye’de bulunan üniversitelerin bu konuya Muğla’dan başlayıp Kayseri’ye, orada Isparta’da bulunan üniversitede başlangıç yapıp; bu koordinasyonu tüm illerde bulunan üniversitelere yaymaktır.

-Genel sohbetimizde kitaptan bahsediyordunuz. Biraz konuyu açar mısınız?

Doğumlarından yaşam süreçlerine kadar olan dönemde yaşanmış öyküleri kitap haline getirmek istiyoruz. 10-16 Mayıs Engelliler Haftasında düzenleyeceğimiz imza kampanyasıyla kitabımızı tüm Muğla’ya dağıtmayı düşünüyoruz.

Bu arada aklıma gelen bir konuyu sizinle paylaşmak istiyorum. 80 ülkenin katılımıyla gerçekleşen Dünya Engelliler Birliği kongresine konuk olarak katıldım. İstanbul’da yapılan bu kongrede akademik danışmanla tanıştım. Muğla’ya geleceklerini ve bizi ziyaret edeceklerini söylemişlerdi. Sonrasında Muğla’da çok güzel işler yaptılar. Kendi içlerinde yaptıkları bir organizasyonla tasarlamış oldukları parayı paylaştırarak maddi yardımda bulunmuşlardı. Bu organizasyon hiç unutmadığım, hafızamda yer eden en güzel anılarımdan biridir.

-Önümüzdeki günlerde ne gibi etkinler var? Son olarak neler söylemek istersiniz?

Muğla Galatasaraylılar Derneği 30 Kasım 2013 günü tüm engelli ve ailelerine Altınkalp’te bir akşam yemeği verecek. O akşamın ilginç olacak bir yönü de Galatasaraylılar Dernek Başkanının “bu yemeğe her takım taraftarı kendi formasıyla gelebilir” diye bir yaklaşımda bulundu. Doğrusu bu durum bizi çok mutlu etti. Ayrıca Muğla Engelliler Derneği adına bir logo çalışması yapıyoruz. 03 Aralık 2013 günü Vali ve Belediye Başkanı’na ziyaret edeceğiz. Anıta çelenk koyacağız ve Anıtta engellilerle el ele tutuşarak kocaman bir zincir oluşturacağız. Ayrıca o günün ilk saatlerinde kahvaltımızda var.

-Gazetemiz Haberi nasıl buluyorsunuz?

Kısaca özetlemem gerekirse harikasınız… İlgili, çalışkan, her konuya sahip bir gazetesiniz. Çalışmalarınızın başarılı ve daim olmasını dilerim.

Bende bu içten temennilerinize şahsım ve gazetem adına yürekten teşekkürler ederim. Çalışmalarınızda üstün başarılar dilerim.

Bu haber toplam 544 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.